Ugnsbakad rabarber med kardemumma och glass.

 
 
 
4-5 stjälkar rabarber
1 1/2 dl socker
1 tsk mortlad kardemumma
40 g smör 
 
 

Till servering:

 

2 dl mandelbiskvier

vaniljglass

valfri frukt och bär, t ex körsbär och jordgubbar

 

 

 

Sätt ugnen på 225 grader.

 

 Skala rabarber och skiva fint.

 

Varva rabarber, socker och kardemumma i fyra ugnsfasta små portionsformar och hyvla över smör. Baka i ugnen i 12-15 min.

 

 Mortla mandelbiskvier och lägg beskvismulorna i en liten hög på en assiett. Lägg en glasskula i mitten av högen (på så vis ligger den ”fixerad” och halkar inte runt på assietten).

 

 Placera ugnsformen med rabarbern på assietten och lägg lite frukt och bär vid sidan av formen och glassen. 

 


Päroncarpaccio med rökt hjort, gorgonzola och valnötter.

 
2 st päron stora, fasta
8 tunna skivor rökt hjort eller annat kött (hjärta eller stek)
100 g gorgonzola
1 ask ruccola
1 näve valnötter rostade
1 msk olivolja
1 msk balsamicosirap eller rödvinssirap
flingsalt
svartpeppar
 
 
 
Hyvla päronen i fina skivor. Använd gärna en mandolin.
 
 
Lägg upp dem på tallrik och fördela kött, ost, ruccola och nötter över. Ringla över olja och sirap. Strö över salt och peppar.

Limoncello Di Capri Spritz.

 
 
Fräsch och god drink.
 
1 drink
 
 
is
4 cl limencello
6 cl prosecco
2 cl soda
 
 
Garnera med citron och ev mynta
 
 
 

Scroppino.

 
 
Italiensk citronsorbetdrink. Läskande och friskt efter en mättande middag. Servera gärna med en sked, då konsistensen gärna får ha en lös ”sorbet”-känsla. Ställ gärna in vodka och prosecco i kylen dagen före så de är riktigt kalla.
 
 
4 - 6 drinkar.
 
 
½ liter citronsorbet
1 flaska Spumante eller torr Prosecco
4 cl vodka
1–2 tsk olivolja
havssalt
 
 
Lägg upp ett par skopor sorbet i 4–6 vinglas eller cocktailglas. Stänk över vodka och fyll på med mousserande vin. Strö lite havssalt på toppen och avsluta med lite olivolja.
 
 
Rör drinken med sked så allt blandas och servera direkt.

Sallad med päron och getost.

 
 
1 paket/påse machésallad (ca 100 g)
 vattenkrasse
4 fasta päron
200 g getost
2 dl rostade hasselnötter
flingsalt
svartpeppar 
olivolja
rökt paprikapulver
 
 
 
Skär päronen i tunna skivor och lägg på ett fat eller en plåt. Salta och peppra. Ringla över olivolja och blanda om.
 
 
Grilla päronen i en torr grillpanna, några minuter på varje sida tills de får fin färg.
 
 
Varva machésallad, vattenkrasse, grillade päron, smulad getost och rostade hasselnötter. Ringla över lite mer olivolja och pudra över med rökt paprikapulver.

Sashimi på lax och pilgrimsmussla.

 
 
 
 

Brödchrunch:

2 skiva vitt bröd
rapsolja (neutral till fritering)
 
 

Fänkål:

1 fänkål
1 msk citronsaft, pressad
salt (en nypa)
 
 
Majonnäs:
 
1 äggula
0,5 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
2,5 dl rapsolja 
2 tsk malen ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
apelsinskal, rivet (1 liten nypa)
1 msk soja
salt (en nypa)
 
 

Sashimi:

180 g lax (fröyalax eller salmalax)
180 g pilgrimsmussla
 
 
Servering:
 
8 rädisor, lövtunt skivade
60 g laxrom (eller löjrom)
1 msk svarta sesamfrön
 
 
 
Börja med att fritera frasigt brödchrunch. Värm rapsolja i en liten kastrull, ca 1 cm i botten. Bryt brödet i stora smulor och fritera tills det är frasigt, ca 1 minut. Ta upp och låt rinna av på dubbelt hushållspapper.
 
 
Skiva fänkålen lövtunt. Droppa över citron, salta och rör om.
 
 
Gör majonnäsen  genom att vispa samman äggulan med risvinäger. Tillsätt oljan droppvis under ständig vispning till en väldigt tjock emulsion. Rör i riven ingefära, vitlök, apelsinskal och soja. Smaka av med salt.
 
 
Skiva laxen och pilgrimsmusslorna i tunna skivor, ca 3 mm, och lägg direkt på tallriken. Lägg upp ponzuemulsion, citronfänkål, rom och strössla svarta sesamfrön över. Toppa med brödcrunchet .

Vit chokladmousse med hallon.

 
 
 
150 g vit choklad
1 st ägg
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker


Hallonsås:
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
150 g frysta hallon
 
 
 
 Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Tänk på att vit choklad smälter fortare än mörk choklad. Chokladen ska precis smälta.  Ställ åt sidan och låt svalna lite så den blir ljummen.
 

 Knäck ägget i en bunke, och mät upp grädden i en annan bunke.
 

Vispa upp ägget med med en gaffel så att det är välblandat.
 

Vispa grädden med vaniljsockret, grädden ska vara fluffig med ganska lös.
 

 Tillsätt den smälta chokladen till det uppvispade ägget under kraftig omrörning.
 

 Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
 

 Häll upp moussen i glas eller burkar och ställ i kylen minst en timme.
 
 

 Hallonsås:
 
  Koka upp socker och vatten till en sockerlag.
 

 Häll över den heta lagen över hallonen och mixa med en mixerstav.
 

 Häll såsen över moussen och dekorera med lite färska hallon.

Laxsallad med bacon.

 
 
2 portioner.
 
 

6 skivor bacon

2 laxfiléer

2 skivor vitt bröd

1/2 huvud krispsallad

1/4 gurka

8 små röda eller gula tomater

salt och peppar

 

 

Parmesandressing:

 

1 dl riven parmesanost

2 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

en skvätt färskpressad citronsaft

salt och peppar

 

 

Stek baconet krispigt i het stekpanna. Behåll baconfettet i stekpannan.

 

 

Krydda laxfiléerna med salt och peppar.

 

 

Skär brödskivorna till mindre krutonger och stek laxen ett par minuter per sida och brödet i samma panna som baconet.

 

 

Skölj alla grönsaker, skär gurkan i skivor och dela tomaterna.

 

 

Rör ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Blanda grönsakerna med dressingen och toppa med bacon, lax och krutonger.


Rabarberpaj med brynt smör.

 
 
 
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl slantade rabarberbitar
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
 
 
Ugn 175°C.
 
 

Smält smöret i en kastrull.

 

Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllenbrunt, det ska också dofta lite nötigt. Ta av från värmen och låt det stå och svalna lite.

 

 Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl, sirap, bakpulver, mjölk och salt. Häll rabarberslantarna i en pajform och strö på potatismjöl och vaniljsocker.

 

Klicka sedan över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-35 minuter. 


Kastrullkaka.

 
 
125 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
2-3 dl bär/frukt
 
 
 
Dekoration:
pärloscker eller florsocker
 
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
 
Smörj en form på cirka 25 cm i diameter.
 

 Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen och rör ner sockret.
 

 Rör ner ägget och vetemjöl till en jämn smet.
 

 Fördela smeten i formen och fördela bär och frukt.
 

Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten.
 

 Dekorera med florsocker eller pärlsocker.
 

Servera med rårörd vaniljsås

RSS 2.0