Picklad silverlök.

 
 
4 portioner.
 
 
 
1 silverlökar
1/2 dl strösocker
1/4 dl ättiksprit (12%)
1/2 dl vatten
 
 


 
Skala, dela och skiva löken i tunna skivor och lägg i en väl rengjord burk.

 
 
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Häll lagen över löken och låt svalna. Förvara i kylen.
 
 
 
Löken är klar att serveras när den kallnat i lagen men den går bra att förbereda, den håller ca 1 vecka i kylen i en väl rengjord burk med lock.

Fläderspritzer.

 
 
4 drinkar.
 
 
1/2 flaska tortt vitt vin (à 75 cl) eller mousserande vin
1 dl konc flädersaft
4 dl kolsyrat vatten
 
 
Vid servering:
is
skivad lime
hallon
färsk mynta
 
 
 
Blanda vitt vin med flädersaft och kolsyrat vatten i en stor kanna.

 
 Fördela drycken i glas med mycket is, skivad lime, hallon och myntablad.

Pannkaksrulle med räkor.

 
Pannkaka:
 
125 g smör
2½ dl vetemjöl
3 dl mjölk
salt
4 ägg
 
 
 
Räkfyllning:
 
2 msk smör
3/4 dl vetemjöl
2½ dl mjölk
1½ dl vispgrädde
3/4 dl ost, riven
300 g skalade räkor
2 msk dill
2 msk riven pepparrot
salt & peppar
 
 
Garnering:
 
riven ost
räkor
dill
citronskivor
sallad
 
 
 
Ugn 200 °
 
 
Pannkaka:
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, mjölk och salt. Värm under omrörning tills smeten släpper kanterna. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner ett ägg åt gången med elvisp.
Bred ut smeten i en långpanna 30 X 40 cm med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Lossa pannkakan , men låt den ligga kvar på bakplåtspapperet.
 
 
 
Räkfyllning:
 
Smält smör i en kastrull, rör ned mjölet och späd med mjölk och grädde, lite i taget. Låt koka upp under omrörning och sen småkoka i 5 minuter. Rör om då och då. Ta bort kastrullen från plattan och rör i ost, räkor, dill. pepparrot, salt och peppar. 
 
 
Bred ut fyllningen på pannkakan och rulla ihop till en rulltårta. Lägg skarven nedåt. Riv över ost och gratinera i 10 minuter. Servera med tillbehör
 
 

Limoncello spritz med basilika.

2 glas.
 
 

½ gurka
1 ekologisk citron
Istärningar
2 cl gin
8 cl limoncello
2 dl tonic

 

Garnering:

2 stjälkar basilika

 

 

Skölj gurkan och skär i tunna skivor på längden, gärna med en mandolin. Skölj citronen och skär två tunna bitar av skalet.

 

Trä upp strimlad gurka och skuret citronskal på två små träspett.

 

Fyll två höga glas med is. Toppa med gin, limoncello och tonic, stick ner träspetten, garnera med basilika och servera genast.


Havets Wallenbergare med Skrei och räkor.

300 gramSkrei eller annan fisk t ex gös, lax eller kolja 
200 gr skalade räkor
3 dl grädde
1 st ägg
2 dl ströbröd
 
 
 
Potatispuré:
 
600 gr potatis
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
50 gr smör
salt & peppar
 
 
 
 
Tillbehör:
 
skirat smör
pepparrot
sallad eller kokta ärtor
picklad lök eller kålrabbi
 
 
 
Wallenbergare:
 
Lägg fisken och 100 g av räkorna i mixer, salta lätt och häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Låt stå en stund. Krydda med salt och peppar. Forma till 4 eller 8 biffar (lättare att hålla ihop små biffar), vänd biffarna i det rivna brödet. Stek frasiga på ganska låg temperatur.
 
 
 
Potatispure:
 
Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Servering:
 
Lägg upp en puré på tallrikarna och lägg på wallenbergare. Häll över skirat smör och strö över färskriven pepparrot och räkor. Servera med en sallad, kokta ärtor eller något picklat.
 
 
 

RSS 2.0