Risotto med fänkål och parmesan.

 
 
4 portioner.
 
 
1 fänkål
1 stor lök
2-3 msk olivolja
350 g risotto ris (Arborio)
2 dl torrt vitt vin
Cirka ½ l grönsaksbuljong
150 g parmesan
30 g smör
Salt och peppar
 
 
Ta bort det gröna från fänkålen och skär den sedan i små tärningar. Lägg eventuellt de gröna delarna i kallt vatten och spara till garnering. Hacka löken fint och fräs den i olivolja i en kastrull eller stekpanna. Tillsätt riset och stek det i 1-2 minuter tills det är klart.

Häll vinet över riset och låt det sjuda tills vinet nästan avdunstat. Tillsätt fänkålen och täck riset med lite av buljongen. Låt sjuda under omröring i 10-15 minuter. Tillsätt mer buljong efterhand tills riset är lagom mjuka. Det krävs cirka ½ liter buljong beroende på vilket risottoris man använder. Följ alltid anvisningarna på paketet. Innan servering, tillsätt 100 g riven parmesan, smör i små tärningar samt salt och peppar under omrörning, så att risotton får sin typiska, krämiga konsistens.

Strö över resten av den rivna parmesanen och garnera eventuellt med det gröna från fänkålen.

Små osttryfflar.

 
 4 portioner.
 
 
50 g fontina (eller Babybel)
50 g emmentaler
50 g parmesan
50 g ricottaost
50 g gorgonzolaost
2 msk sesamfrön
2 msk vallmofrö
2 msk sweet chilipulver
2 msk hackad gräslök
 
 

Mixa fontina och emmentaler. Riv parmesan, och häll ner i mixern tillsammans med ricotta och gorgonzola. Mixa sedan alla fem ostarna tillsammans ett par minuter, tills blandningen är krämig och slät.

Lägg osten i en skål med ett lock och placera i kylskåp i minst en timme.

Ta sedan ut ostblandningen och forma den till bollar, ungefär lika stora som en valnöt. Det gör du enklast med en tesked. Rulla antingen bollarna i sesamfrön, vallmofrön, sweet chili eller gräslök. Servera dem kalla, antingen på ett fat eller i små pappersformar

Variera receptet med hjälp av andra typer av ostar eller kryddor.

 

Smördegsknyten med ricotta och oliver.

 
 4 portioner.
 
 
1 rulle smördeg
100 g kärnfria gröna oliver
200 g ricotta
50 g parmesan
salt och peppar
1 äggula
Eventuellt 15 g sesamfrö el linfrö
 
 

Kavla ut smördegen och dela den i 16-18 fyrkanter. Hacka oliverna grovt, och blanda dem med ricotta och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite fyllning på var fyrkant, och vik in de fyra hörnen mot mitten så att det bildas en ny liten fyrkant.

Se till att du kniper åt kanterna ordentligt, så att fyllningen inte kan rinna ut under gräddningen. Pensla med den vispade äggulan. Grädda i ugnen i 15-20 minuter i 180 grader.

Tips:
Paketen blir väldigt vackra om man strör över lite sesam- eller linfrön innan de gräddas.


Mozzarellabollar.

 
4 portioner.
 
 
150 g mozzarella mini
1 ägg
Salt
50 g mjöl
50 g ströbröd
5 dl rapsolja till stekning
 
 

Sila mozzarellabollarna och torka dem noga med en liten handduk. Vispa ägget och häll i lite salt. Rulla bollarna i mjöl och se till att de täckts ordentligt med mjöl. Lägg i några bollar åt gången i ägget, och se till att de täcks runt om. Rulla sedan osten i ströbröd. Återigen är det viktigt att de är täckta med brödsmulor hela vägen runt, annars rinner osten under friteringen.

Värm olivoljan i en liten kastrull och fritera ett par bitar åt gången – men inte alltför många. Bollarna ska bara ligga i oljan i 1,5 minut innan de är klara. Lägg ostbollarna på en pappershandduk för att torka upp överflödig olja. Servera dem genast medan osten är fortfarande är smält. Servera med grovt bröd och en fräsch sallad.


Kyckling- och baconpaj .

 
 
Pajen lyfts av smakerna av fetaost, svarta oliver, tomater och oregano.
 
 

Pajdeg:

150 g smör
3 dl vetemjöl, ca 180 g
2 msk iskallt vatten

 

Fyllning:

2 kycklingfiléer
olivolja till stekning
salt och peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g färsk bladspenat
ca 8–10 minitomater, halverade
ca 20 svarta oliver
150 g fetaost
3 ägg
3 dl grädde
1 msk torkad oregano
1 tsk chiliflakes
1 pkt bacon

 

Garnering:

5 cm purjolök
15 g rucola
1–2 msk olivolja

 

Sätt ugnen på 175°.


 Blanda ingredienserna till pajdegen. Klä en smord pajform med degen.


Dela filéerna i mindre bitar, stek i lite olivolja. Krydda med salt och peppar.


 Skiva lök och vitlök, stek i pannan med kycklingen i några minuter. Häll ner spenaten och låt den mjukna under omrörning. Fördela blandningen i pajskalet och lägg i tomater och oliver. Smula över fetaosten.


Blanda ägg med grädde, oregano och chiliflakes. Smaksätt med salt och peppar och häll ner i pajskalet.


 Dela baconet och stick ner skivorna i pajen.


 Grädda pajen i ugnen i 35–40 minuter.


 Låt pajen svalna lite. Skär purjolöken fint, blanda med rucola och olivolja. Krydda med lite salt och peppar. Garnera med salladen.


Kycklinggryta med mango och curry.

 
4 portioner.
 
 
500 g kycklinglårfilé
salt och peppar
2 tsk curry
2 msk smör
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
1/2 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2 dl mango chutney
1 röd paprika
1 dl fryst, tinad mango

Servering:
ris
 
 
Skär lårfiléerna i bitar. Krydda med salt, peppar och curry.

 Bryn kycklingen runt om i en stekpanna med smör. Tillsätt grädde,
crème fraiche, sambal oelek, vitlök och mango chutney. Koka upp och låt småkoka, 10 minuter.

 Kärna ur och strimla paprikan och rör ner i grytan tillsammans med mangotärningar. Servera
med kokt ris.

Kladdkaka med dumle och chili.

 
Choklad, chili och kola är en riktigt lyckosam kombination. Och gillar du lakrits är det ett hett tips att byta ut de vanliga dumlekolorna mot dumle med lakritssmak.
 
 
150 g smör
3 ½ dl strösocker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 - 2 tsk chiliexplosion på kvarn
1 påse dumlekola
 
 
Garnering:
florsocker
några drag chili från kvarn
 
 
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 8 port).
 
Smält smöret i en kastrull.
 
Ta av smöret från värmen och rör ner socker och ägg.
 
Rör ner alla övriga ingredienser utom dumlekolorna.
 
Häll smeten i formen och tryck ner dumlekolorna här och där i smeten.
 
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska ha en hård yta, men vara kladdig inuti.

Fläskfilé med dragonpotatis.

 
 
Fläskfilégratäng med potatis, sparris och ugnsrostade tomater.
 
 
4 portioner.
 
 

1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smör till stekning
1 knippe grön sparris
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost

 

Ugnsrostade tomater:


500 g små kvisttomater
olivolja
flingsalt

 

 

Dragonpotatis:


ca 600 g potatis
rapsolja till stekning
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk hackad färsk dragon

Servering:
blandad sallad

 

 

Sätt ugnen på 175°.


 Ugnsrostade tomater: Lägg tomaterna i en eldfast form och ringla lite olivolja över. Strö på lite flingsalt och ställ in i ugnen och grädda i ca 30 minuter.


 Putsa filén fri från hinnor, krydda med salt och peppar och stek den gyllenbrun i lite smör. Efterstek i ugnen bredvid tomaterna i ca 17 minuter.


 Ta ut fläskfilén och skär den i 1–1½ cm tunna skivor. Ta även ut tomaterna så snart de är klara. Höj ugnsvärmen till 225°.


 Dragonpotatis: Skala potatisen och skär i tunna skivor, ca 5 mm. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna. Klyfta den gula löken och skiva vitlöken, vänd ner i potatisen tillsammans med dragon och stek vidare några minuter till. Salta och peppra. Lägg potatisen i en smord eldfast form.


 Koka sparrisen nästan mjuk i lättsaltat vatten, 2–3 minuter. Spola kall och skär i bitar.


 Varva filéskivorna med sparrisen ovanpå potatisen.


 Rör ihop crème fraiche, grädde och parmesan, och häll blandningen över filén. Låt gratängen stå i ugnen i ca 15 minuter.


Ta ut formen ur ugnen och lägg på de ugnsrostade tomaterna. Servera med en blandad sallad.


Äppelkaka med kolasås.

 
 
 
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
0,5 msk florsocker
 
 
KOLASÅS:
 
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
2/3 dl sirap
1 msk smör
 
 
Sätt ugnen på 175°.  Smöra och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa smör och socker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget. Häll i mjölet blandat med bakpulvret och rör till en slät smet. Bred ut smeten jämnt i formen.
Kärna ur och skiva äpplena och stick ner i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna och pudra över florsockret. Ringla över kolasåsen eller servera den vid sidan av.
 
Kolasås: Häll vispgrädde, strösocker och sirap i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka utan lock tills såsen tjocknat och fått fin ljusbrun färg, ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör. Låt kallna.
 


 

Äppelkaka med rivet äpple.

 
 
 

12 bitar

3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kanel
100 g smör, smält
1 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 äpple, rivet

 

Fyllning & garnering:
kanel
strösocker

 

 

 Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en bunke.

 Blanda alla torra ingredienser och rör ner det ihop med smör, mjölk och vetemjöl. Blanda allt till en slät smet.

 Häll hälften av smeten i en smord och bröad rund form, ca 23 cm i diameter. Strö över ett tunt lager kanel och strösocker.

 Häll försiktigt över resten av smeten. Strö sist över ett tunt lager kanel och strösocker på toppen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 42–43 min. Låt den svalna i formen.


Dajmkladdkaka.

 
 
 

12 bitar

100 g smör, smält
2 ¾ dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg

 

Garnering:
1 dubbel Dajm

 

 

Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.

 Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min.

 Hacka dajmen och strö den över kakan medan den fortfarande är ljummen. Låt kakan kallna, ställ den sedan i kylen i ca 1 tim före servering. Servera kakan med vispad grädde.

 

Kantarell tartelette.

 
 
 
1 paket fryst mördeg
1 äggula
2 msk osaltat smör
3 vitlöksklyftor
¼ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
2 msk timjanblad
2 msk vetemjöl
1.8 dl mjölk (Röd)
1 msk smör
½ dl fint skuren schalottenlök
650g färska kantareller
1 dl rucola sallad
1 dl riven gruyère
 
 

Värm ugnen till 200 grader samt klä en form med bakpapper. Skär skivor av smördegen och använd en gaffel för att göra små hål i degen. Pensla på äggula. Förbaka degen i 5 minuter.

Värm upp en stekpanna till strax över medium värme och smält smöret. Tillsätt schalottenlök och svampen och stek tills svampen tappat mycket vätska. (ca 5 minuter) Ta av från pannan och lägg åt sidan.

Gör en béchamelsås genom att först steka vitlöken mjuk på medium värme i smör i ca 3 minuter. Tillsätt mjöl, salt och peppar samt timjanbladen. Rör tills allt mjöl har absorberats av smöret. Tillsätt mjölken långsamt under konstant omrörning. Ta från värmen.

Sprid ut såsen över smördegsplattorna och lägg på svamp och lökblandningen samt rucula och gruyere. Baka i ugnen i ca 15 minuter tills kanterna är gyllene och all ost har smält.

Servera varm eller rumstempererat.


Cacciatore kyckling.

 
 
 

8 kycklinglår med ben och skinn
1 dl vetemjöl
4 msk olivolja
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 gul och 1 röd paprika, ganska små
300 g champinjoner
1 stor morot
2 dl rött vin
10 kvistar timjan i en bukett
1 tsk torkad oregano
salt
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 dl urkärnade svarta kalamataoliver
hackad bladpersilja

 

 

Till servering:
kokt pasta

 

Häll upp vetemjölet på en tallrik och vänd kycklinglåren i mjölet så att de täcks runt om.


Skala löken och vitlöken och hacka båda. Skär paprikorna och champinjonerna i bitar. Skala och skiva moroten.


Fräs vitlöken i olivolja så att den får lite färg. Lägg i kycklingen och stek en stund till. Tillsätt den gula löken och låt allt bli gyllenbrunt. Häll eventuellt i en liten skvätt olivolja till.


 Lägg ner paprika och morot. Rör runt och fräs i några minuter till. Tillsätt vinet, champinjonerna, timjanbuketten och oreganon. Låt sjuda utan lock under omrörning i några minuter så att vinet kokar in lite grann och det som har fastnat i botten lossnar. Blanda ner tomaterna och oliverna och sjud nu under lock i cirka 30 min. Rör om då och då.


 Toppa med lite persilja och servera med nykokt pasta.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
00:0000:0000:00
 
00:00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Pasta- och salamigratäng.

 
 
4 portioner.
 
 
250 g pasta, gärna en sort som tar ca 7 minuter att koka
1 rödlök
1 paprika
200 g salami
200 g cocktailtomater
olivolja till stekning
2 dl svarta oliver med kärnor
11/2 dl lagrad ost, t ex cheddar
1/2 dl ströbröd
1/2 dl hackad bladpersilja
 
 

Servering:
sallad
 
 
Sätt ugnen på 250°.

 Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.

 Skala och grovhacka löken. 
Skär paprikan i bitar. Tärna salamin. Dela tomaterna.

 Stek lök och paprika i en stek-
panna med olja. Löken ska bli mjuk och glansig.

 Varva pasta, lök, paprika, salami, tomater och oliver i en smord ugnsform.

 Blanda ost, ströbröd och persilja. Strö blandningen över gratängen. Gratinera mitt i ugnen, ca 10 minuter; osten ska få färg. Servera 
gratängen med en sallad.
 

Ugnsbakad lax med örtigt yoghurttäcke.

 
 
 
4 portioner.
 
 
800 g laxfilé, med skinn
1 dl grekisk yoghurt
1 röd chilifrukt
1 lime, rivet skal + pressad saft från ½ lime
3 msk finhackad färsk koriander
1 tsk salt
1 tsk mortlad rosépeppar
 
 

Garnering:
lime
persilja
 
 

Servering:
sockerärter eller gröna bönor
klyftpotatis
 
 
Lägg laxen med skinnsidan ner
i en smord ugnsform.

 Blanda yoghurt, urkärnad och 
finhackad chili, limeskal, limesaft, koriander, salt och rosépeppar. Bred detta på laxen. Låt laxen stå i kylen,
minst 1 timme.

Sätt ugnen på 200°.

Tillaga laxen strax under mitten 
av ugnen, ca 20 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på 
ca 55°.

 Servering: Garnera med 
skivad lime och persilja. Servera med kokta sockerärter eller bönor och klyftpotatis.

Squash soppa med räkor.

 
Hoppa över räkorna så får du en vegetarisk soppa.
 
4 portioner.
 
1 purjolök
ca 250 g squash
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
smör till stekning
200 g stora kokta vita bönor
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl grädde, valfri fetthalt
1 citron, rivet skal
färsk timjan, några kvistar
salt, svartpeppar
olivolja
 

Servering:
500 g räkor med skal, kan uteslutas för vegetariskt alternativ
bröd
 
Skölj och strimla purjolöken.
Skär squashen i små bitar. Fin-
hacka vitlöken. Fräs purjolök, 
squash, vitlök och kummin ett par minuter i en stor gryta med smör.

Tillsätt bönor och buljong och låt koka tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och citronskal, och smaka av med salt och peppar. Ringla över lite 
olja. Skala räkorna och servera dem till soppan tillsammans med ett gott bröd.
 

RSS 2.0