Ostpaj med italienska smaker.

 
 
Servera som ensamrätt, på buffébordet eller med italienska delikatesser.
 
4 portioner.
 
 
Deg:
4 dl vetemjöl
100 g smör
1 dl riven parmesan
2 msk kallt vatten
 
 

Fyllning:
4 ägg
2 dl grädde
1 tsk salt
100 g soltorkade tomater i olja
2 dl riven parmesan

 

Till servering:
200 g parmaskinka
100 g salami
1 dl oliver
800 g cantaloupemelon
250 g körsbärstomater
200 g tomatsalsa med lök
40 g rucola

 

 

Blanda samman degen i en matberedare, kavla ut den och klä en form med löstagbar kant, 24 cm i diam. Ställ kallt i 20 min.


Förgrädda pajskalet i 225 , 10 min.


Vispa samman ägg, grädde och salt. Lägg tomatbitar och ost i pajskalet och häll över äggblandningen. Grädda i  225 ca 20 min. Servera pajen med tillbehören.


Ugnsbakad fetaost med tomater.

 
 
4 portioner.
 

400 g fetaost
180 g soltorkade tomater
250 g körsbärstomater
1 dl små oliver
salt och svartpeppar
1 msk flytande honung

 
 

Garnering:

färsk rosmarin

 

Lägg fetaost, tomater och oliver i en ugnsfast form. Krydda med salt och svartpeppar.

Ringla över honung och baka i ugnen i 220°, 10 min. Toppa med rosmarin.

 

 


Havrerutor med hallon.

 
 
200 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl hallonsylt
 
 

Topping:
150 g smör
4 1/2 dl havregryn
3 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
 
 
Sätt ugnen på 225°.
 Smält smöret och låt svalna 
något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i smält smör, grädde och mjölk. Blanda mjöl och 
bakpulver och sikta ner i smeten.

 Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 
ca 10 minuter tills kakan är så mycket gräddad att det går att breda på sylt.

 Bred försiktigt på hallonsylt 
utan att trycka ner kakan.

 Topping: Smält smöret och rör i havregryn, socker och vaniljsocker. Fördela över kakan och grädda klart i ca 15 minuter. Låt kakan svalna och skär i rutor.

Kantarellpaj med brie.


 
 
En paj med krämig svamp- och ­ostfyllning.
 
 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g smör, kallt
ca 2 msk vatten, iskallt

 

Fyllning:
3 schalottenlökar
ca 300 g kantareller, rensade
smör till stekning
salt & svartpeppar
200 g brie

 

Äggstanning:
3 ägg
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk

 

 

Pajdeg: Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare. Skär smöret i små kuber. Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i minst 30 min.

 

 Fyllning: Skala och skär löken i skivor. Stek lök och kantareller försiktigt i smör tills vätskan från svampen har kokat in. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.

 

 Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.

 

 Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

 

 Fördela lök och kantareller i pajskalet. Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna. Häll äggstanningen över.

 

 Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 min tills ägg­stanningen stannat och pajen har fått fin färg. Låt den svalna i ca 10 min innan servering.

 

 
 
 

Kantarell - och ädelost paj.

 
 
 
PAJSKAL:
 
3 dl vetemjöl
100 g smör, kallt
1 dl kvarg
2 tsk kantarellfond
flingsalt
 
 
FYLLNING:
 
3 dl grädde
2 ägg
2 äggulor
2 tsk kantarellfond
2 dl ädelost
1 ½ dl västerbottensost, riven
5 dl kantareller, smörstekta
 
 
 
Dela smöret i bitar och lägg det tillsammans med mjölet i en skål .Arbeta degen tills den blir smulig. Tillsätt kvarg, fond och salt. Arbeta snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform. Nagga botten och låt den vila 30 minuter i kylen. Grädda sedan pajskalet, 200 grader i 8-10 minuter.
 
Stek kantarellerna i torr panna för att få bort all vätska. Stek sedan kantarellerna i riktigt smör. Låt rinna av.
 
FYLLNING:

Rör ihop ägg, äggulor, fond och ost. Blanda i grädden (vispa inte). Tillsätt de stekta kantarellerna och smaka av med salt och peppar .Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader i cirka 20-25 minuter.

 

Kryddig kyckling med tacokrydda.

 
 
 

4 port

4 kycklingfiléer, 500 g
1 msk smör till stekning
2 msk tacokrydda
1 dl riven ost

 

Sås:
1/2 strimlad gul lök
2 strimlade paprikor
1 msk smör till stekning
2 dl crème fraiche
1 burk salsasås, 230 g, t ex chunky salsa (Santa Maria) eller tacosås
2 dl sky
2 msk kalvfond
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar

 

 

Stek kycklingen i smör i en stekpanna. Strö över tacokrydda. Häll 2 dl vatten i stekpannan och ta tillvara skyn. Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan.


 Fräs lök och paprika i smör i en kastrull, tillsätt crème fraiche, salsa, sky och fond och koka upp. Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt såsen sjuda några min under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen. Strö över riven ost.


 Sjud det hela ca 15 min eller sätt in stekpannan (ej med plasthandtag) i ugnen i 225°, 15 min.
 Servera kycklingen med ugnsstekt klyftpotatis, sallad, tomat, gurka och majschips.


Pasta med krämig kantarellsås.

 
 
 

4 port

400 g kantareller
2 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl vitt vin, torrt
3 dl crème fraiche
300 g tagliatelle
2 dl hackad basilika
1 dl riven parmesanost
70 g parmaskinka

 

 

Ansa kantarellerna och stek dem i smör med vitlöken. Tillsätt vinet, sänk värmen och rör ner crème fraiche.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Häll av vattnet.

Vänd ner kantarellsåsen i pastan. Fördela på fyra tallrikar, strö över basilika, parmesan och toppa med rullar av parmaskinka.


Smördegsknyten med kantareller.

 
 
8–10 st

1 pkt frysta smördegsplattor, ca 400 g
300 g kantareller
2 msk smör
salt och peppar
250 g ricottaost
1 näve rucolasallad
50 g valnötter el hasselnötter
2 msk hackad färsk rosmarin
 
 
Ugn 225 grader.
 
 
Tina smördegen. Dela smördegsplattorna mitt itu. Smörj ett muffinsbleck och tryck ner smördegsplattorna.

 Hacka kantarellerna och stek i smör, salta och peppra. Tillsätt ricotta, låt puttra några min.

 Hacka rucola och nötter. Rör ner i stekpannan med rosmarin.

 Klicka ut fyllningen i smördegen och tillaga i ugn 12–15 min.


Svampfylld ugnspannkaka.

 
En annorlunda ugnspannkaka, späckad med brynt svamp. Pannkakan kan antingen serveras nylagad, eller göras i förväg, skäras i bitar och fräsas upp i stekpanna. Passar till kött av olika slag. Här kan du låta fantasin flöda, tillsätt tex broccoli eller bacon.
 
 
1 gul lök
400 - 500 g skogschampinjoner
3 msk smör till stekning
salt & peppar
3 dl vetemjöl ( 180 g )
8 dl mjölk, 3 %
4 ägg
salt
timjan
2 msk koncentrerad kycklinfond
50 g smör
 
 
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken, grovhacka svampen. Fräs det hela i smör i stekpanna, salta och peppra.

 Vispa ihop vetemjöl och mjölk till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget, tillsätt salt, timjan och kycklingfond.

Lägg 50 g smör i långpannan, ställ i ugnen tills det smält och börjar bryna. Fördela svamp och lök, häll i pannkakssmeten och grädda mitt i ugnen 20-25 min, tills den fått fin färg och stannat. Ta ut och låt svalna en stund före servering.


Äppel - och rabarber kompott till glass.

 
 
6 portioner.
 
 
2–3 äpplen
½ liter rensad och grovt hackad rabarber
50 g smör
2–3 msk socker
2 tsk kanel
1 tsk malen 
kardemumma
 

Servering
1 liter vaniljglass
 
 
Skölj och kärna ur äpplena, och hacka dem grovt.
 Hetta upp smör i en panna utan att det får färg, lägg i äpplen och rabarber, strö över socker och kryddor. Rör om några minuter tills det saftat sig.
Servera varmt i portionsskålar på glass.
 

Karamelliserad rödlökstarte med squash och getost.

 
 
Enkelt och gott.
 
4 portioner.
 
1 rulle färsk smördeg
1 ägg till pensling
50 g smör
3 st stora rödlökar
2 krm salt
2 msk balsamvinäger
1 liten squash
100 - 150 g getost
 
 Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen med sitt papper på en plåt, pensla generöst med uppvispat ägg. Pricka ev degen på några ställen. Grädda den mitt i ugnen ca 10 minuter, tills den puffat upp och fått ljust gyllene färg.

 Under tiden, smält smöret på medelvärme i en stekpanna. Ansa och strimla löken tunt. När smöret börjar bubbla, tillsätt lök och salt, stek vidare på medelvärme ca 10 min. Rör om då och då.

Tillsätt balsamvinägern och låt puttra 6-8 min till, tills löken blir lätt karamelliserad.

 Skölj squashen, skär den i tunna remsor med osthyvel. Varva lök och squash på degen, toppa med smulad getost. Grädda 8-12 min tills osten smält, passa så inte degen blir för mörk. Låt svalna lite innan tarten bjuds med sallad och kryddor.

 

Hallonchutney med chili.

 
Servera till ostbrickan, grillat kött eller fisk.
 
 
½ röd chili
1 rött äpple
1 msk olja med neutral smak
1 dl strösocker
1 dl vatten
300 g hallon
ev 1–2 krm
spiskummin
salt och peppar
 
 
Finhacka chilin och äpplet. Låt det fräsa försiktigt under omrörning i oljan i några minuter utan att ta färg.

Tillsätt socker och vatten, låt chutneyn puttra på svag värme under lock i ca 30 minuter så att äpplet mjuknar. Rör ner hallonen mot slutet. Låt det puttra 5 minuter till och smaksätt sedan med spiskummin, salt och peppar.
 

Svartvinbärs chutney.

 
 
Passar bra till grillat lamm, vilt och nötkött.
 
4 dl.
 
2 gula lökar, finhacka
400 g svarta vinbär
1 tsk hel anis
1 msk rapsolja
1 dl strösocker
2 dl rött vin
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Fräs lök, vinbär, anis och rapsolja i 5 minuter. Tillsätt socker och rör tils det har smält. Häll över vin, vinäger, salt och peppar. Koka utan lock i 30 minuter. Låt kallna.
 
 

Gräddig pasta med lax, spenat och endive.

 
 
4 portioner.
 
400 g strozzapreti pasta
 
Röd endive sallad:
2 röda endive
1 msk ättika
2 msk socker
1 msk vatten
1 msk olja
1 knippe babyspenat
salt

 

Gräddsås med snabbrimmad lax:
400 g färsk lax
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
2 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl grädde
1 msk dijonsenap
skal från 1 citron
1 dl gräslök, strimlad
salt & peppar

 

Servering:
parmesanost

 

  1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Strimla endiven i jämna bitar. Vispa ättika, socker och vatten tills det löst sig. Dressa endiven med ättikslagen och olivolja. Låt stå fram till servering. Tillsätt spenaten och smaka av med sal.
  3. Skär laxen i tärningar. Salta och låt stå tills den ska användas.
  4. Fräs lök och vitlök i smöret. Tillsätt vin och låt koka ihop. Häll i grädden och låt koka ihop. Smaka av med dijonsenap och citronskal.
  5. Tillsätt laxen och skivad gräslök precis innan servering. Häll över pastan och toppa med endivesalladen och nyriven parmesan

Kokt torsk med äggsås.

 
 
4 portioner.
 
 
600 g torskfile
4 ägg
1 dl mjölk
2 dl grädde
1 paket sockerärtor
1 liter vatten
1 schallotenlök
1 dl vitt vin
1 msk smör
1 dl persilja
 
 
Koka upp vatten.
  • Lägg i en skivad schalottenlök, slå i vinet eller byt mot 1 msk vitvinsvinäger.

  • Salta och peppra.

  • Smörj en ugnsfast form.

  • Lägg i torsken, salta och peppra.

  • Slå över kokspadet.

  • Lägg på ett paket sockerärtor.

  • Täck med ett smörat smörpapper och ställ in i ugnen på 125 grader i ca 10 min.

  • Under tiden knäck fyra ägg i en tjockbottnad rostfri kastrull.

  • Tillsätt 1 dl grädde och 1 dl mjölk.

  • Låt stelna under omrörning.

  • På slutet tillsätt sista dl grädde och mixa slät med stavmixer.

  • Lägg i en klick smör och fint hackad persilja.

  • Smaka av med salt och peppar.

  • Lägg upp torsken på en tallrik ihop med lite sockerärtor och kokt potatis.

  • Servera med den goda såsen till.

 

 
 
 

RSS 2.0