Ranchdressing till hamburgare.
Ölfriterad halloumi burgare.
Lax med hoisin, sesamfrön och pak choi.
Kycklinglasagne med mozzarella och basilika.
Asiatisk fläskfärspanna med salsa.
Krossad potatis med ost.
brynt smör
olivolja
4 vitlöksklyftor krossade
salt & svartpeppar
Koka potatisen så den är genomkokt.
Lägg potatisen på bakplåtspapper och låt den svalna. Tryck sedan med handen så att potatisen krossas.
Ringla över olivolja, häll över det smälta smöret över potatisen också.
Lägg de krossade vitlöksklyftorna bredvid potatisen. In i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills ytan börjar bli krispig. Lägg på osten mot slutet.
Aperol - och rabarberspritz.
Gurkyoghurt med grön chili.
Små äppelpajer.
50 g smör, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 äggula
1 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
3 äpplen
3 dl vatten
3 msk strösocker
1 dl kesella
½ citron, rivet skal & saft
½–1 tsk mald kanel
Garnering:
130 g mandelmassa
½ dl mandelspån
1 msk florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, socker, äggula och mjöl till en smidig deg. Fördela och tryck ut degen i 10 aluminiumformar. Grädda dem i nedre delen i ugnen i ca 10 min.
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Koka dem mjuka i vattnet blandat med socker. Låt dem rinna av i ett durkslag.
Smaksätt kesellan med citronsaft och rivet citronskal. Lägg ca 2 tsk av citronkesellan i bottnen på formarna. Fördela äppelbitarna och strö över lite kanel.
Riv mandelmassan grovt och strö den över äpplena. Strö över lite flagad mandel.
Grädda formarna på nytt i ytterligare ca 7 min tills mandelmassan fått vacker färg. Låt kakorna kallna.
Pudra lite florsocker över varje äppelgrotta före servering. Förvara dem kallt, de bör serveras samma dag eller inom två dagar för kesellan kan göra bottnarna blöta.
Hallonpaj med brynt smör.
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl hallon
1 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175°C.
Pajtoppingen:
Smält smöret i en kastrull. Låt bubbla på svag värme tills det blir
gyllenbrunt. Ta av från värmen och låt det stå och
svalna lite.
Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl, sirap, bakpulver, mjölk och salt.
Häll hallonen i en pajform och strö
på majsstärkelse och vaniljsocker.
Klicka sedan över smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter.
Servera med grädde eller glass.
Torskrygg med tortellini, frasig fänkål och brynt smör-sabayon.
Brynt, smör sabayone.
Pastagratäng med fläskfilé och mango chutney.
700 g fläskfilé
salt & peppar
chiliflakes
2 msk smör
Gratängsås:
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
2 msk smör
150 g tärnad fryst mango, tinad
2 dl crème fraiche
¾ dl mango chutney
3 msk tomatpuré
2 msk finhackad persilja
Topping:
12 cocktailtomater, gärna i olika färger
1 dl riven lagrad ost
Garnering:
Koka pastan. Spola pastan i kallt vatten och låt den rinna av. Blanda pastan med lite olja. Lägg över i en smord ugnsform.
Putsa och skiva köttet och krydda på båda sidor med salt, peppar och chiliflakes. Bryn köttet på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg köttet på pastan i formen.
Gratängsås: Skala och finhacka löken. Kärna ur och tärna paprikorna. Fräs lök och paprika blankt utan att det får färg i en stekpanna med smör. Tillsätt mango, crème fraiche, mango chutney och tomatpuré, och låt koka ett par minuter. Tillsätt persilja, och fördela över köttet.
Topping: Halvera tomaterna och lägg i formen. Lägg ev på en tomatkvist. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15 minuter.
6. Vid servering: Garnera med timjan.
Kyckling med fetaost i paprikasås.
Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra lårfiléerna runt om och lägg ut dem på en skärbräda.
Skär osten i stavar minst lika många som antalet lårfiléer. Lägg i ost och basilikablad och rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en ugnsform. Det är gott att smula över fetaost om det blivit över någon bit.
Bred ut ajvar relish över och smula över resterna av fetaosten. Sätt in längst ner i ugnen 30–35 minuter, kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Garnera med basilikablad och servera med bulgur, ris eller pasta.
Baconlindad kycklingfilé med gorgonzola och kryddsmör.
- Vitlökssmör: Skala och riv vitlöken. Vispa ihop smöret med vitlök, persilja, salt och peppar. Rulla till en rulle eller spritsa ut fyra toppar. Förvara i kylen. Ta ut smöret en stund före servering.
- Sätt ugnen på 150°. Skär ett snitt i varje kycklingfilé, lägg in en skiva gorgonzola, salta och peppra. Linda in kycklingfiléerna i vardera två skivor bacon.
- Bryn kycklingfiléerna i matfett 2–3 minuter på varje sida. Lägg över i en ugnsfast form med tomaterna som du kryddar med salt och peppar.
- Tillaga i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kött- saften ska vara klar och köttet vitt, ej rosa. Använd gärna stektermometer.
- Servera kycklingen med kryddsmöret och till exempel rostade rotfrukter.