Ranchdressing till hamburgare.

1 dl majonnäs
1 msk fransk senap
1 msk svensk senap
10 st cornichoner ( inlagd minigurka ) , hacka
1 salladslök, hacka
salt & peppar
2 msk finhackad persilja
 
Blanda ihop alla ingredienser och den räcker till 4 hamburgare.

Ölfriterad halloumi burgare.

 
400 g halloumi
2 dl vetemjöl
2 dl öl eller mineralvatten
1 tsk bakpulver
2 dl panko
1 dl rapsolja till fritering
 
Dressing:
1 dl majonnäs
lite ketchup
sambal oelek
dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressa
cornichon eller saltgurka, hacka
 
Karamelliserad rödlök:
2 rödlökar, skiva
1 msk olka
1 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
 
Skiva hallouimi. Blanda mjöl och bakpulver, häll i öl och vispa tills det blir en jämn, men trög smet. Doppa skivad halloumi i smeten och rulla i panko. Fritera eller stek i en stekpanna med mycket olja.
 
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och smaka av.
 
Stek rödlöken på medelhög värme i olja tills den blir helt mjuk, cirka 7 minuter. Strö över socker och häll i vinäger, rör runt och smaka av. Du kan tillsätta mer socker, vinäger och salt om du vill.
 
 
 
 
 
 

Lax med hoisin, sesamfrön och pak choi.

 
 
8 portioner.
 
1,2 kg laxsida med skinn
2 tsk fänkålsfrön
2 tsk sechuanpeppar
1 tsk chiliflakes
salt & peppar
olja
4 salladslökar, strimla
2 röda chili, tunna skivor
 
 
Sallad:
2 msk sesamfrön
olja
800 g pak choi
2 vitlöksklyftor, skiva
 hoisinsås
3 msk riven ingefära
1 dl vatten
 
Rosta sesamfröna gyllene i torr stekpanna.
 
Mortla ihop de torra kryddorna till laxen lätt och blanda med flingsaltet. Strö kryddblandningen över laxen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper .Ringla över lite olja. Baka laxen mitt i ugnen till en innertemperatur på 55°, ca 18 min.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och fräs pak choi och vitlök hastigt, ev i omgångar. Häll över hoisinsåsen, tillsätt ingefära och vatten, låt puttra ihop någon minut och smaka av med salt. Häll upp på ett serveringsfat och strö över sesamfröna.Toppa laxen med salladslök och chili vid servering. Servera med ris och pak choi.
 
 

Kycklinglasagne med mozzarella och basilika.

 
 
500 g kycklingfärs
 olivolja till stekning
150 g arrabbiatasås på burk
400 g krossade tomater
½ dl ketchup
3 dl creme fraiche
½ dl vatten
250 g färska lasagneplattor
125 g mozzarellaost
pinjenötter
½ kruka basilika
salt & peppar
 
 
Servera med en sallad av  fänkål, citron, olja och salt.
 
Sätt ugnen på 225°. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek kycklingfärsen tills det blir ett smul. Häll i arrabbiatasås, krossade tomater och ketchup. Låt sjuda några minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Späd crème fraichen med vatten och varva detta med kycklingfärssåsen mellan pastaplattorna i en passande ugnsform. Avsluta med färssåsen och toppa med mozzarellan bruten i mindre bitar. Strö över pinjenötterna och grädda mitt i ugnen ca 25 min.

Asiatisk fläskfärspanna med salsa.

 
 
 
500 g fläsk - eller nötfärs
olja till stekning
3 vitlöksklyftor, finhacka
1 röd chili, finhacka
peppar
½ dl ostronsås
2 msk fisksås
2 tsk råsocker
2 lime, pressad saft
2 salladslökar, strimlade
1 kruka färsk koriander
 
 
Ananassalsa:
½ gurka, skär i små bitar
½ ananas, skär i små bitar
1 lime, saft och skal
1 msk flytande honung
salt & chiliflakes
 
 
Servering:
ris
röd hackad chili
 
 Fintärna gurkan och skär ananasen i lika små bitar. Vänd runt med lime och honung. Smaka av med salt och chiliflakes.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och stek färsen under omrörning tills den är smulig. Tillsätt vitlök, chili och svartpeppar, stek med någon minut. Häll i ostronsås, fisksås och socker och pressa i limesaften. Rör om och toppa med salladslök och koriander vid servering.
 
Servera med ris, salsa och ev mer chili.

Krossad potatis med ost.

 
1 kg potatis
brynt smör
 olivolja
4 vitlöksklyftor krossade
salt & svartpeppar
västerbottensost
 
 

Koka potatisen så den är genomkokt.

Lägg potatisen på bakplåtspapper och låt den svalna.  Tryck sedan med handen så att potatisen krossas.

Ringla över olivolja, häll över det smälta smöret över potatisen också.

Lägg de krossade vitlöksklyftorna bredvid potatisen. In i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills ytan börjar bli krispig. Lägg på osten mot slutet.

 
 

Aperol - och rabarberspritz.

 
Om det blir över rabarberlag kan du använda den till glass.
 
4 drinkar.
 
1 ½ dl aperol
4 cl prosecco
4 msk mineralvatten
is
 
Rabarberlag:
300 g rabarber
3 dl strösocker
2 msk vatten
 
Skiva rabarbern och lägg i en kastrull. Tillsätt socker och vatten. Koka i 15 minuter till en simmig konsistens. Sila bort rabarbern och låt lagen svalna.
 
Fyll glasen med is och blanda i 1 msk rabarberlag i varje glas. Sedan häller du på Aperol, prosecco och toppa med mineralvatten. Stoppa i en skalad rabarberstång i varje glas.
 
 
 
 

Gurkyoghurt med grön chili.

 
 
Doppa bröd i den krämiga yoghurten .
 
 
1 gurka
salt
500 g turkisk yoghurt, 10 %
½ kruka gräslök, hackad
1 grön chili, finhackad
salt & peppar
grön tabasco
1 msk olivolja
½  lime, finrivet skal
 
Dag 1.  Skala och riv gurkan grovt. Salta och blanda väl. Lägg den i en sil/durkslag ev fodrad med kaffefilter. Låt rinna av i en bunke i kylen under natten. Häll yoghurten i en sil fodrad med kaffefilter och låt även den rinna av i en bunke i kylen under natten.
 
Dag 2. Blanda gurka och yoghurt. Tillsätt gräslök och chili (spara lite till garnering). Smaka av med salt, peppar och tabasco. Bred ut yoghurten på en tallrik och ringla över olja. Toppa med den sparade gräslöken och chilin. Riv över limeskal (endast det gröna) och servera med bröd.
 
 

Små äppelpajer.

 
 
10 stycken.
 

50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 äggula
1 ½ dl vetemjöl

Fyllning:
3 äpplen
3 dl vatten
3 msk strösocker
1 dl kesella
½ citron, rivet skal & saft
½–1 tsk mald kanel

Garnering:
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
1 msk florsocker

 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker, äggula och mjöl till en smidig deg. Fördela och tryck ut degen i 10 aluminiumformar. Grädda dem i nedre delen i ugnen i ca 10 min.

 Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet blandat med socker. Låt dem rinna av i ett durkslag.

 Smaksätt kesellan med citronsaft och rivet citronskal. Lägg ca 2 tsk av citronkesellan i bottnen på formarna. Fördela äppelbitarna och strö över lite kanel.

Riv mandelmassan grovt och strö den över äpplena. Strö över lite flagad mandel.

 Grädda formarna på nytt i ytterligare ca 7 min tills mandelmassan fått vacker färg. Låt kakorna kallna.

 Pudra lite florsocker över varje äppelgrotta före servering. Förvara dem kallt, de bör serveras samma dag eller inom två dagar för kesellan kan göra bottnarna blöta.


Hallonpaj med brynt smör.

 
 
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl hallon
1 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
 
 

Sätt ugnen på 175°C.

 Pajtoppingen:
Smält smöret i en kastrull. Låt bubbla på svag värme tills det blir
gyllenbruntTa av från värmen och låt det stå och
svalna lite.


Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl, sirap, bakpulver, mjölk och salt.
Häll hallonen i en pajform och strö
på majsstärkelse och vaniljsocker.

Klicka sedan över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter.

Servera med grädde eller glass.


Torskrygg med tortellini, frasig fänkål och brynt smör-sabayon.

 
 
Receptet på såsen finns under kategorin " Varma såser ".
 
 
500 g torskrygg
2 msk pressad citron
salt & peppar
100 g räkor
1 fänkålsstånd
2 msk vetemjöl
salt & peppar
rapsolja till fritering
 
Tillbehör:
250 g fylld tortellini
grönkål
pressad citron
 
 
Ugn 150 °.
 
Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Pressa över citron, salt & peppar. Tillaga mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
 
Hyvla fänkålen på en mandolin och vänd i vetemjöl. Fritera och strö över salt.
 
Koka pastan. Blanda grönkålen med pressad citron och lite salt. 

Brynt, smör sabayone.

 
 
Såsen passar till vit fisk, skaldjur och pilgrimsmusslor.
 
4 portioner.
 
75 g smör
1 ägg
2 äggulor
½ dl torrt vitt vin
1 tsk koncentrerad hummerfond
salt & peppar
 
 
Bryn smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa samman ägg, äggulor, vin och fond i en vid kastrull. Vispa kraftigt på medelvärme tills såsen börjat tjockna. Låt det inte koka. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret under kraftig vispning. Salt och peppar.

Pastagratäng med fläskfilé och mango chutney.

 
 
300–400 g pasta, t ex penne
700 g fläskfilé
salt & peppar
chiliflakes
2 msk smör
 

Gratängsås:
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk smör
150 g tärnad fryst mango, tinad
2 dl crème fraiche
¾ dl mango chutney
3 msk tomatpuré
2 msk finhackad persilja
 

Topping:
12 cocktailtomater, gärna i olika färger
1 dl riven lagrad ost
 

Garnering:
färska örter, t ex timjan
 
 
Sätt ugnen på 225°.
 Koka pastan. Spola pastan i kallt vatten och låt den rinna av. Blanda pastan med lite olja. Lägg över i en smord ugnsform.

 Putsa och skiva köttet och krydda på båda sidor med salt, peppar och chiliflakes. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg köttet på pastan i formen.

Gratängsås: Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna. Fräs lök och paprika blankt utan att det får färg i en stekpanna med smör. Tillsätt mango, crème fraiche, mango chutney och tomatpuré, och låt koka ett par minuter. Tillsätt persilja, och fördela över köttet.

Topping: Halvera tomaterna och lägg i formen. Lägg ev på en tomatkvist. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15 minuter.

6. Vid servering: Garnera med timjan.

Kyckling med fetaost i paprikasås.

 
 
 
900 g kycklinglårfile
salt & peppar
150 g fetaost
½ kruka basilika
350 g ajvar relish, mild eller stark
 
Tillbehör:
bulgur, ris eller pasta
 
 

Sätt ugnen på 200 grader.

 Salta och peppra lårfiléerna runt om och lägg ut dem på en skärbräda.

 Skär osten i stavar minst lika många som antalet lårfiléer. Lägg i ost och basilikablad och rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en ugnsform. Det är gott att smula över fetaost om det blivit över någon bit.

 Bred ut ajvar relish över och smula över resterna av fetaosten. Sätt in längst ner i ugnen 30–35 minuter, kontrollera att kycklingen är genomstekt.

 Garnera med basilikablad och servera med bulgur, ris eller pasta.


Baconlindad kycklingfilé med gorgonzola och kryddsmör.

 
 
Rotfrukter i ugn gott till, annars fungerar en sallad lika bra.
 
 
4 kycklingbröstfileer
200 g gorgonzola
salt & peppar
8 skivor bacon
tomater
 
 
KRYDDSMÖR:
100 g smör, rimsvarmt
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
salt & peppar

 

  1. Vitlökssmör: Skala och riv vitlöken. Vispa ihop smöret med vitlök, persilja, salt och peppar. Rulla till en rulle eller spritsa ut fyra toppar. Förvara i kylen. Ta ut smöret en stund före servering.
  2. Sätt ugnen på 150°. Skär ett snitt i varje kycklingfilé, lägg in en skiva gorgonzola, salta och peppra. Linda in kycklingfiléerna i vardera två skivor bacon.
  3. Bryn kycklingfiléerna i matfett 2–3 minuter på varje sida. Lägg över i en ugnsfast form med tomaterna som du kryddar med salt och peppar.
  4. Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kött- saften ska vara klar och köttet vitt, ej rosa. Använd gärna stektermometer.
  5. Servera kycklingen med kryddsmöret och till exempel rostade rotfrukter.

RSS 2.0