Ostpaj med italienska smaker.
4 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl riven parmesan
2 msk kallt vatten
Fyllning:
4 ägg
2 dl grädde
1 tsk salt
100 g soltorkade tomater i olja
2 dl riven parmesan
Till servering:
200 g parmaskinka
100 g salami
1 dl oliver
800 g cantaloupemelon
250 g körsbärstomater
200 g tomatsalsa med lök
40 g rucola
Blanda samman degen i en matberedare, kavla ut den och klä en form med löstagbar kant, 24 cm i diam. Ställ kallt i 20 min.
Förgrädda pajskalet i 225 , 10 min.
Vispa samman ägg, grädde och salt. Lägg tomatbitar och ost i pajskalet och häll över äggblandningen. Grädda i 225 ca 20 min. Servera pajen med tillbehören.
Ugnsbakad fetaost med tomater.
400 g fetaost
180 g soltorkade tomater
250 g körsbärstomater
1 dl små oliver
salt och svartpeppar
1 msk flytande honung
Garnering:
färsk rosmarin
Lägg fetaost, tomater och oliver i en ugnsfast form. Krydda med salt och svartpeppar.
Ringla över honung och baka i ugnen i 220°, 10 min. Toppa med rosmarin.
Havrerutor med hallon.
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl hallonsylt
Topping:
150 g smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i smält smör, grädde och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills kakan är så mycket gräddad att det går att breda på sylt.
Bred försiktigt på hallonsylt utan att trycka ner kakan.
Topping: Smält smöret och rör i havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela över kakan och grädda klart i ca 15 minuter. Låt kakan svalna och skär i rutor.
Kantarellpaj med brie.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g smör, kallt
ca 2 msk vatten, iskallt
Fyllning:
3 schalottenlökar
ca 300 g kantareller, rensade
smör till stekning
salt & svartpeppar
200 g brie
Äggstanning:
3 ägg
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
Pajdeg: Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare. Skär smöret i små kuber. Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i minst 30 min.
Fyllning: Skala och skär löken i skivor. Stek lök och kantareller försiktigt i smör tills vätskan från svampen har kokat in. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.
Fördela lök och kantareller i pajskalet. Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna. Häll äggstanningen över.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 min tills äggstanningen stannat och pajen har fått fin färg. Låt den svalna i ca 10 min innan servering.
Kantarell - och ädelost paj.
Rör ihop ägg, äggulor, fond och ost. Blanda i grädden (vispa inte). Tillsätt de stekta kantarellerna och smaka av med salt och peppar .Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader i cirka 20-25 minuter.
Kryddig kyckling med tacokrydda.
4 port
4 kycklingfiléer, 500 g
1 msk smör till stekning
2 msk tacokrydda
1 dl riven ost
Sås:
1/2 strimlad gul lök
2 strimlade paprikor
1 msk smör till stekning
2 dl crème fraiche
1 burk salsasås, 230 g, t ex chunky salsa (Santa Maria) eller tacosås
2 dl sky
2 msk kalvfond
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar
Stek kycklingen i smör i en stekpanna. Strö över tacokrydda. Häll 2 dl vatten i stekpannan och ta tillvara skyn. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan.
Fräs lök och paprika i smör i en kastrull, tillsätt crème fraiche, salsa, sky och fond och koka upp. Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt såsen sjuda några min under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Strö över riven ost.
Sjud det hela ca 15 min eller sätt in stekpannan (ej med plasthandtag) i ugnen i 225°, 15 min.
Servera kycklingen med ugnsstekt klyftpotatis, sallad, tomat, gurka och majschips.
Pasta med krämig kantarellsås.
4 port
400 g kantareller
2 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vitt vin, torrt
3 dl crème fraiche
300 g tagliatelle
2 dl hackad basilika
1 dl riven parmesanost
70 g parmaskinka
Ansa kantarellerna och stek dem i smör med vitlöken. Tillsätt vinet, sänk värmen och rör ner crème fraiche.
Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Häll av vattnet.
Vänd ner kantarellsåsen i pastan. Fördela på fyra tallrikar, strö över basilika, parmesan och toppa med rullar av parmaskinka.
Smördegsknyten med kantareller.
1 pkt frysta smördegsplattor, ca 400 g
300 g kantareller
2 msk smör
salt och peppar
250 g ricottaost
1 näve rucolasallad
50 g valnötter el hasselnötter
2 msk hackad färsk rosmarin
Hacka kantarellerna och stek i smör, salta och peppra. Tillsätt ricotta, låt puttra några min.
Hacka rucola och nötter. Rör ner i stekpannan med rosmarin.
Klicka ut fyllningen i smördegen och tillaga i ugn 12–15 min.
Svampfylld ugnspannkaka.
Vispa ihop vetemjöl och mjölk till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget, tillsätt salt, timjan och kycklingfond.
Lägg 50 g smör i långpannan, ställ i ugnen tills det smält och börjar bryna. Fördela svamp och lök, häll i pannkakssmeten och grädda mitt i ugnen 20-25 min, tills den fått fin färg och stannat. Ta ut och låt svalna en stund före servering.
Äppel - och rabarber kompott till glass.
½ liter rensad och grovt hackad rabarber
50 g smör
2–3 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
Servering
1 liter vaniljglass
Hetta upp smör i en panna utan att det får färg, lägg i äpplen och rabarber, strö över socker och kryddor. Rör om några minuter tills det saftat sig.
Servera varmt i portionsskålar på glass.
Karamelliserad rödlökstarte med squash och getost.
Under tiden, smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Ansa och strimla löken tunt. När smöret börjar bubbla, tillsätt lök och salt, stek vidare på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då.
Tillsätt balsamvinägern och låt puttra 6-8 min till, tills löken blir lätt karamelliserad.
Skölj squashen, skär den i tunna remsor med osthyvel. Varva lök och squash på degen, toppa med smulad getost. Grädda 8-12 min tills osten smält, passa så inte degen blir för mörk. Låt svalna lite innan tarten bjuds med sallad och kryddor.
Hallonchutney med chili.
1 rött äpple
1 msk olja med neutral smak
1 dl strösocker
1 dl vatten
300 g hallon
ev 1–2 krm spiskummin
salt och peppar
Tillsätt socker och vatten, låt chutneyn puttra på svag värme under lock i ca 30 minuter så att äpplet mjuknar. Rör ner hallonen mot slutet. Låt det puttra 5 minuter till och smaksätt sedan med spiskummin, salt och peppar.
Svartvinbärs chutney.
Gräddig pasta med lax, spenat och endive.
- Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
- Strimla endiven i jämna bitar. Vispa ättika, socker och vatten tills det löst sig. Dressa endiven med ättikslagen och olivolja. Låt stå fram till servering. Tillsätt spenaten och smaka av med sal.
- Skär laxen i tärningar. Salta och låt stå tills den ska användas.
- Fräs lök och vitlök i smöret. Tillsätt vin och låt koka ihop. Häll i grädden och låt koka ihop. Smaka av med dijonsenap och citronskal.
- Tillsätt laxen och skivad gräslök precis innan servering. Häll över pastan och toppa med endivesalladen och nyriven parmesan
Kokt torsk med äggsås.
-
Lägg i en skivad schalottenlök, slå i vinet eller byt mot 1 msk vitvinsvinäger.
-
Salta och peppra.
-
Smörj en ugnsfast form.
-
Lägg i torsken, salta och peppra.
-
Slå över kokspadet.
-
Lägg på ett paket sockerärtor.
-
Täck med ett smörat smörpapper och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 10 min.
-
Under tiden knäck fyra ägg i en tjockbottnad rostfri kastrull.
-
Tillsätt 1 dl grädde och 1 dl mjölk.
-
Låt stelna under omrörning.
-
På slutet tillsätt sista dl grädde och mixa slät med stavmixer.
-
Lägg i en klick smör och fint hackad persilja.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Lägg upp torsken på en tallrik ihop med lite sockerärtor och kokt potatis.
-
Servera med den goda såsen till.