Lakritsglass.
5 dl Vispgrädde
1 påse Turkisk peppar – eller annan sort
Häll den kondenserade mjölken och vispgrädden i en stor bunke.
Vispa med elvisp till ett hårt fluff.
Krossa karamellerna och rör ner det i smeten.
Häll upp i en frystålig form och låt stå i frysen i minst 4 timmar.
Kasslerpaj med krämig gurksås.
Äggstanning: 4 ägg 2 dl vispgrädde 2 dl mjölk 1 1/2 dl riven lagrad ost 4 msk riven färsk pepparrot
Gurksås: 1 liten gurka 2 dl crème fraiche 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 msk finhackad gräslök
Sås: Finhacka gurkan och blanda den med crème fraiche. Salta och peppra. Hacka gräslöken och vänd ner i såsen. Förvara svalt till serveringstillfället.
Sätt ugnen på 225 grader. Deg: Nyp ihop mjöl och smör eller kör i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Svep in i plastfolie och låt vila svalt ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Ansa och strimla purjolöken, stek i lite smör utan att den får färg. Strimla eller tärna kasslern. Halvera tomaterna. Blanda kassler och den stekta löken och fördela i pajskalet. Vispa ihop äggstanningen och häll över. Fördela tomaterna i pajskalet. Grädda mitt i ugnen 35–40 minuter eller tills pajfyllningen har stannat helt och ytan har fått fin färg. Servera med gurksåsen och en grönsallad
Kycklinburgare med mangodressing.
1 ägg
2 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
3 msk finhackade örter, t ex persilja och basilika
salt, peppar
1 tsk chilipulver
2 msk smör eller margarin
4 hamburgerbröd
100 g salladsblad, valfria
2 tomater, skivade
100 g frysta mangotärningar, tinade
1 dl mango chutney
2 1/2 dl naturell yoghurt
Dressing:
Tag undan 1/3 av mangobitarna. Mixa resten till lent mos. Vänd ner yoghurt och mango chutney, smaka av med salt och peppar.
Värm bröden i ugnen, lägg sallad och tomat på bröden. Lägg på burgarna och några mangobitar överst. Toppa med dressing.
Lägg på brödlocket, stick en pinne genom så att allt hålls på plats.
Surdegspizza.
85 g aktiv Surdegsgrund
10 g Olivolja
120 g Vatten
150 g Vetemjöl
100 g Dinkelsikt
6 g Salt
Rör ihop ingredienserna till en smidig deg. Sätt plastfolie på bunken.
Låt jäsa i rumstemperatur i 5-6 h, till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Tryck ut till två jämnstora pizzor med en tjock kant runt.
Förgrädda pizzabotten i 2-3 minuter.
200 g Mozzarella
Prosciutto
Ruccola
Körsbärstomater
Lägg på mozzarella.
Grädda mitt i ugnen i 5 minuter och tag sedan ut pizzan.
Lägg på prosciutto och grädda i ytterligare 8-10 minuter.
Strö över ruccola och tomater innan servering.
Västerbottenpajer.
Minipajer som passar till de flesta tillfällen och du kan använda vilken ost som helst och toppa med det du vill.
2 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl riven valfri ost
salt & peppar
dofta över lite cayennepeppar
Tryck ner smördegen i ett smort muffinsjärn ( eller aluminiumformer )
Vispa ihop äggen och pensla smördegen. Riv ner osten i äggblandningen och vänd ner grädden. Vispa ihop och krydda med salt & peppar & lite cayennepeppar.
Fördela ut fyllningen i minpajerna och toppa med tex en skivad körsbärstomat. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10 – 15 minuter.
Låt svalna innan du försiktigt med hjälp av en vass kniv lossar på dem.
Kan serveras både ljumna & kalla
Dragonkyckling med ris.
salt och peppar
25 g smör till stekning
3 klyftor vitlök
1 gul lök
2 dl torrt vitt vin
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
3 msk torkad dragon
2 msk kycklingfond
2 msk dijonsenap
Servering:
ris
Skär kycklingen på längden i 3 delar. Salta och peppra kycklingen. Stek kycklingen i en het stekpannan så den får fin färg. Lägg den stekta kycklingen åt sidan. Fräs lök och vitlök i stekpannan på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vin, crème fraiche, grädden, dragon, fond och senap. Vispa så allt blandas väl. Lägg tillbaka kycklingen i pannan. Låt den bli varm igen. Smaka av med salt och peppar.
Fisksås.
Vit chokladmousse med jordgubbar och lakritskross.
120g vit choklad
2dl crème fraiche
2-3 msk apelsinsaft
20 bladcitronmeliss
5 bitar lakrits (turkisk peber eller motsvarande)
3 dl jordgubbar
Smält vit choklad i vattenbad.
Blanda den smälta chokladen med crème fraiche och koncentrerad apelsinsaft. Portionera upp i skålar och ställ i kylen. Klart att servera efter någon timme.
Skiva jordgubbar och krossa lakritsen.
Garnera med jordgubbar och strö över den krossade lakritsen.
Boxholms ostar.
Kokbok.
Vi är två amerikansk/svenska systrar som har mat och matlagning som det stora intresset och passionen i våra liv. Ingen av oss har formell utbildning inom matlagning utan vi har lärt oss allt vi kan från vår egen gourmetmamma. Efter nappflaskan blev vår dagliga föda Coq au vin och Boeuf Bourgignone (vi är ju födda på sjuttiotalet)!
Åren 2000 - 2008 drev vi The Cookbook Café – kombinerad kokbokhandel och café. Aldrig hade vi kunna tro att det skulle bli en sådan succé – en succé som ledde till att vi fick möjligheten att uppfylla ännu en dröm. Drömmen att få skriva en egen kokbok. Idag är vi stolta författare till hela 6 kokböcker.
Efter 8 härliga år med caféet bestämde vi oss för gå vidare i livet och tog det stora beslutet att lägga ner caféet för att få mer tid till att arbeta med våra böcker samt andra matrelaterade projekt. Idag frilansar vi som matkreatörer, matstylister och tar även på oss uppdrag som föreläsare och konsulter. Under tre år ansvarade vi för matsidan i Dagen Industris helgbilaga Weekend och man kan även hitta våra recept i ett flertal svenska och utländska tidningar. Vi har dessutom en sida Gott och Smått i tidningen Family Living där vi ger tips på köksprylar, kokböcker och recept.
Då och då kan ni se oss laga mat i TV4 Nyhetsmorgon, Efter 10 med Malou och SvT Gomorron Sverige eller höra oss prata om mat i diverse radiostationer. Vi är helt enkelt lite av allkonstnärer när det gäller mat! Hör gärna av er om ni vill använda våra tjänster.
Fläskfilegryta med rosepeppar.
4 portioner.
1 fläskfilé, ca 400 gram, skär 1 cm tjocka skivor
2 msk mortlad rosépeppar
4 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 msk sweet chilisås
2 msk oxfond
2 dl vatten
3 dl grädde
salt & peppar
1 röd paprika
Stek fläskfilen i het panna med smör tillsammans med mortlad rosépeppar, finhackad schalottenlök och vitlök. När allt fått fin färg och löken mjuknat slå på sweet chilisås, fond, vatten och grädde. Sänk värmen och låt puttra utan lock ca 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och strimla ner den röda paprikan sist av allt. Servera med ris.
Fudgecake.
Garnering, florsocker
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter.
Grädda kakan i 18–22 min. Låt den kallna i formen.
Blanda alla ingredienserna utom smöret, i en kastrull. Koka upp det och låt det puttra till 125–127 grader. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Blanda till en slät smet.
Häll fudgen över kakan och låt den stelna i kylen. Servera gärna med en klick vispgrädde.
Petit choux med löjrom och räkor.
Italiensk köttfärspaj.
TOPPING
1 stor mozzarella
körsbärstomater
½ burk stora oliver
½ burk soltorkade tomater
Ställ ugnen på 175 grader. Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Tryck ut degen i formen och picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Hetta upp en stekpanna med smör fräs löken glansig, vänd ner färsen och stek den klar. Vänd i crème fraiche, soja, fond. Låt sjuda upp och sist vänder du ner oliver och strimlade soltorkade tomater. Fyll upp pajskalet med fyllningen ( blir det mycket vätska i botten av stekpannan kan du skippa just det) Skiva mozzarellan och strö över toppingen och ställ in i ugnen i cirka 30 – 35 minuter tills pajen fått vacker färg.
Glasstårta med mocca och marängtoppar.
Vispa äggulor och florsocker med elvisp.
Vispa grädden med kaffepulvret. Vänd ner den i äggulevispet.
Klä en form med plastfolie eller kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbar kant, ungefär 20 cm i diameter.
Vänd ner hälften av marängerna i smeten. Häll den i formen, täck den och låt stå i frys några timmar.
Vid servering: Garnera med återstående marängdroppar. Lossa kanten. Smält chokladen i en liten skål i mikrovågsugn eller över vattenbad och ringla över tårtan strax före servering.
Ingefärs- och päronkaka.
Skär ett päron i stora bitar och blanda ner i matberedaren tillsammans med äggen. Kör snabbt ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och bröad avlång bakform. Skiva det andra päronet och stick ner i smeten. Strö över rörsocker och hasselnötter och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min tills kakan har fått lite höjd och är gyllenbrun, kolla med provsticka att den gått färdigt.
Låt kakan vila i formen i tio minuter, ta ur den ur formen och låt svalna på galler. Servera med en klick vispad grädde eller vaniljglass.
Tarte flambee` med rökt lax.
1 färdig pizzadeg
1 dl crème fraiche
2 - 3 dl riven västerbottensost
150 - 200 g kallrökt lax i skivor
Gräslöks gremolata:
1 kruka gräslök
rivet skal av 2 citroner
2 msk rapsolja
Sätt ugnen på 150°. Rulla ut pizzadegen på en plåt med bakpapper. Bred på crème fraiche och strö över osten. Grädda till fin färg mitt i ugnen, ca 15 min.
Under tiden, strimla laxen och finhacka gräslöken. Blanda gräslöken med citronskal och olja.
Ta ut den färdiga tarten, låt svalna något. Fördela lax och gremolata över, skär i bitar och servera direkt.
Dryckestips
2014 Muscadet Sèvre et Maine sur lie, Frankrike, Nr 2275, 79 kr
eller
Langlois Crémant de Loire Brut, Frankrike Nr 7404, 129 kr
Alkoholfritt 2014 Jacob’s Creek Unvined Riesling, Australien Nr 1935, 59 kr