Raggmunkar med fläsk.


En favoriträtt och en gammal klassiker som står sig än idag. Det går att servera med löjrom och ha det som förrätt.
 
4 portioner.
 
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
600 g potatis, skalas och rivs grovt
2 msk smör
 
Servering:
240 g stekt fläsk
2 dl rårörda lingon
 
Blanda mjöl och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en jämn smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Blanda snabbt ned den rivna potatisen i smeten så att den inte mörknar. Smält lite smör i en stekpanna. Klicka ut ½ dl smet, bred ut den något och grädda några minuter på varje sida. Stek fläsket och servera.
 

Stekt torsk med sesampanerade kroketter.

 

En god kombination av de krispiga kroketterna och den söta sojasåsen. Du kan byta ut haloumi mot västerbottenost för det ger nog mer smak. Vi blandade även sesamfröna med pancos. Jättegott blev det.
4 portioner.
 
600 g torskfilé
½ tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 msk smör
200 g bladspenat
1 urkärnad strimlad röd chili
 
Potatiskroketter:
½ kg skalad potatis
2 msk smör
100 g riven haloumi
1 ägg
2 krm cayennepeppar
salt
1 dl sesamfrön
8 dl neutral olja till fritering
 
Japansk söt syrlig sås:
1 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
1½ msk mirin, finns på asiatiska hyllan
1½ msk strösocker
1 finriven vitlöksklyfta
 
Koka potatisen i saltat vatten, låt svalna och mosa med potatiskross eller ballongvisp. Tillsätt smör, halloumi, ägg, cayennepeppar och salt. Rör om till en pure, forma till 20 bollar och rulla dem i sesamfrön. Hetta upp olja i en mindre kastrull med höga kanter till 180 grader och fritera bollarna några åt gången tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Häll alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka i 5 minuter. Skär fisken i mindre bitar, salt och peppar. Stek i smör cirka 3 minuter. Lyft upp fisken och slunga snabbt runt spenaten och chilin i samma panna tills spenaten mjuknat något. Fördela spenat, torsk och kroketter på tallriken och ringla över såsen.
 
 
 

Rogan Josh.


 
Mustig och underbart kryddig indisk lammgryta och går naturligtvis att göra med annat kött än lamm. Nu ser det ut att vara mycket ingredienser, men det mesta är kryddor.
4 - 6 portioner.
 
800 g lammkött eller grytbitar, delas i mindre bitar
2 stora gula lökar, mixas
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära, grovhackad
½ dl vatten
olja
2 kanelstänger
10 kardemummakapslar, går bra med kärnor
5 kryddnejlikor
2 lagerblad
10 st. svartpepparkorn
salt
2 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver eller cayennepeppar
2 tsk malen koriander
1 msk paprikapulver
2 tsk garam Masala
1½ dl grekisk yoghurt + lite till servering
1 msk tomatpure
3 dl kycklingbuljong
basmatiris
 
Mixa lök, hälften av vitlöken, ingefära och vatten till en pure. Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stekpanna och bryn köttet i omgångar, ta upp och lägg åt sidan. Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i oljan tills det börjar dofta.  Tillsätt sedan lökpurén och salt, stek mjuk. Häll i spiskummin, gurkmeja, koriander, chilipulver, paprikapulver och garam Masala, fräs i 1 minut. Häll ned köttet och tillsätt yoghurt, tomatpure och kycklingbuljong. Koka under lock på svag värme i några timmar tills köttet är mört. Lyft upp köttet och låt såsen koka ihop på hög värme om det behövs, lägg sedan i köttet igen. Servera med yoghurt, ris och naanbröd.
 

Modern radiokaka.

 
En uppdaterad variant på den klassiska radiokakan med salta kex och den är mäktig, kan serveras med vispad grädde eller glass och goda bär.
 
75 g smör, smält
150 g mörk choklad, hackas
1 tsk frystorkat kaffe
2 tsk vatten
3 msk vispgrädde
1 äggula
½ dl florsocker
12 salta rektangulära kex
 
Blanda den hackade chokladen i smöret så att det smälter. Blanda kaffe med vatten och grädde och  rör ned blandningen, äggula och florsocker i chokladen. Täck en avlång form, 5 X 15 cm, med plastfolie. Bottna formen med ett lager chokladkräm. Lägg på 2 - 3 kex och täck med chokladkräm. Upprepa 3 - 4 gånger. Ställ i kylen ca 3 timmar. Ta ut kakan ca 30 minuter innan du ska skära den i skivor.
 
 

Tortillas.

 
Baka dina egna tortillas och smaksätt dem med riven morot. Väldigt enkelt och gott. Det går också att smaksätta med ½ - 1 tsk chilipulver för lite styrka. Visst skulle det väl vara roligt att servera hemgjorda tortillas till dina gäster. Till sommaren ska jag prova att baka dem på pizzastenen när vi ändå har glöd i grillen.
6 stycken.
 
4 dl vetemjöl + lite till utbakning
1 krm salt
0,5 tsk bakpulver
3 msk olja
1 st. morot, finriven 80 g
1 msk färsk ingefära, finriven, kan uteslutas
1 dl yoghurt
 
Blanda de torra ingredienserna, starta med 3,5 dl mjöl. Tillsätt olja, morot, ingefära och yoghurt, arbeta ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs och knåda ihop degen, den ska vara elastisk men inte fastna på bänken. Fastnar den tillsätter du mer mjöl. Rulla ut och dela i 6 lika stora delar. Forma bollar och kavla ut till 15- 20 cm stora rundlar, använd mjöl så att det inte fastnar. Borsta av mjölet och grädda i torr, varm stekpanna tills de fått färg på bägge sidorna. Linda in i kökshandduk så de håller sig varma. Förvara dem i plastpåse.
 

Halstrad västerbottensost med hjortron och rosmarin.

 
En moderniserad och förenklad variant på friterad camembert. Den här rätten ska inte friteras utan stekas i olja. Vansinnigt gott och enkelt att göra, även lite annorlunda.
4 portioner.
 
200 g västerbottensost, kylskåpskall
1 dl vetemjöl
1½ dl panko, japanskt ströbröd, finns i asiatiska hyllor i de flesta butiker
½ dl hasselnötter, hackade
1 nypa chiliflakes, tänk på att det är väldigt starkt
1 msk finhackad rosmarin eller 1 tsk torkad
1 ägg, uppvispat
olja
1 dl hjortronsylt
rosmarin till garnering
ev. en glass kula
 
Skär osten i kuber. Häll upp vetemjöl på ett fat. Blanda panko, nötter, chiliflakes och rosmarin på ett annat fat. Uppvispat ägg på ett tredje fat. Vänd kuberna i mjöl, doppa dem i ägg och vänd sedan i pankoblandningen. Doppa i ägg en gång till och sist i pankoblandningen. Det blir väldigt kladdigt på händerna. Låt gärna de panerade kuberna vila i kylen 1 timme. Hetta upp olja på medelvärme i en teflonpanna och stek osten hastigt så att den precis hinner få lite färg på alla sidor. Servera osten varm med hjortronsylt och garnera med färsk rosmarin. Jag tycker att det kan passa med lite glass också.
 
 

Pangasius i kokosmjölk med grön curry.

 
En asiatisk variant på fiskgryta som går väldigt snabbt att tillaga.
 
4 portioner.
 
1 msk olja
1 röd lök i klyftor
2 skivade morötter
600 g pangasius filéer eller annan vit fisk
1 tsk salt
4 dl koksmjölk
0,5 msk grön currypasta eller efter smak
1 dl hackad färsk koriander
1 lime, rivet skal
 
Fräs lök och morötter några minuter i olja utan att det tar färg. Rör om då och då. Dela fiskfiléerna om de är stora och vik varje bit dubbel, salta. Lägg fisken i pannan. Tillsätt kokosmjölk, currypasta och ev. lite mer salt. Rör om försiktigt så att curry och salt fördelas i kokosmjölken. Koka upp och sjud sedan under lock i 5 minuter. Rör i koriander och limeskal. Servera med ris.
 

Citronkyckling med rucolasås.

Ett ganska magert recept och ändå gott. Du kan servera ris eller klyftpotatis till, men det går utmärkt att äta utan tillbehör.
 
4 portioner.
 
4 stora kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, finrivet skal och saft
1 msk sambal oelek
½ dl olivolja
1 tsk salt
400 g cocktailtomater på kvist
35 g rucola till garnering, men kan uteslutas
 
Sås:
35 g rucola
2 dl crème fraiche ( här kan du ta kvarg istället om du vill ha mindre kalorier )
1 msk pressad citronsaft
2 krm salt
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda vitlök, citron, sambal oelek, olivolja och salt i en bunke. Vänd runt kycklingen i marinaden och lägg dem i en ugnsfast form ( du kan marinera ett tag om du vill ). Lägg tomaterna ovanpå kycklingen, låt kvistarna vara kvar. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter. Mixa ihop alla ingredienser till såsen och den serveras kall till kycklingen. Låt sedan kycklingen vila i 5 minuter, skär i 1 cm tjocka skivor, sneda skivor. Ringla över såsen och lägg på tomaterna till serveringen.
 
 
 
 
 

Parfait tårta.

Cattis vackra och goda parfait tårta.
 
Botten:
150 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl florsocker
1 dl kakao  ( ev. ½ dl kakao om man vill ha den lite mildare )
1 nypa salt
 
Blanda samman alla ingredienser till en deg som precis håller ihop. Låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och grädda på 175 grader i 15 minuter. Låt kallna innan du fryser den.
 
Parfait:
½ liter bär ( de flesta sorter passar till och med hjortronsylt
3 ägg
2 dl socker
3 dl grädde
 
Vispa vitorna hårt i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke och gulorna + sockret vitt och pösigt i en tredje bunke. Om du använder vinbär kan de behöva mixas. Blanda försiktigt vitorna med bären och rör sedan ned grädden. Häll parfait smeten på den kalla kakan och frys. Garnera gärna med färska bär.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Havsörn.

Den har vi bara sett en gång i sommar, men så stor och pampig. Vingspannet kan vara ända upp till 2,5 meter. Alltså tänk vad stor den är. Den äter mest döda djur och det måste innebära att den är ganska lat.

 
 

Ser ni vad mäktig den är.

Energikakor.

Energikakorna är bakade med stevia och det är en produkt som inte innehåller några kalorier men ändå ger sötman.
 
15 energikakor.
 
1 dl cashewnötter, 50 g, hackas grovt
1 dl solroskärnor, 50 g,
1 dl pumpakärnor, 50 g
3 äggvitor
1 dl stevia socker, 45 g
1 krm salt
½ dl psylliumfrön, 20 g
1 rivet äpple
70 g torkade blåbär
50 g torkade tranbär
2 msk kokosmjölk
 
Rosta cashewnötter, solroskärnor och pumpakärnor i en torr stekpanna på medelvärme i 4 minuter. Vispa äggvitorna lätt för hand i 1 minut och blanda sedan ned stevia sockret, salt och psylliumfrön. Tillsätt rivet äpple, blåbär, tranbär och de rostade nötterna. Rör ned kokosmjölk. Platta ut degen på bakplåtspapper i en ugnsfast form ca 25 X 8 cm. Grädda mitt i ugnen på 125 grader i 45 minuter. Låt kakan svalna några minuter och höj värmen på ugnen till 200 grader. Skär kakan i mindre rektangulära bitar. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem ytterligare i 8 minuter.
 
 
 
 
 
 
 

Fiskgryta med räkor och dill gremolata.


Denna gryta kan förberedas 3 timmar innan den ska serveras, men vänta med fisk, räkor och ärtor.
4 - 6 personer.
 
600 g sejfilé, skär i 4x4 cm bitar
salt
1 tsk strösocker
500 g räkor med skal
2 stora morötter, skär i stavar
2 röda chili, tex spansk peppar, strimla
1 purjolök, skär i strimlor
2 msk olivolja
2 tsk curry
1 burk krossade tomater, 500 g
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
50 g sockerärtor, finstrimla
 
Gremolata:
1 knippa dill, hacka
1 vitlöksklyfta, finhacka
1 citron, rivet skal
1 krm salt & ½ krm svartpeppar
 
Blanda salt och socker med fisken. Fräs morötter och chili i olivolja i 3 minuter. Tillsätt curry och fräs i 2 minuter. Blanda i purjolök, krossade tomater, grädde, salt och vatten. Låt puttra under lock i 10 minuter. Lägg ned fisken i såsen och sjud under lock i ytterligare 5 minuter. Strö över sockerärtorna och räkorna. Blanda ihop gremolatan och servera till grytan med ris eller bröd.

Köttgryta med selleri och parmesancreme.


Passar väl bra med en mustig köttgryta.
6 - 8 personer.
 
1, 3 kilo nötkött, putsas och skär i 3x3 cm bitar
2 msk + 1 msk smör
salt & svartpeppar
400 g rotselleri, skala och skär i små tärningar
2 gula lökar, finhacka
4 vitlöksklyftor, finhacka
2 tsk strösocker
½ kruka, hacka
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk kinesisk soja
300 g haricots verst
 
Parmesancrème:
3 dl lätt crème fraiche
1½ dl riven parmesanost
1/4 kruka hackad timjan
salt & svartpeppar
 
Bryn köttet i omgångar i lite smör i en stekpanna och lägg över det i en gryta, salta och peppra. Stek selleri, lök och vitlök i smör i samma stekpanna, salt och socker. Lägg över nästan allt fräs i grytan med köttet och spara lite till garnering. Blanda ned ½ kruka timjan. Häll över vatten, vin och soja, låt sjuda under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar. Blanda ned haricots verst och koka ytterligare 5 minuter. Strö över det sparade selleri fräset över den färdiga grytan och ev. lite timjan. Blanda ihop allt till parmesan crèmen och servera den till grytan.
 

Clementinpaj med pinjenötter.

Det här blir en mäktig och fyllig paj.
12 bitar.
 
4 - 5 clementiner, skölj noga eftersom skalet ska vara kvar
500 g mandelmassa, fin rivs
50 g smör, rumsvarmt
4 ägg
2 msk vetemjöl
50 g pinjenötter
 
Pajdeg:
100 g smör, skär i kuber
2 dl florsocker
3½ dl vetemjöl, 210 g
½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 ägg
 
Blanda smör, florsocker, vetemjöl, vaniljsocker och salt i en matberedare. Kör snabbt och blanda sedan i ägget och kör snabbt igen till en smidig deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 24 cm. Nagga botten och ställ i kylen i 1 timme.
Lägg clementinerna  med skalet kvar i en stor kastrull med vatten och koka under lock i 2 timmar. Häll bort vattnet och halvera clementinerna, peta ur kärnorna. Mixa dem (med skalet på) grovt. Blanda ihop mandelmassa, smör, ägg och de mixade clementinerna. Vänd till sist ned vetemjölet och lägg fyllningen i pajskalet, jämna till ytan och strö över pinjenötterna. Grädda på 200 grader i 40 - 45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och fyllningen har stannat. Låt pajen svalna och pudra över florsocker. Servera med glass.
 

Sommar.

 

Vacker vinterbild.

 

Nu börjar vi väl längta till detta.

 

Ostron med beurre blanc, svart rom och bacon.

 
Börja med att öppna ostronen och lägg dem sedan på ett stort fat med grovsalt så att de kan stå stadigt.
4 personer.
 
12 ostron
2 bananschalottenlökar, finhackas
1 msk smör + 200 g rumsvarmt smör
1 dl torrt vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
2 krm salt & 1 krm svartpeppar
½ paket bacon, 140 g, finhackas
Garnering:
3 msk svart stenbitsrom
dill
citronklyftor
 
Fräs löken i 1 msk smör. Häll på vin och vinäger, låt koka upp. Låt sedan sjuda tills hälften återstår. Sila och tillsätt citronsaft.  Låt kastrullen stå på låg värme. Vispa i 200 g smör, lite i taget. Salt & peppar.
Stek baconet knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper. Lägg på lite sås på varje ostron och toppa med rom, bacon och dill. Servera med citronklyftor.

RSS 2.0