Vodkapasta.

 
 
Jag använde nduja, men den var väldigt stark och tog över smaken så ta istället pancetta.
 
 
 
300 g penne pasta
1 gul lök, hacka
2 vitlöksklyftor, hacka
2 msk olivolja
½ dl tomatpure
½ tsk chiliflakes
100 g pancetta, nduja eller sobrasda casera
salt
½ dl vodka
2 ½ dl vispgrädde
1 dl pastavatten
2 dl + 1 dl parmesanost
1 kruka basilika
 
 
Tillbehör:
 
80 g ruccola
80 g salladsblad
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
 
 
Koka pastan och spara lite av pastavattnet. 
 
Fräs löken i olja och tillsätt sedan tomatpure och fräs några minuter.
 
Rör ned chiliflakes, pancetta och salt.
 
Häll på vodkan och låt det ånga bort.
 
Rör ned grädde och koka ihop i några minuter.
 
Blanda ned pastan, parmesanost, basilikablad och lite pastavatten i såsen.
 
Blanda ihop salladen.
 
Servera med riven parmesanost.

Äppelkolapaj.

 
 
 
Pajdeg:
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
2 msk vatten
 
 
Fyllning:
 
3-4 äpplen
1 burk karamelliserad mjölk a 397 g
1 msk kanel
3 msk socker
1 msk smör
 
 
Ugn 200 grader.
 
Nyp ihop smör, mjöl och socker eller kör i en matberedare.

 Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en springform på ca 24 cm i diameter, nagga botten och ställ i kylen 30 minuter.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Skala och skiva äpplena i ganska rejäla bitar.

Fräs äpplen i smör med socker och kanel på medelvärme i ca 10 minuter tills de börja bli mjuka.

Tillsätt den karamelliserade mjölken i stekpannan och låt puttra ett par minuter.

Fyll skalet med fyllningen och grädda 30 minuter på 200 garder.

Låt svalna något och servera med antingen glass eller vaniljsås.

Friterad gul lök och zucchini.

 
 
 
 
Tänk på att löken ska ligga i kallt vatten i 2 dygn.
 
Passar som tillbehör till kött och fisk.
 
 
 
4  st gula lökar
 
 
12  st skivor zucchini
 
 
Frityrsmet:
150  gram vetemjöl
5  msk maizena
1 ½  tsk bakpulver
23  cl vatten
½  tsk salt
2  msk olja
 
 

Lök:

Skala löken och skär djupa snitt i löken, utan att skära igenom. Lägg lökarna i kallt vatten och ställ i kylskåpet två dygn. Låt lökarna rinna av.

 

Frityrsmet:

Sikta ner mjölet, majsenan och bakpulvret i en bunke. Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera. Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder dem i smeten. Löken friteras i max 160 grader tills löken är ljust brun och frasig medan zucchinin blir krispig och fin på 190 grader.


Pannacotta med västerbottensost och löjrom.

 
 
6 portioner.
 
 
gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl finriven västerbottensost
vitpeppar
 
 
Topping:
 
80 g löjrom
0.5 rödlök, finhackad
1 msk finskuren färsk gräslök
 
 
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm grädde och ost under omrörning på låg värme tills osten smält. Smaka av med vitpeppar.
 
 
Lyft upp gelatinbladet och lägg i en kastrull. Värm gelatinet och häll i grädden i en tunn stråle under omrörning.
 
 
Fördela i sex snapsglas, låt stå i kylen minst 1 timme. Toppa pannacottan med löjrom, rödlök och gräslök.

Citronrutor.

 
 
Botten:
 
 
5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
250 g smör, tärnat
 
 
Fyllning:
4 ägg
5 dl socker
¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl pressad citron (ca 3 citroner)
3 citroner, det rivna skalet
florsocker till servering
 
 

Ugn 200 grader.

 

Mixa ihop mjöl, socker och smör i matberedare.

 

Tryck ut degen i en bakpappersklädd långpanna cirka 30x40 cm.

 

Förgrädda botten 15 minuter eller tills den börjar få färg, gör fyllning under tiden.

 

 Vispa upp ägg och socker, sikta ner mjöl och bakpulver under vispning. Vispa slätt och häll i citronsaft och skal.

 

Sänk ugnsvärmen till 175 grader, ta ut botten. Häll fyllningen på den varma botten och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare cirka 20 minuter eller tills fyllningen har satt sig något. Den ska fortfarande vara ganska kladdig och inte ha så mycket färg när du tar ut den.

 

 Låt svalna helt, helst över natten så hinner den stelna och det blir enklare att skära i fina bitar. Skär så stora bitar du önskar, pudra med florsocker innan servering.




Kaffe affogato.

 
 
Enkel dessert.
 
 
4 personer.
 
4 dl espresso kaffe
½ liter hasselnötsglass
½ msk kakao
 
 
Tillbehör:
 
biscotti kex
 
 
 
Brygg kaffet och häll upp i kaffekoppar. Lägg i glass och pudra över lite kakao. Servera med biscotti.

Glass med dumlesås och jordgubbar.

 
 
Prova gärna med dumlelakrits.
 
 
4 portioner.
 
 
 
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 ½ dl vatten
1 påse dumlegodis.
 
 
Tillbehör:
 
glass
jordgubbar
 
 
Blanda alla ingredienser utom dumlekolan, koka upp och sjuk i 5 minuter.
 
 
Blanda sedan i några dumlekolor i taget på svag värme och låt det smälta ihop till en sås.
 
 
Servera varm eller kall till glass med jordgubbar eller andra bär.

Aioli med kapris.

 
 
Passar till fisk och friterat tex lök, brysselkål och panerad mozzarella.
 
 
 
0,5 klyfta vitlök
1 msk dijonsenap
50 g kapris
1 kruka färsk kruspersilja
1,5 msk matolja
svartpeppar
 
 
 
Lägg samtliga ingredienser utom olja i en mixer.
Mixa till en slät kräm och tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning så att det blir en slät kräm.

Saffransaioli.

 
Passar till räkor och fisksoppa.
 
 
 
1 röd chilifrukt, stekt
0,5 röd paprika, stekt
4 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 äggula
0,5 klyfta vitlök
1 skiva formfranska
0,5 g saffran
1-2 krm vitvinsvinäger
1,5 dl neutral olja
1,5 dl olivolja
salt
 
 
 
Lägg samtliga ingredienser utom olja i en mixer. Mixa till en slät kräm. Tillsätt oljorna droppvis under mixning så att det blir till en tjock sås. Smaka av med salt.

Fudge brownies i långpanna.

 
 

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm.

 

Glasyr:

2 dl vispgrädde

400 g mjölkchoklad

25 g smör

 

 

Fudge brownies:

350 g smör

200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

5 dl strösocker

6 ägg

1 tsk salt

1 msk vaniljsocker

2 tsk espressopulver (kan uteslutas men ger en väldigt intensiv chokladsmak)

2 dl vetemjöl

3 dl kakao

flingsalt att garnera med

 

 

Börja med att göra glasyren, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.

 

Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.

Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 3-4 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.

 

Under tiden kan du göra degen.

Sätt ugnen på 175 grader  och täck din långpanna med bakplåtspapper.

 

Grovhacka den mörka chokladen till brownien och tärna smöret. Ha ner båda i en kastrull och smält försiktigt ihop under omrörning på medelvärme. Ställ åt sidan.

 

Vispa ihop ägg och strösocker vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

 

Sikta ner salt, vaniljsocker, espressopulver, vetemjöl och kakao. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.

 

Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Brownien ska ha fått en tunn yta och vara lite lös.  Brownien stelnar ordentligt i kylen .

 

Låt brownien svalna och stelna helt och hållet i kylskåpet innan du brer på glasyren och toppar med flingsalt. Servera direkt eller förvara kakan i en lufttät burk i kylskåpet.


Havrerutor.

 
 
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
10 dl havregryn
1 msk bakpulver
250 g smör
1 dl ljus sirap
2 ägg
 
 
 
Ugn 175°.
 
 
 
Häll mjöl, socker, havregryn och bakpulver i en bunke.
 
 
Smält smöret och häll det tillsammans med sirapen och äggen över de torra ingredienserna. Blanda ihop allt till en kladdig smet. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
 
 
Grädda kakan mitt i ugnen 15–18 min. Den ska inte kännas riktigt färdiggräddad, då blir den torr och hård. När den kommer ut ur ugnen sjunker den ihop och stelnar lite. Skär den i rutor när den har svalnat.

Potatismosbakelse.

 
 
Bakpotatis:

2 stora bakpotatisar

persillade (krydda med persilja och vitlök)

2 msk olivolja

lite flingsalt

 

 

Potatismos:

10 potatisar

1/2 hackad chili

2 msk finhackad gräslök

50 g smör

1 dl mjölk

2 dl riven  cheddarost

1 äggula

Salt & peppar

 

 

Bakpotatis:

Skiva potatisen i 12 skivor, de ska bli ca 1 cm tjocka. Olja varje skiva och strö på persilladekrydda och flingsalt. In i ugnen på 200 grader i ca 35 min, vänd dem och olja och krydda andra sidan efter halva tiden ungefär.

 

 

Potatismos:

Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och stompa sönder potatisen. Häll i chili, gräslök, smör, äggula, mjölk, ost och salt & peppar. Vispa tills du har en krämig mos.

 

Lägg i potatismoset i en sprits och spritsa toppar på varje potatisskiva. Sätt ugnen på grill och varmluft om du har det. Skjuts in i ugnen tills potatisen fått fin färg.


RSS 2.0