Mascarponekräm med oliver och soltorkade tomater.

 
God kall sås att servera till grillade kötträtter eller till kräftor.
 
100 g urkärnade svarta oliver, hackas
100 g soltorkade tomater, hackas
½ kruka basilika, hackas
1 burk mascarpone, det är en färskost som mest används till desserter
1 citron, rivet skal
salt & peppar
 
Rör ihop allt till krämen och ställ kallt en stund innan servering.

Bakad potatis med getost och rökt chili.

Gott till grillat och går bra att förbereda fram till gratineringen.
6 portioner.
 
6 bakpotatisar
200 g getost
1 dl salladslök, skär i tunna skivor
2 msk chipotlechili frukt, finns torkad men går bra med krydda, hackas fint
2 msk smör
1 dl standardmjölk eller grädde
salt & peppar
 
Picka hål i potatisen med en gaffel och baka dem i 200 grader i 1 timme eller tills den är klar. När den är klar halverar du den på längden och gröper ur potatisen så att skalet inte går sönder. Värm upp smör och mjölk i en kastrull. Blanda ihop potatis, getost, lök, chipolechili, salt och peppar. Fyll upp i skalen och gratinera i ugnen i 200 grader i 10 minuter. 
 

Svartvinbärsmarmelad.

 
Snabbt och enkelt.
Dags att göra egen marmelad. Receptet kommer från en arbetskamrat. Om du vill sätta lite piff på marmeladen så kan du låta en vaniljstång koka med i kastrullen eller tillsätta punsch eller konjak. Pröva dig fram.
 
1 kg bär
1½ kg strösocker
2 dl vatten
 
Mal bären i köttkvarn eller kör dem i en mixer.
Koka vatten och socker i 10 minuter och tillsätt sedan bären, koka en stund till.
Om du vill kan du minska på sockret eller öka mängden bär så blir det inte så sött.
 
 

Bakad potatis med parmesanost.

Gott och enkelt att göra.
4 portioner.
 
4 bakpotatisar
2 dl riven parmesanost
1 msk smör
1 krm finhackad rosmarin
 
Picka hål i potatisen med en gaffel och baka den i 200 grader i 1 timme eller tills den är klar. Låt svalna en stund. Halvera den på längden och gröp försiktigt ur den utan att skalet går sönder. Blanda potatisen med övriga ingredienser och fyll tillbaka i skalen. Gratinera i 225 grader i 10 minuter.

Ört- och limepasta.

Ett bra sallads recept om det kommer mycket gäster. Du kan öka på receptet eller minska det. Passar bra till kött, kyckling och korv. Du kan tillaga den dagen innan och den är mättande. Detta recept tror jag kommer från Birgit och de bjöd på det när jag fyllde 40 år.
 
12 personer.
 
1 liter pennepasta, 375 g
2 liter vatten
1 msk salt
2 msk olja
 
Tillsätt allt och koka pastan.
 
 
Sås:
 
2 dl creme fraiche
2 dl majonäs
3 dl gräddfil
1 msk flytande honung
1 lime, rivet skal och saft
2 - 3 msk färsk basilika, hackad
2 - 3 msk färsk dragon, hackad
1 liten purjolök, finhackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Blanda ihop allt till såsen och rör ned i pastan. Klart.
 
 
 

Gorgonzolabakad potatis.

Gott att göra till grillad mat.
4 portioner.
 
4 bakpotatisar
100 g gorgonzolaost
1 dl crème fraiche
100 g riven västerbottensost
 
Stick några hål i potatisen med en gaffel och baka den i ugnen i 200 grader i  cirka 1 timme  eller tills den känns klar. Ta ut den och låt den svalna något. Halvera den på längden och gröp försiktigt ur den så att skalet inte går sönder. Mosa ihop crème fraiche och gorgonzola. Blanda sedan i potatisen, salt och peppar i oströran. Lägg tillbaka potatisröran i skalen och toppa med västerbottensost. Gratinera i 225 grader i 10 minuter.
Njut.
 

Grillad och gravad oxfile.

 
Vi testade att grava köttet först och sedan grilla det. Fantastiskt gott blev det. Ni måste testa det.
 
 
 
6 portioner:
 
1 kg oxfile
3 msk flingsalt
3 msk strösocker
2 tsk mald svartpeppar
3 krossade vitlöksklyftor med skal
1,5 dl persilja, hackad
5 cl gin, går att utesluta men det ger en god smak
 
Klappa in alla torra ingredienser på köttet och lägg i en plastpåse. Häll på gin och blanda runt. Låt köttet ligga i kylen cirka 10 timmar, vänd på köttet då och då. Ta ut köttet ur kylen 1 timme innan grillning. Det bästa resultatet på grillat kött får man om det är rumsvarmt. Grilla . Köttet går att äta både varmt och kallt.

Krämig kyckling- och spenatlasagne.

 
Vill du ha en smalare lasagne så ersätter du vispgrädden med matlagningsgrädde och reder såsen med 1 msk maizena majsstärkelse utrört i lite vatten.
Ett litet tips. När vi gör lasagne gör vi alltid i en långpanna för det är ganska mycket jobb med att laga det och så har man mycket mat som går utmärkt att frysa in.
 
4 portioner.
 
3 kycklingfileer, skär i strimlor
1 msk + 1 tsk olivolja
2 tsk grillkrydda, t ex knorr
350 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
2 dl torrt vitt vin
250 g färska lasagneplattor
3 dl riven prästost 17 %
2 dl parmesanost, riven
 
Fräs kycklingstrimlorna i 1 msk olja och strö över grillkrydda. Lägg sedan upp dem på ett fat. Fräs spenaten i 1 tsk olja under omrörning i 3 minuter eller tills all vätska kokat in. Koka ihop grädde och vin i en kastrull ca 5 minuter.
Ugn 225 grader.
Häll lite vinsås i botten på en ugnsfastform. Varva lasagneplattorna med kyckling, spenat, prästost och vinsås i formen. Häll vinsås överst och strö över parmesanost.
Gratinera i 20 minuter.

Mozzarella och tomatpaj.

 
En god paj.
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Blanda snabbt ihop till en deg och tryck ut i en pajform. Låt stå kallt och vila i en halvtimme. Förgrädda i 10 minuter på 200 graders värme.
 
Fyllning:
5 stora tomater, delas i stora bitar, ta bort kärnorna, spara en som skivas till garnering
250 g mozzarella, skär i skivor
2,5 dl mellangrädde
2 vitlöksklyftor, hackas
1 kruka basilika, hackas och spara några blad till garnering
1 dl riven parmesanost
4 ägg
salt & peppar
 
Fräs tomater, vitlök och basilika i olivolja en stund. Fördela röran och parmesanosten på den förgräddade botten. Vispa ägg och grädde, salt & peppar och häll blandningen över röran i pajskalet. Lägg på den tunt skivade tomaten och grädda i ugnen 40 - 45 minuter på 200 grader tills stelnat och fått en vacker gyllene ton. Garnera med några basilikablad.
 

Italiensk laxlasagne.

 
En god lasagne som det är lite pyssel med.
4 portioner.
 
10 cm purjolök, finhacka
100 g kallrökt lax i tunna skivor, skär i bitar
4 plommontomater
½ dl pinjenötter, torr rostas
400 g färsk spenat
1 msk olja
300 g färsk lax i bit, skär i tunna bitar
6 lasagneplattor
 
Sås:
 
1 - 2 tsk majsstärkelse
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad gul lök
4 dl gräddmjölk
1 dl riven parmesanost
salt & peppar
 
Sås:
Rör ut majsstärkelsen i ett glas med lite vatten. Koka upp vin, buljongtärning, lök och gräddmjölk i en kastrull och småkoka sedan i 5 minuter. Red såsen med majsstärkelsen och blanda ned parmesanosten. Salt & peppar.
 
Koka upp vatten i en kastrull. Snitta tomaterna lite i toppen och lägg ned dem i det kokande vattnet, låt ligga i 2 minuter. Ta upp dem och spola dem under rinnande vatten. Ta av skinnet, skär i klyftor och skär sedan bort kärnhuset. Skär tomatköttet i mindre bitar.
Ugn 175 grader.
Låt spenaten mjukna på svag värme i lite olja i en stekpanna. Salta & peppra.
Varva alla ingredienser i en smord eldfast form. Börja och avsluta med såsen.
Gratinera i ugnen i 40 minuter.
Servera med en god sallad.

Grekisk potatissallad.

 
Här kommer ett av många sorts recept på potatissallad.
 
600 g kokt potatis, skivas, går även bra med konserverad potatis
250 g fetaost apetina med persilja o vitlök
100 g svarta oliver
100 g soltorkade marinerade tomater, skivas
2 st pressade vitlöksklyftor
1 st skivad röd lök
 
Marinad:
 
1 dl olivolja, du kan ta lite mindre till att börja med
olja från tomaterna
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad färsk persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Blanda ihop allt och servera till vad du vill. Ett förslag är knaperstekt bacon och rostbiff.

Endivesallad med ädelostkräm.

 
En läcker förrätt som jag hade på mitt buffebord när jag fyllde 50 år och naturligtvis kommer receptet från Ernst. Lägg märke till rabarberbladet som fungerar som uppläggningsfat.
 
4 portioner.
 
1 st endive sallad
100 g ädelost
125 g creme fraiche
1 dl valnötter, hackas
0,5 dl hasselnötter, hackas
 
Skär bort roten på endivesalladen och bryt sedan bort bladen och lägg upp dem på ett fat. Smula sönder osten i en bunke, tillsätt creme fraiche och blanda. Lägg en klick på varje endiveblad och strö över nötterna. Om det är någon som inte tål nötter kan du ta solroskärnor istället. Ski

Melon Fizz.

 
1 person.
 
Melon, ta ut kulor med ett kuljärn
2 cl melonlikör
4 cl färskpressad apelsinjuice
torrt mousserande vin
 
Lägg några melonkulor i ett glas. Häll på melonlikör och apelsinsaft. Toppa med mousserande vin.

Parmapaket & Gorgonzola.

 
Enkel och god förrätt.
 
8 personer.
 
4 djupfrysta smördegsplattor
200 g gorgonzola
8 skivor parmaskinka eller annan smakrik skinka
1 äggula till pensling
färsk timjan till garnering
 
Gör så här:
 
Ugn 225 grader.
Låt smördegsplattorna tina. Dela varje platta i 2 delar och kavla ut till 13 x 13 cm. Dela osten i 8 bitar och vira in varje med en skinkskiva. Lägg paketet på degplattan och pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik över en degflik och tryck till kanterna med hjälp av en gaffel. Det ska bli trekanter. Pensla ovansidan med uppvispad äggula. Placera paketen på en plåt med bakplåtspapper och gräda mitt i ugnen tills de fått fin färg, 8 - 9 minuter. Garnera med lite färsk timjan.

Vinbräserad kyckling med ugnsrostade grönsaker.

 
Medan rotfrukterna rostas i ugnen puttrar kycklingen i vinet, som tar god smak av både kyckling, ost och skinka.
Denna rätt är inte svår att göra, bara lite pyssel med rotfrukterna.
 
4 portioner.
 
4 kycklingfileer
½ tsk salt + 1 tsk salt
100 g emmentalerost, skiva
4 skivor lufttorkad skinka
1 msk smör
1 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
½ msk maizena redning för ljusa såser
½ tsk salt
 
Rotfrukter:
 
1 kilo fast potatis, klyftas
1 fänkål, ansa och skär i mindre bitar
1 stor röd lök, klyftas
2 msk smör
2 msk olivolja
2 tsk salt
1 kvist små tomater, 10 - 12 st
 
Gör så här:
 
Ugn 225 grader.
Blanda potatis, fänkål, lök, smör, olja och salt i en långpanna, stek mitt i ugnen tills de blir mjuka och fått lite färg, ca 30 minuter. Lägg hela små tomate ovanpå när det återstår 10 minuter.
 
Snitta kycklingfileerna på längden så att det blir en ficka. Strö på ½ tsk salt. Fördela ost och skinka i fickorna,  vik ihop fileen och fäst med en tandpetare. Strö på 1 tsk salt. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn kycklingen på alla sidor tills de fått färg. Häll över vinet och bräsera kycklingen på svag värme, under lock, 15 - 20 minuter, eller tills innertemperaturen är 70 grader. Ta upp kycklingen och håll dem varma i folie. Koka ihop vinspadet till 2 dl och red av med maizenaredning. Låt koka upp. Salta. Ta bort tandpetarna och skär kycklingen i skivor. Servera med rotfrukter, tomater och sås.
 

Minipajer av smördeg och med kallrökt lax.

 
Jättegoda småpajer som Gunilla och Anders bjöd på i påsk.
Det går säkert att göra en stor paj i en långpanna och sedan skära i rutor.
 
12 stycken.
 
Ugn 225 grader.
 
300 g kallrökt eller gravad lax i skivor
1 kyld smördegsplatta eller flera små
1 ägg, uppvispat
3 msk finriven pepparrot
1½ dl riven västerbottensost
3 äggulor
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
dill
folieformar
 
Kavla ut smördegen lite lätt och skär ut kvadrater i 7 - 8 cm storlek. Placera i folieformar så lite av smördegen hänger ut över kanten. Pensla degen med uppvispat ägg. Strimla laxen och fördela i formarna. Lägg i pepparrot och ost. Vispa ihop äggulor, gräddfil, salt och peppar, fördela sedan i formarna. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ned överallt i formen.
Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Garnera med färsk dill.
 
 

RSS 2.0