Yakiniku a` la Anders.

 
En asiatisk rätt som Anders Leven gjorde för många år sedan. En snabb rätt och enkel att göra.
 
 
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
600 g tunnt skivad entrecote
5 msk soja, japansk
4 msk socker
4 msk finskuren purjolök
1 msk pressad vitlök
1 msk rostade sesamfrön
½ msk riven färsk ingefära
½ rivet päron
1 nypa svartpeppar
1 - 2 msk sesamolja
 
Blanda alla ingredienser utom sesamoljan och låt köttet marinera i minst 30 minuter i blandningen. Häll av marinaden och stek köttet hastigt i sesamolja och servera sedan med marinaden som sås. Vill du inte köpa sesamolja så går det bra med vilken olja som helst.
Servera med jasmineris, öl och kanske sake.
 
 

Medelhavsgratäng.

 
Detta recept har jag fått av Ann och det är så gott att man kan äta det utan kött. Det måste ni prova.
 
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
3/4 kg potatis, skalas och skivas tunt
1 gul lök, skivas tunt
1 grön paprika, skivas
1 röd paprika, skivas
8 soltorkade tomater, strimlas
150 g fetaost, tärnas
2 dl mellangrädde
salt & peppar
 
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader och grädda i cirka 45 minuter.
Varva alla ingredienser i en smord form. Salt & peppar. Häll på grädden och in i ugnen. Enkelt eller hur?

Laxtartar.

 
Supergod som Ingemar har gjort några gånger till nyår på begäran av Gunilla. Det är inte rå fisk trots att den heter tartar.
 
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
100 g rökt lax, finhackas
50 g skalade räkor ( 1 dl ), finhackas
100 g philadelphiaost
2 msk gräslök, finhackad
salt & vitpeppar
citronsaft
( konjak )
 
Gör så här:
 
Blanda lax, räkor, ost och gräslök. Krydda. Pressa i citron och ev några droppar konjak.
Servera på rostat bröd.
 

Gorgonzolapotatis.

Ytterligare en variant på potatis.
 
8 - 10 portioner
 
Ingredienser:
 
1.5 kg potatis, skala och strimla i tjocka skivor
2 gula lökar, hackas
4 dl grädda
3 dl mjölk
200 g gorgonzolaost
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Smält smör i en tjockbottnad kastrull och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt potatis och låt dem fräsa någon minut. Slå över varm gräddmjölk ( blanda grädde och mjölk ) och ost. Låt koka tills potatisen är klar. Salt & peppar.

Gunillas goda sås till lax.

Snabblagad, enkel sås, men ändå god som jag har fått recpet av från min kära syster Gunilla.
 
Ingredienser:
 
1 gul lök, hackas
1 grönsaks- eller fiskbuljongtärning
creme fraiche
 
Fräs lök och buljongtärning. Rör i creme fraiche. Klart. Alla tycker att den är supergod trots sin enkelhet och jag håller med.
 
 

Kycklinglasagne.

 
Mycket god och lite pyssel att göra den. Vi brukar göra dubbelsats i en långpanna eftersom lasagne har en hel del moment att göra.
 
4 - 6 portioner      Ugn: 225 grader   30 - 40 minuter  Ungsform 20 x 30 cm.
 
3/4 grillad kyckling, urbenad och delad i mindre bitar
200 - 250 g lasagneplattor
½ dl parmesanost, riven
 
Vit sås:
 
3 msk smör
5 msk vetemjöl
6 - 7 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
 
Tomatröra:
 
1 burk krossade tomater
½ vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk fransk eller italiensk salladskrydda
 
Garnering:
 
tomater, skivade
riven parmesanost
 
Gör så här:
 
Smöra ugnsformen.
 
Börja med att göra vitsåsen. Fräs smör, vispa ned mjöl och späd med mjölk eftersom. Sjud och vispa någon minut. Ta dubbel sats om du gör till en långpanna.
 
Blanda ihop allt till tomatsåsen och glöm inte att göra dubbelsats till en långpanna.
 
Börja montera ihop lasagnen.
Först vitsås.
Droppa över tomatsås.
Lasagneplattor.
Varva sedan med vitsås + kyckling + tomatsås i tre lager.
Täck med plattor och tryck till.
Avsluta med vitsås och riven ost.
Grädda längst ned i ugnen. Ta ut formen när det återstår 5 - 10 minuter och lägg på tomatskivor och riven ost.
 

Pestopotatis.

En lite roligare variant på potatis som vi brukar göra en gång varje sommar i stugan till grillat kött. Varför vi gör det bara en gång beror på att vi glömmer bort receptet. Enkelt, gott och annorlunda.
 
potatis, helst rödskalig
olja
salt
pesto
parmesanost, riven
 
 
Gör så här:
 
Skrubba potatisen och behåll skalet. Dela potatisen på hälften och skär även bort den andra delen av potatisen så att det blir två snittytor. Då står de bättre i ugnen. Häll olja på en ugnsform och ställ potatisen i den. In i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter.
Ta ut dem och vänd på dem, salta lätt. Skeda över pesto på toppen och riven ost. Baka färdigt i ugnen på 250 grader i cirka 10 - 15 minuter.
 

Grekisk Köttfärspaj i långpanna.

 
 
 
Pajen är mäktig och räcker till många personer och går även att göra i förväg. Receptet har jag fått av Lotta.
 
Ugn 225 grader i 15 - 20 minuter.
 
Gör en egen pajdeg eller ta 2 påsar pizza/scones mix.
 
Ingredinser:
 
1000 g köttfärs
3 ägg
2,5 dl lätt creme fraiche
rödlök, skivade
tomater, skivade
1 burk fetaost
svarta oliver
 
Gör så här:
 
Stek köttfärsen, salta & peppra och häll över köttfärsen i en långpanna. Lägg på den skivade rödlöken, tomaterna, fetaosten och oliverna.
 
Servering:
 
Gräddfil och limeklyftor i skålar bredvid. Pajen kan också ätas kall.

Mangosalsa.

4 tomater, urkärnade och finhackade
1 gul eller röd lök, finhackad
1 grön paprika, finhackad
mango efter behag
rivet skal av en lime
1 msk limesaft
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk socker
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
 
Blanda ihop allt och servera till grillat kött.

Indisk meny.

Nu har ni fått flera indiska recept som hör ihop om ni vill ha en indisk afton.
Tandorikyckling med indiskt kryddris och raita. Det här är ett av Ingemars specialiteter som han har lagat många gånger förut. När jag sitter och går igenom alla recpet så hittar jag en massa gamla godingar som vi har glömt bort. Till exempel detta recept och även nacholådan var länge sedan vi gjorde. Denna blogg är inte bara till nytta för er utan även för oss. Ha det bra alla vänner.

Raita.

 
 
Raita passar till tandorikycklingen och det indiska riset.
 
2,5 dl matlagningsyoghurt
200 gram skalad och grovt riven gurka, pressa ur vätskan
1 tsk malen spiskummin
2 vitlöksklyftor, krossade
1 tsk salt.
 
Blanda ihop allt och låt stå i kylen en stund.
 
 

Tandorikyckling.

 
Denna kyckling passar till indiskt kryddat ris. Du kan göra fuskvarianten och köpa färdig tandoripasta, men det blir
godare om du gör marinaden själv.
 
4 kycklingfileer
 
Marinad:
 
2 msk tandorikrydda
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilikrydda
2 msk citronsaft
1 tsk salt
 
Blanda alla ingredienser till marinaden och låt kycklingen marinera i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och slå över marinaden. Stek i 200 graders värme i 5 minuter, sänk sedan till 100 grader och stek ytterligare i 15 minuter. Kolla om den är klar.
 
 

Indiskt kryddat ris.

Riset går att använda till stekt kyckling, men man kan också göra tandorikyckling och det finns färdig pasta till marinaden av kycklingen.
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
4 dl ris
1 gul lök, finhackad
½ grön pepparfrukt, finhackad
½ tsk vitlök, finhackad
3 msk olja
½ tsk garam masala, krydda
1 lagerblad
2 kryddnejlikor
1 tsk gurkmeja, krydda
5 dl hönsbuljong
 
Gör så här:
 
Skölj riset och blötlägg det i 30 minuter i rikligt med vatten. Låt sedan rinna av ordentligt.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta och fräs löken glansig. Tillsätt ris, pepparfrukt, vitlök, garam masala, lagerblad och kryddnejlika. Rör lätt och stek riset i några minuter.
Rör ned gurkmejan och häll på buljongen. Koka upp, lägg på ett lock, sänk värmen och sjud försiktigt i 25 minuter. Ta från värmen, rör om och låt stå med lock i 10 minuter. Riset ska vara torrt och luftigt när det serveras.

Gunillas räkbomb.

Ingredienser:
 
1 burk creme fraiche
1 ask philadelphiaost 200 g
gul lök, hackas
löjrom
dill
 
Gör så här:
 
Blanda creme fraiche, philadelphiaost och lök i en skål. Blanda gärna i lite romkorn. Klä en rund skål med plastfolie och häll i smeten. Låt stå kallt. Vid servering stjälper du upp bomben på ett fat och garnerar runt kanten med löjrom, mycket räkor och dill. Avnjutes på goda kex eller rostat bröd.
 
 
 
 
 

Höstfjället.

 
Vitchokladmousse på en krispig botten toppad med fjällets guld. Den här desserten såg jag på Halv åtta hos mig och tyckte den såg god ut. Jag testade att göra den igår och det var snabbt gjort. Sött gillar jag, men vit choklad är i sötaste laget. Den var ändå smarrig.
 
4 portioner
 
100 g vit blockhoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
 
Smält chokladen i vattenbad och rör om tills allt har smält. Vispa grädden, men sluta innan den blir för hård. Vispa ned äggulorna i den smälta chokladen, chokladen får inte vara för varm. Vänd ned chokladsmeten i den vispade grädden och rör om sakta.
 
Krispig botten:
 
6 st krossade digestivekex
1 msk kokos
1 tsk malen kardemumma
1 tsk kanel
rivet skal av en lime
1 msk smör
hjortron
 
Smält allt i en kastrull ( utom hjortronen ) och häll sedan över i ett snyggt glas. Lägg i chokladmoussen och ställ i kylen minst 3 timmar. Vid servering toppar du med osötade hjortron.

Teri Yaki.

 
 Ingredienser:
 
500 gram nötkött tex utskuren biff, skär i strimlor
1 tsk salt
2 msk sesamfrön
riven färsk ingefära till garnering
 
Marinad:
 
 
2 msk olja
3 msk soja
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk sambal oelek
1 msk socker
 
Gör så här:
 
Blanda ihop marinaden och lägg i det strimlade köttet och låt stå kallt i 30 minuter eller längre.
Hetta upp en wokpanna eller gryta, utan fett. Lägg i köttet lite i taget och låt det fräsa hastigt ( på hög värme ) och salta. När köttet är klart strör du över sesamfrön och riven ingefära. Servera med ris och grönsaker om du vill.
 

Tacos.

 
 
Ikväll blev det enkelt..... Tacos... Och Micke som varje vecka frågar mig har du druckit tequila och jag svarar nästan alltid Nej,men nu har jag det. I helgen ska Ingemar bort så det blir ingen särskild mat och nästa helg ska vi till Stockholm så då blir det inget nytt heller, men vi kanske får inspiration till någon ny maträtt istället. Ha en trevlig helg.

Curryspätta.

 
 
 Snabblagat och gott.
 
 2 personer
 
Ingredienser:
 
 
1 paket rödspätta
några räkor
2 st gula lökar, skivade, ta gärna fler
3 st tomater i klyftor
curry efter behag
salt
3 dl grädde
 
Gör så här:
 
Smörkoka den skivade löken i några minuter så att den blir mjuk men inte får färg. Strö över curry och häll i grädden. Låt puttra 5 minuter. Salta och rulla ihop fisken, lägg ned den i såsen. Tomatklyftorna läggs ned mellan fiskrullarna. Sjud i 10 minuter och strö över några räkor. Servera med ris.

Förälskade räkor.

 
Detta kanske ni vill tillaga en romantisk kväll. Snabblagat.
 
1 kg räkor med skal, skalas
2 msk vetemjöl
1 gul lök, finhackas
2 - 3 msk smör
1 msk curry
½ dl torrt vitt vin
1½ - 2 dl vispgrädde
2 skivor ananas, garnering
 
Gör så här:
 
Pudra över mjöl på räkorna. Fräs lök och curry i smöret några minuter. Vänd ned de mjölade räkorna och rör om. Tillsätt resten och koka snabbt ihop. Servera med ris.
 

Kobanoschgryta

 
 En gammal klassiker.
4 portioner
 
Ingredienser:
 
600 g fläskfile, skär i skivor och bryn hastigt
½ burk syltlök
1 tsk sambal oelek
4 msk inlagd gurka, finhackas
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar
1 burk krossade tomater
2 hg kobanosch korv eller annan korv i skivor, bryn hastigt
1 burk gröna oliver
1 burk svarta oliver
3 dl grädde
 
Gör så här:
 
Blanda allt utom grädden och koka upp. Sjud på svag värme i 45 minuter och tillsätt grädden på slutet. Om du tillsätter grädden från början är det risk att det skär sig.
Servera med ris eller annat gott som du gillar.
 
 

Africana.

 
En trevlig rätt att bjuda på.
 
4 portioner
 
Tillbehör:
 
750 gram fläskfile, skär 1cm tjocka skivor och stek dem klart
1 burk creme fraiche
5 - 6 dl grädde
3 vitlöksklyftor, pressad eller skivad
2 msk extra stark curry
 
Servera detta i skålar bredvid grytan:
 
bananer, skivade
syltlök
jordnötter
mandarinklyftor, konserverade
annanas i bitar
mango chutney hot bengal röd
kokt ris
 
Gör så här:
 
Köttet har du redan stekt och lagt åt sidan. Fräs vitlök och curry i smör. Häll i  hälften av grädden, creme fraiche, 2 msk mango chutney och låt puttra en stund. Häll sedan i resten av grädden och puttra cirka 5 minuter. Tillsätt sist köttet och låt det bli varmt. Klart.
Ät och njut.

Fylld kotlettrad.

En mycket enkel och snabb lagad rätt och även god naturligtvis.
 
Ugn 225 grader        4 portioner
 
600 - 800 gram benfri kotlettrad
salt & peppar
2 msk smör
 
Fyllning:
 
4 soltorkade tomater, strimlade
4 torkade aprikoser, strimlade
150 gram philadelphiaost med vitlök och örter
1 dl bearnaisesås, pulver sås går bra, koka den färdigt
 
Gör så här:
 
Gör en djup skåra i mitten av köttet. Salta & peppra. Bryn köttet och lägg det i en ugnsfast form. Blanda soltorkade tomater, aprikoser och bearnaisesåsen med philadlphiaosten till en röra. Lägg fyllningen i skåran på köttet och stek färdigt i mitten av ugnen i 20 - 25 minuter.
Severa gärna hasselbackspotatis till eller något annat som du gillar.
 

Fondue.

 
Här kommer ett recept på fondue som jag har fått av min arbetskamrat Ann. Vi tycker att den här buljongen är fantastiskt god.
 
Buljong:
 
1½ liter stark buljong ( 1½ liter vatten + 3 oxbuljongtärningar )
2 dl röd vin eller sherry, vi tar oftast sherry
1 - 3 msk tomatpure
soja efter behag
paprikapulver, ös i ordentligt för det är viktigt att buljongen är smakrik
3 vitlöksklyftor, hela
3 tsk italiensk salladskrydda
 
Koka ihop allt i en kastrull innan du häller det i fonduegrytan.
 
Tillbehör:
 
oxfile eller annat kött i tärningar
potatisgratäng
pepparsås eller annan sås som du gillar
paprika i bitar, ej för små
emmentalerost i kuber
chaminjoner, färska i ej för små bitar för då går de sönder när du trär de på spetten
körsbärstomater, hela
Ta det du gillar och testa dig fram.
 
Till brännaren ska du helst använda etanol. Tar du rödsprit så osar det en hel del.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En liten förrätt.

I all hast komponerade jag en förrätt som består av en hårdost vi köpte i Spanien, hjortronsylt och valnötter. Det blev supergott. Man tager vad man haver.....

Italiensk gryta, Stufato.

Den här grytan passar utmärkt för de som äter Gi mat och den är väldigt smakrik.
Här kommer först en bild innan grytan är klar bara för att visa er vilka vackra färger det är i den.
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 dl olivolja
2 morötter, skivade
1 blekselleri, skivas
1 paket salsiccia eller chorizokorv, 300 gram, skär i bitar
salt & peppar
1½ msk rökt paprikapulver, finns i alla större mataffärer, går även med vanligt paprikapulver
1 dl rött vin, går även bra med matlagningsvin
1 burk finkrossade tomater
1 paket linser, skölj dem
1 paket blandae bönor, skölj dem
 
Gör så här:
 
Fräs rödlök och vitlök i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Efter en stund lägger du i morötter, selleri, salt & peppar och fräser i 4 minuter. Tillsätt vinet och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt de krossade tomaterna, linser och bönor. Puttra i 10 minuter. Klart att äta.
Så här ser det ut när det är klart.

Chokolate chip cheesecake fudge mudcake.

Här kommer på begäran min kära syster Gunillas underbart goda kaka.
Fotot blev inte bra, men ni som har smakat den vet att den är underbar.
 
 
Ingredienser:
 
Kladdkakan:
 
125 g smör, smältes
2 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g hackad mörk choklad
1 pressad apelsin
 
Cheesecakeröra:
 
300 g philadelphiaost
1 ägg
,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
Ugn 200 grader. Smöra och bröa en rund springform.
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt det smälta smöret. Rör ned mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Vänd i den hackade chokladen. Pressa i apelsinsaften. Häll hälften av smeten i formen.
Blanda ingredienserna till cheesecakesmeten med en elvisp så att det blir fluffigt. Bred på 2/3 av röran i formen. Häll på resten av chokladsmeten och sist resten av cheesecakeröran.
Grädda i 20 minuter och servera med vispgrädde eller glass.

RSS 2.0