Whiskymarinerad entrecoat.


8 portioner.
 

1,2 kg  entrecôte

0,5 dl finhackad rosmarin

4  finhackade vitlöksklyftor

1,5 dl  chilisås

4 msk  whisky

1 msk  chiliflakes

salt  och svartpeppar till grillning

 

Skär köttet i stora kuber. Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke eller plastpåse och vänd runt köttbitarna. Marinera ca 12 tim i kylen. Trä upp köttet på spett och krydda med salt och peppar.  Grilla runt om tills det har fin yta och en innertemperatur på 57°. Servera direkt.

 

 

 


Fänkåls slaw med äpple.


En annorlunda sallad som passar till det mesta.
6 portioner.
 

2 små  fänkål

1   silverlök

1 grönt äpple

1   röd chili, urkärnad

0,5 dl  majonnäs

0,5 dl  yoghurt  (10%)

0,5 msk  rosépeppar

50 g  babyspenat

 

Skiva fänkål och lök tunt, gärna på mandolin. Riv äpplet och finhacka chilin. Blanda majonnäs, yoghurt och mortlad rosépeppar. Vänd ihop alla ingredienserna och servera på spenatbädd.

 

 

 


Ljummen potatissallad med lax.

 
4 portioner.
 
Fräsch potatissallad med varmrökt och kallrökt lax, pepparrot och smörgåskrasse.
 
600 g  potatis, gärna färsk            

200 g  varmrökt lax           

200 g  kallrökt lax           

 1   purjolök           

       100 g  babyspenat            

   100 g  saltgurka            

    2 askar  smörgåskrasse            

   2 dl  olivolja            

    0,5 dl  vatten            

     1 msk  dijonsenap            

         1 msk  vitvinsvinäger            

        2 msk  kapris           

1 nypa  socker

10 cm  pepparrot

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Strimla purjolöken fint.  För dressingen, vispa ihop dijonsenap med vitvinsvinäger och vatten.

 Tillsätt olja tills du har en lagom tjock konsistens. Skär saltgurka i mindre bitar. Grovhacka kapris. Blanda ner kaprisen och saltgurkan i dressingen. Smaka av med svartpeppar. Dela den varmrökta laxen i mindre bitar. Skär upp den kallrökta laxen i tunna skivor.   

 Häll över den färdigkokta potatisen i en stor skål och stöt den grovt så att potatisen delar sig och suger åt sig av dressingen. Häll över den strimlade purjolöken och dressingen. Tillsätt den varmrökta laxen och blanda ihop. Avsluta med att hälla över spenaten. Toppa med kallrökt lax, nyriven pepparrot och smörgåskrasse. Serveras ljummen eller kall.             

                              

                                   

              

                                                


Asiatisk biffsallad med avokado.


 

Fräsch sallad med snabbstekt entrecote, avokado och syrlig chilidressing.
 
4 portioner.
 
2 huvuden  gemsallad            

1 huvud  krispsallad            

1 huvud  romansallad            

1 knippe  salladslök            

200 g  sockerärtor            

2   avokado            

4 skivor  fin entrecôte, à 100-120 g

 

 Dressingen:          

1 dl  limesaft            

   3 msk  fisksås            

  4 msk  vatten            

      1-2 msk  socker            

    3   gröna chilis            

  1 klyfta  vitlök            

Tillbehör:

             1 kruka  koriander            

1 kruka  mynta  

 1-2 dl  rostad lök

 

Salta och stek köttet några minuter så att det fortfarande är lite rosa i mitten. Ta av och låt svalna på en tallrik.  För dressingen, finhacka grön chili och vitlök och mixa i en blender tillsammans med limesaft,fisksås,vatten och socker.  För dressingen, finhacka grön chili och vitlök och mixa i en blender tillsammans med limesaft, fisksås, vatten och socker.  Lägg salladsbladen i iskallt vatten en liten stund, så att de blir spänstiga.  Finhacka salladslöken och skär sockerärtorna i strimlor. Gröp ur avokadon. Skiva köttet i tunna skivor.Torka av salladsbladen noga och riv dem över ett stort fat. Blanda med grönsakerna, köttet och dressingen.Toppa med hackad koriander, hackad mynta och rostad lök.                                                  

                                      

                               

                               

 

         

 


Torsk med prosciutto.

 
Enkel torsk inlindad i prosciutto, serveras med ugnsbakade körsbärstomater och hemgjord gremolata.
4 portioner.
 
 
300 g  körsbärstomater på stjäl            

1   stor näve basilikablad           

4 msk  olivolja            

2 msk  balsamvinäger            

   havssalt            

   malen svartpeppar            

4   stora filéer torsk eller kolja, ca 600 g           

150 g  prosciutto

 

Gremolata.

1 citron  

2 klyftor vitlök

3 msk persilja

        1 - 2 msk olivolja     

                Sätt ugnen på 200 grader.                

                               Dela tomaterna på hälften och lägg i ugnsform tillsammans med basilikablad, olja, balsamvinäger, salt och peppar. Baka i ugnen i 10-15 minuter. Lägg ut en skiva prosciutto på skärbrädan, lägg på en fiskfilé och linda in den i skinkan.  Ta ut tomaterna ur ugnen, lägg på fisk- och prosciuttopaketen på tomaterna och baka vidare i ugnen på 180 grader i ca 15 minuter eller tills fisken är tillagad. Gör gremolatan genom att riva, pressa eller hacka vitlöken fint och blanda med hackad persilja och citronskal. Tillsätt olja efter smak, smaka av med salt och peppar.  Ta ut fisken och toppa med lite citronjuice och servera allt med gremolata.                                                 

                              

                                      

                               

                              

  

 

 

Knäckiga rabarberpajer.

 
Fyll lättbakade pajer med årets läckraste primör – rabarbern!
 
4 portioner.
 
Fyllning:

 150 g rabarber 

1–2 tsk strösocker

Topping:

 75 g smör

2 msk ljus sirap

½ dl vispgrädde

1 dl vetemjöl

1 ¼ dl havregryn

½ dl strösocker

½ tsk bakpulver

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Skär rabarbern i bitar, ca 1 cm långa. Fördela dem i 4 portionspajformar, ca 10 cm i diameter. Strö över lite socker.

2. Topping: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde.

3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner smörblandningen.

4. Fördela smeten över rabarbern i formarna. Grädda pajerna mitt i ugnen i 20–25 min. Låt dem svalna.

5. Servera pajerna med glass, vaniljsås eller vispad grädde.


Rökig vattenmelonsalsa.

 
Somrig salsa på vattenmelon, rödlök, koriander och liquid smoke. Otroligt gott till en bit grillat kött.
4 portioner.
 
500 g  kärnfritt fruktkött av vattenmelon            

    1   liten rödlök            

        1 krm  liquid smoke            

           0,5 tsk  tabasco chipotle            

         1 dl  finhackad koriander           

                flingsalt och grovmalen            

 svartpeppar

 Skär vattenmelonen i tärningar och lägg dem i en bunke. Strimla löken och tillsätt tillsammans med liquid smoke, tabasco och koriander.  Blanda alltsammans och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå i 20 minuter innan servering                

                              


Knäckig rabarberpaj.

 
Knäckig och god med mycket vaniljsås, mums.
 
Botten:
75 g smör
3 msk socker
3 dl vetemjöl
 
Arbeta ihop till en smuldeg och tryck ut den i botten på en ugnsfastform.
Skala och skiva några rabarber.
Blanda rabarberna med ca 0,5 dl socker och 2 msk potatismjöl.
Häll rabarberna i formen.
 
Knäckig topping:
75 g smör
2 msk sirap
2 msk grädde
0,25 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl socker
 
Smält smöret i en gryta.
Tag från värmen och rör ner övrigt.
Häll smeten över rabarberna och grädda i 225 grader ca 25 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass om du gillar det bättre...

Cheescake i glas med färska hallon.


Enkelt och perfekt att förbereda och ha i kylen innan servering.
 
6 portioner.
 

200 g  cream cheese

1,5 dl  vispgrädde

0,5 dl  strösocker

0,5 tsk  vaniljpulver eller frön från 0,5 vaniljstång

5  smulade havrekakor, eller liknande

250 g färska hallon eller andra bär

 

Lägg cream cheese, grädde, socker och vaniljpulver i en bunke. Vispa fluffigt med elvisp. Lägg kaksmulor i botten på serveringsskålar/glas. Skeda på cream cheese-grädden och toppa med mosade hallon.

 

 

 

 


Jallapippi med fruktcouscous.

 
Jag har inte tyckt om couscous tidigare , men det här var riktigt gott och enkelt att göra. Det mesta av ingredienserna är kryddor och frukt.
 
4 portioner.
 
450 g  kycklinglårfilé alt.1 urbenad kyckling          

2 msk  hackad koriander          

2 msk  hackad persilja          

2   rivna vitlöksklyftor          

2 tsk  spiskummin          

   flingsalt          

   svartpeppar från kvarn          

2 msk  olivolja          

   Fruktcouscous:        

5 dl  vatten          

2 msk  olivolja          

1   hönsbuljongtärning          

1 tsk  ingefära

1 tsk  kanel          

1 tsk  gurkmeja          

   flingsalt          

   svartpeppar från kvarn          

5 dl  couscous          

1 dl  torkade aprikoser          

0,5 dl  gula russin          

2   fikon          

2   clementiner          

2   avokado          

1 dl  Blandade nötter

TILLBEHÖR:

Turkisk yoghurt

 

Marinera kycklingen i örter, vitlök, kryddor och olja. Stek eller grilla kycklingen. Koka upp kryddbuljongen till couscousen, häll i den torkade frukten och couscousgrynen. Sväll under lock i cirka 5 minuter. Rör försiktigt couscousen med en gaffel och blanda med skivad frukt, avokado och nötter. Servera på ett stort fat. Servera med turkisk yoghurt.                             

                                      

                          

                                   


Riesenkolapaj.

 
Pajen görs i portionspajformar men gör en stor istället om du vill. (6 småformar, 10 cm i diameter)
 
Choklad mördeg:
100 g smör
0,5 dl socker
3,75 dl mjöl
2 msk kakao
 
Arbeta ihop allt till en deg.
Ställ kallt en stund.
Värm ugnen till 175 grader.
Kavla ut degen och fyll dina pajformar.
Grädda ca 10 minuter.
 
Fyllning:
20 st. Riesen kolor
100 g mörk choklad
0,5 dl mjölk
 
Smält ihop allt till fyllningen över vattenbad eller under omrörning i gryta.
Häll Fyllningen i formarna och grädda ytterligare 10 minuter.Servera med grädde, vaniljglass, färska bär eller varför inte lite av varje...
 
 
 
 

Svamptoast med dillsmör och sidfläsk.

 
Dill och svamp är lite otippat en lysande kombo.
4 portioner.
 

Dillsmör:

1 dl hackad dill

25 g rumsvarmt smör

1 citron, rivet skal

flingsalt

 

Pålägg:

cirka 300 g svamp

1 liten rödlök (finhackad)

smör

flingsalt

nymalen svartpeppar

75 g rökt sidfläsk, tärnat

 

Smörgås:

4 skivor vitt bröd

1 dl riven västerbottensost

Rensa svampen, dela i bitar och fräs med rödlök i lite smör. Salta och peppra. Ställ åt sidan.

Stek fläsket på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper och svalna.

Rör ihop dill, smör, citronskal och lite salt. Blanda försiktigt ihop svamp, fläsk och dillsmör.

Fördela blandningen ovanpå fyra kantskurna rostade brödskivor. Strö över ost och ställ in under grillelementet i ugnen tills osten fått färg. Passa!


Solbackarutor.


En god långpannekaka.
 
200 g smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 äggulor
1 msk vatten
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
 
200 g mörk eller ljus choklad
 
3 äggvitor
2,5 dl strösocker
 
Vispa smör och de båda sockersorterna poröst. Tillsätt äggulor och vatten och vispa lite till. Blanda ner de torra ingredienserna i smörblandningen. Nu har du en ganska fast smet som man lättast trycker ut i formen med mjölade händer. Smält chokladen och bred ut den över degen.  Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa tills du har en fast maräng. Bred marängen över chokladen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Skär kakan i rutor när den svalnat.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vita chokladbollar.

 
100 g smör
o,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl havregryn
100 g smält, vit choklad
 
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt vaniljsocker, havregryn och den smälta vita chokladen.
Ställ kallt en stund.
Rulla bollar och doppa i kokos, hackade nötter eller strössel...

Geisha pannacotta.

Geisha är en favorit choklad och passar hur bra som helst i pannacotta...
 
5 dl grädde
3 gelatinblad
3 msk muskovadosocker
200 g geisha choklad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten en stund. Värm grädden och sockret.
 Krama ur gelantinbladen och låt de smälta i grädden.
Tillsätt chokladen och rör tills den smält.
Häll upp i skålar och ställ kallt.
Servera med grädde och några goda bär...
 
 
 

Fylld karre - porchetta.

 
En riktigt saftig söndagsstek som fyller köket med härligt aptitretande dofter av vitlök, salvia och rosmarin.
6 - 8 personer.
 
1 hel fläskkarré 1,4 kilo
salt & peppar
1 msk olivolja
 
FYLLNING:
400 g fläskfärs
1 stor bananschalottenlök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
2 msk olivolja
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk salvia
1 tsk rosmarin
1 krm chiliflakes
½ dl torrt vitt vin
 
SKY:
1 schalottenlök,klyftad
2 vitlöksklyftor, klyftade
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 krm hela fänkålsfrön
2 krm salvia
 
TILLBEHÖR:
2 hela vitlökar, dela på mitten
300 g små kvisttomater
2 msk olja
½ kruka salvia
½ kruka rosmarin
 
Skär karrén försiktigt från den breda sidan med en vass kniv. Skär sakta och liksom rulla ut sidan medan du skär så att det blir en stor platt bit. Krydda med salt & peppar. 
 
FYLLNING: Stek lök och vitlök mjuka i olja. Stöt fänkålsfröna i mortel och tillsätt dem med salvia, rosmarin, chili och vin. Låt vätskan koka in och låt sedan kallna. Blanda färsen med salt och lökblandningen. Bred ut färsen på den platta karrén. Rulla ihop till en fast rulle och knyt med steksnöre.
 
 
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda rullen runt om med salt och peppar. Bryn den i olja i en het stekpanna på alla sidor. Lägg den i en ugnsfast form. Fräs de klyftade vitlökarna och löken i samma panna som köttet  och häll på vin och vatten, låt koka upp. Häll skyn runt om köttet, stick in en stektermometer. Täck formen med folie och stek i cirka 2 timmar. Ta bort folien och ös köttet några gånger tills innertemperaturen är 68 grader. Ta upp köttet, sila skyn i en kastrull. Höj värmen till 225 grader.. Lägg tillbaka köttet i formen. Lägg i de halverade vitlökarna, kvisttomaterna, några kvistar salvia och rosmarin. Ringla på olja. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 75 grader. Ös köttet ofta med den silade skyn. Klipp bort steksnöret och skär köttet i skivor.

RSS 2.0