Koppkaka.

 
Det här är ett busenkelt recept och om du vill kan du dekorera med bär. Använd en större kopp tex tekopp.
 
1 portion.
 
25 g smör
4 msk vetemjöl
4 msk strösocker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
1 ägg
3 msk mjölk
2 valfria chokladrutor
florsocker att pudra över
 
Smält smöret i en stor kopp i mikron. Rör ned de torra ingredienserna i smöret. Tillsätt ägg och mjölk. Blanda till en jämn  smet med en gaffel. Tryck ned chokladbitarna i mitten av smeten. Mikra 2 - 2 ½ minut på högsta effekt. Pudra över florsocker vid servering.

Sommar.

 


Tacos med asiatisk kräftröra.


Det här är en variant på tacos och en riktig succérätt som passar både små och stora gäster.
Om du har bråttom eller är trött en fredag kväll är det en utmärkt rätt för det är väldigt lite jobb med att tillaga den.
 
8 buffé portioner.
 
400 g kräftstjärtar i lag, krama ur vätskan och hacka grovt
2 dl majonnäs
1 dl ketchup
1 finhackad citrongräs, går att hoppa över
2 msk finriven ingefära
½ finhackad röd chili
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad mynta, går att hoppa över
½ dl hackad koriander, går att hoppa över
saft från 1 lime
salt
 
TILL SERVERING:
Färsk ananas i små bitar
tacoskal
ev. riven ost
 
Blanda alla ingredienserna till kräftröran och smaka av med lime och salt. Ät som tacos.

Sommar.

 

Sökruta.

Vill än en gång påminna om att sökrutan inte fungerar och det går inte att fixa. Alla gamla recept måste du gå på varje år och månad för att hitta. Beklagar, men har försökt att få hjälp från blogg.se men det går inte.
Kram och ha en bra helg alla följare till min receptblogg.

Kladdkaka med päron och mint.

 
God kladdkaka som jag åt på Nestros Cafe.
 
Ugn 175 grader.
 
100 g smält smör, låt svalna
3 päron, skär i små kuber, går att ta konserverade om du vill
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
7 - 8 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
After Eights eller annan mintchoklad
 
Stek päronbitarna i lite smör så att de blir mjuka. Rör ihop ägg och socker. Rör sedan i det avsvalnade smöret, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Vänd sedan i päronen försiktigt så att de inte går söner. Smörj en form med löstagbar kant och häll i smeten. Lägg sedan på ett par bitar After Eights så att det nästan täcker kakan. Grädda. Tiden kan variera från 20 - 35 minuter. Håll koll på kakan. Det är bättre att ta ut den när den är ganska kladdig för den stelnar lite efter att du har tagit ut den. Servera med vispad grädde och kanske några päronskivor.
 
 

Kantarelltoast med västerbottensost.


Kantareller och västerbottensost är två favoriter i en rätt.
 
8 stycken
 
8 franskabröd
400 g kantareller, skär i mindre bitar
3 msk smör
3 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad timjan
salt & peppar
200 g västerbottensost
 
Ugn 200 grader. Hetta upp en stekpanna med smör och stek svampen tills den slutat släppa vätska. Tillsätt lök och vitlök, stek ytterligare några minuter under omrörning. Vänd runt timjan med salt och peppra. Rosta bröden och skär bort kanterna. Om man vill kan man smörsteka brödet istället för att rosta. Fördela svampen på bröden och toppa med ost. Grädda högt upp i ugnen tills osten har smält, ca 5 minuter.
 
 

Blåbärspaj med lime.

 
Låt syrlig lime och blåbär samsas i denna paj. Pajen kan göras med både färska eller frysta bär.
 
6 personer.
 
BOTTEN:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ägg
 
FYLLNING:
3 ägg
1½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
1 lime, rivet skal och saft
2 msk vispgrädde
4 dl blåbär
1 msk maizena majsstärkelse
 
GARNERING:
2 dl blåbär
lime i skivor eller klyftor
 
 
Blanda smör, mjöl och socker, gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter. Börja med fyllningen: Vispa ägg, socker, vaniljsocker, mjöl och limeskal till en fluffig smet. Blanda i limesaft och grädde. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Blanda blåbär och maizena. Häll blåbär och fyllning i formen. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Låt pajen svalna och garnera sedan med blåbär och limeskivor.
 

Sommar.

 
Så här underbart har hav och sjöar varit i sommar.

Chokladtårta med krispig jornötsbotten.


Vansinnigt god kaka som jag fikade på Nestros Cafe.
 
BOTTEN:
1 dl ljus sirap
250 g jordnötssmör
6 dl corn flakes
 
TRYFFEL:
450 g choklad ( går bra med både ljus och mörk ) Var bara mörk i den jag åt
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 dl hackade pistaschnötter + 0,5 dl till garnering, går bra med jordnötter också
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Värm sirap och jordnötssmör så att det smälter ihop , det får inte koka. Dra kastrullen åt sidan, rör ned flingorna och krossa dem lite. Tryck ut massan i formen. Smält chokladen. Koka upp grädde och mjölk. Häll över chokladen i en bunke och häll sedan över den kokande grädden. Vispa med elvisp så att det blandas ordentligt, häll sedan i de hackade nötterna. Häll chokladkrämen över botten och ställ i kylen, helst över natten ( minst 5 timmar ). Lossa tårtan försiktigt från kanten med en vass kniv. Garnera med resten av nötterna och servera med vispad grädde.

Sommar.

 

Carpaccio på rödbetor med valnötter och Chevrekräm.


Rödbetor och Chevré är en klassisk kombination där sötman i betorna bryts av fint mot den syrliga getosten. Det ska vara färska rödbetor men du kan säkert köpa hela färdigkokta istället om du vill spara tid.
4 personer.
 
500 g rödbetor, färska
1 dl valnötter, rosta i en torr stekpanna
1 påse salladsblad
1 msk olivolja
½ msk flytande honung
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
 
CHEVRE KRÄM:
75 g Chevré kräm
3/4 dl crème fraiche
1 krm salt
½ krm svartpeppar
 
Koka rödbetorna hela i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Häll av vattnet och gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Använd gärna handskar för att inte få missfärgade händer av rödbetorna.  Skär betorna i tunna skivor, gärna på en mandolin. Börja sedan med krämen, Mosa samman getost och crème fraiche med en gaffel. Salt och peppar. Fördela rödbetorna på en tallrik. Klicka över getostkrämen, strö över sallad och valnötter. Ringla över honung och olivolja. Sist lite flingsalt och peppar.
 
 
 

Sommar.

 

Lax- och sparrispaj.

 
God paj, men den går inte att frysa eftersom grönsakerna släpper mycket vätska vid upptining.
4 - 6 personer.
 
PAJSKAL:
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 - 2 msk vatten
 
FYLLNING:
1 knippe grön sparris, dela i mindre bitar
200 g kallrökt lax, strimlas
1 bit purjolök, 15 cm, strimla
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
1 dl riven lagrad ost
1 msk smörgåskrasse, klippt, går att utesluta
 salt & peppar
 
PAJSKAL: Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform 24 cm i diameter. Låt formen vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, nagga pajbotten och förgrädda mitt i ugnen 10 - 15 minuter.
FYLLNING: Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 3 minuter. Låt rinna av. Fördela sparris, lax och purjolök i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk grädde, ost, krasse, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajen över lax m. m. Grädda mitt i ugnen i 40 minuter tills fyllningen är gyllene och har stelnat.
 
 

Sommar.


Många av er har säkert åkt med båten för bad eller fiske denna fantastiska sommar.

Sallad med kallrökt lax och basilika matvete.

 
En så god kombination av alla ingredienser. Ni måste prova att göra denna sallad. I receptet ska det vara bulgur men jag tog mat vete istället.
4 portioner.
 
3 dl mat vete eller bulgur
1 kruka basilika
4 ägg, löskokta ( 1msk ättika om du ska pochera dem)
100 g machesallad
250 g små tomater, halveras
1 röd lök, strimlad
300 g kallrökt lax i tunna skivor
olivolja
salt & peppar
 
Koka bulgur eller mat vete enligt anvisning på förpackningen. Mixa hälften av basilikan med 1 msk olivolja och 3 msk vatten. Blanda örtoljan med den nykokta bulgurn eller mat vetet. Blanda sedan ihop bulgur / mat vete, tomater, lök, sallad och resterande basilika. Salt & peppar. Lägg upp på ett fat. Toppa med lax och kokta ägg.

RSS 2.0