Rabarberkaka.

 
Receptet kommer från en dietist och innehåller därför inget smör, endast ringlat lite ovanpå. Det finns en liten rolig historia om dennna kaka. För några år sedan kom receptet i en tidning och vi bjöd ett par på middag i stugan och jag bakade denna kaka. När gästerna kom hade de med sig en kaka som vi skulle fika senare. Det blev dags att fika och vi bar ut våra kakor och Hör och häpna, det var samma kaka.
 
Rund springform med löstagbar kant. Smöra och bröa.
 
4 - 5 stjälkar rabarber, skär i skivor, går bra att byta ut rabarber mot bär
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
lite bakpulver
lite vaniljsocker
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i resten och häll smeten i formen. Lägg i rabarber eller bär. Ringla över lite flytande margarin. Strö över pärlsocker.
175 grader i 40 minuter

Portvinschampinjoner.

 
Champinjonerna blir gudomliga. Tillbehör är gorgonzolabakad potatis som finns under "smått och gott" och det går att kombinera med svampen och vilken kötträtt som helst. Hittar du inte receptet så har det inte kommit in ännu och då får du ha tålamod.
 
Oxfile som du grillar eller helsteker i ugn.
 
1 gul lök, finhackas
1 vitlöksklyfta, finhackas
1 klick smör
200 g färska champinjoner, skivas
1 - 2 msk portvin
3 dl vispgrädde
1 tsk soja
salt & peppar
 
Fräs lök och vitlök i smör utan att det får färg. Stek svampen utan smör i en separat panna. Häll på portvinet och låt det koka in i svampen. Tillsätt den stekta löken och soja, koka ihop på svag värme. Salt och peppar.

Lax pasta med pesto.

Om du har lax rester kvar är det en utmärkt rätt att tillaga och snabbare kan det väl inte bli.
 
4 portioner.
 
300 g pasta, gärna tagliatelle
4 msk pesto
300 g kallrökt lax, strimlas eller i skivor
0,5 dl basilika eller persilja, grovhackas
 
Koka pastan. Blanda sedan i peston och rör om väl. Lägg upp pastan på en tallrik, toppa med lax och basilika.
ÄT!

Key lime pie.

 
God men ganska söt paj.
 
200 g digestivekex, krossa eller kör i mixer
100 g smör, smält
 
Fyllning:
400 g sötad kondenserad mjölk
4 st äggulor
5 st limefrukter, skal och saft
 
Servering:
Vispad grädde
1 limefrukt i skivor
 
Blanda kex och smör. Tryck ut i en pajform och förgrädda i 10 minuter på 175 grader. Svalna.
 
Blanda kondenserad mjölk, äggulor, rivet limeskal och limesaft. Låt blandningen dra sig i minst 60 minuter. Sila smeten och släng skalen. Fyll pajskalet och grädda mitt i ugnen i cirka 15 - 20 minuter, tills den har stelnat. Låt svalna och garnera den vid servering.

Gratinerad getost- och fikonbruschetta.

 
Gott och enkelt.
4 portioner.
 
2 - 3 rödbetor, kokas mjuka i lättsaltat vatten, skalas och skivas
10 mini tomater, skivas
100 g getost, skivas
4 färska fikon, halveras
grovmalen svartpeppar
2 msk flytande honung
2 - 3 msk pinjenötter, rostas och hackas
2 msk basilika, hackad
bruschetta eller annat vitt bröd, skivas
 
Ugn 200 grader.
 
Rosta brödskivorna och fördela rödbetor, tomater, fikon och getost ovanpå. Krydda med svartpeppar. Ringla honung över och gratinera brödet i ugnen i 8 - 10 minuter. Strö över pinjenötter och basilika när du tagit ut bröden ur ugnen.
 
 
 
 
 
 

Gunillas knäckäppelpaj.

 
Supergod sommarpaj som min syster Gunilla brukar göra.
 
Pajskal:
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smör
 
Blanda ihop och tryck ut i en pajform och förgrädda i 10 minuter.
 
Knäck:
 
100 g smör
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
1 tsk kanel
 
Sjud i en kastrull i 2 - 3 minuter.
 
4 äpplen klyftas och läggs ned i det förgräddade pajskalet. Häll över knäcksmeten och grädda i ugnen på 175 grader i 25 minuter.
NJUT!

Krämig squashgratäng.

 
God vegetarisk gratäng som du kan äta som ensamrätt men passar även till fisk och kött. Du kan lägga till fler råvaror om du vill t ex strö på get- eller fetaost när du tar ut den ur ugnen.
 
4 portioner.
 
1 squash, 400 g, skär i 5 mm tjocka skivor
4 plommontomater, skär i skivor
2 gula lökar, skär i skivor
200 g västerbottensost, skär i skivor
150 g ostronskivling, går även bra med champinjoner
olja till stekning
salt & peppar
2 - 3 msk grov svensk senap
 
Sås:
2 dl grädde
2 pressade vitlökar
2 tsk sambal oelek
 
Ugn 175 grader.
Stek svampen i lite olja och skär sedan i grova bitar, salta och peppra. Varva alla ingredienser stående i en smord ugnsfast form. Pensla med senap. Blanda grädde, vitlök, salt, peppar och sambal oelek. Häll över grönsakerna, svampen och osten. Gratinera i ugnen cirka 45 minuter.
 

Grillad salsiccia med senapspotatissallad och ljummen cheddar dip.

Här ska det vara färsk salcciakorv, men om du inte hittar det så går det bra med vilken kryddig korv som helst, men det var jättegott med den färska korven.
 
4 personer.
 
500 g färsk salcciakorv
 
Sallad:
800 g färsk potatis
1 knippa färsk lök
2 röda paprikor
1 msk dijonsenap
½ dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
2 krm salt
1 krm svartpeppar
3 msk gula senapskorn
50 g ruccola
1 tsk flingsalt
 
Cheddardip:
75 g riven cheddarost, rivs
1 dl torrt vitt vin
2 tsk maizenastärkelse
2 krm salt
½ krm cayennepeppar
 
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och halvera dem. Halvera lökarna och strimla blasten. Halvera paprikorna och picka korven. Grilla lök, paprika och korv. Blanda ut senapen i lite av oljan. Tillsätt sedan resten av oljan, vinäger, honung, salt och peppar. Rör om dressingen. När du grillat löken skär du den i klyftor och paprikan i mindre bitar. Rosta senapsfröna i en het torr stekpanna tills de börjar poppa.  Blanda ihop potatis, grillad lök och paprika. Häll över senapsdressingen. Blanda försiktigt ned den hackade lökblasten och ruccolan.  Till sist vänder du ned senapsfröna och strör över lite flingsalt.
Koka upp vinet i en kastrull och tillsätt osten, rör tills den smält. Rör ut maizenastärkelsen i lite vatten och blanda ned i oströran. Koka upp under omrörning, salt & peppar.
 
 

Tortillapizza.

 
Här kommer ett litet tips som ni kanske redan har gjort. Om ni har ont om tid så passar detta utmärkt. Gör en egen pizza.
Ta ett tortillabröd och sätt på färdig pizza sås och garnera med vad ni vill. Vi brukar lägga på mozarellaost, svamp och tomater. När pizzan tas ut från ugnen sätter vi på lufttorkad skinka och ruccolasallad.
Testa.
 

Banoffepaj.

 
Söt, sliskig och jättegod. Det som tar tid är att du måste koka den kondenserade mjölken i några timmar.
Börja med att ta fram en kastrull och häll i vatten. Ställ ned burken i vattenbadet utan att öppna den. Koka i minst 3 timmar. Ju längre du kokar desto tjockare blir kolan. Du kanske måste fylla på vatten i kastrullen under koktiden för det dunstar bort. Burken behöver inte vara täckt av vatten.
 
8 portioner.
 
200 g digestivekex, smulas i matberedare eller krossas för hand
100 g smält smör
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
 
Garnering:
 
2½ dl mellangrädde, vispas
25 g mörk choklad, hackas
bananer i skivor eller bär.
 
Blanda de krossade kexen med det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ kallt tills mjölken är färdig kokt. Kyl den oöppnade burken i kallt vatten. Bred ut smeten över pajskalet. Lägg på den vispade grädden och garnera med det du gillar. Det ska egentligen vara bananer men det blir ganska sött. Glöm inte att strö på den hackade mörka chokladen. Ställ kallt innan servering.
 
 
Så här ser mjölken ut när den är färdig kokad.
 

Läskande lingondrink.

 
6 personer.
 
1½ dl koncentrerad svartvinbärsdricka
1½ dl koncentrerad lingondricka
9 dl cider
3 msk campari
isbitar
vinbär till garnering
 
Blanda ihop allt och lägg i några vinbär och isbitar.

Spritsig sommardrink.

 
6 - 8 personer.
 
1 apelsin
1 lime
½ liter jordgubbar
1 kanelstång
1 dl apelsinlikör
70 cl mousserande vitt vin
33 cl fruktsoda
isbitar
carambola
 
Tvätta apelsinen och limen, skiva dem tunt. Lägg i jordgubbar, den skivade apelsinen, limen och 1 kanelstång i en rymlig kanna och häll över apelsinlikör. Ställ kallt och låt dra någon timme. Tillsätt mousserande vin, fruktsoda och isbitar strax före serveringen. Garnera med en skiva carambola.

Toast med confiterad äggula, löjrom och smetana.

 
Här kommer på begäran en förrätt som är lite annorlunda, men inte svår att göra. Vi har gjort den ett antal gånger. Vi har inte satt någon brödbit som lock för vi tyckte att det blev för mycket.
 
4 portioner.
 
8 äggulor, gärna extra gula
3 dl rapsolja
25 g smör
4 skivor vitt formbröd
50 g löjrom
50 g störrom, det går bra med löjrom också till garneringen.
1 dl smetana eller creme fraiche
4 dillkvistar
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 75 grader. Pensla en ugnsfast form med lite olja. Lägg äggulorna försiktigt i formen, som precis rymmer dem, de ska ligga trångt. Häll på olja så att det täcker äggulorna. Tillaga mitt i ugnen i 2 timmar, jag har ändrat tiden till 1- 1½ timme. Kolla efter 1 timme om de är klara. De ska se ut som en kokt äggula. Ta upp dem ur formen och låt de svalna.
 
Smält smöret. Låt det grumliga sjunka till botten. Kantskär och halvera brödet. Stek dem gyllenbruna i det klara smöret. Lägg 2 äggulor på en brödskiva och lägg dem på tallriken. Garnera toasten med löjrom, smetana och dill.
Servera med ett glas champagne eller mousserande vitt vin.

Örtmarinerad fläskfile.

 
Gott och smart om du ska bjuda många på mat tex till en buffe.
 
1500 g fläskfile
15 - 20 cocktailtomater
15 - 20 urkärnade oliver
färsk timjan
 
Lag 1.
1 liter vatten
4 msk salt
1 liten lök, klyftas
1 tsk svartpepparkorn
½ paket djupfrysta örtkryddor provencale
1 citron, skalet
 
Lag 2.
1 dl olivolja
strimlat skal och pressad saft av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
 
Ugn 150 grader.
 
Bryn fläskfilen i lite fett. Lägg sedan i en ugnsfast form och stick in en kötttermometer. Stek tills den visar 65 grader, cirka 30 minuter.
Häll vatten och salt i en kastrull till lag 1. Lägg i löken, pepparkorn, rivet citronskal och provencalska kryddor. Låt det koka upp och sedan koka i några minuter. Häll marinaden över det nystekta köttet och låt det svalna. Täck fläskfilen och låt det stå kallt i lagen i 2 - 3 timmar. Häll bort lagen och skiva köttet. Lägg det på ett uppläggningsfat tillsammans med cocktailtomater och oliver. Rör samman lag 2 och häll det över köttet, låt stå kallt i 2 timmar.
Servering. Strö över fler tomater, oliver och färsk timjan.

RSS 2.0