SEMESTER.

Nu tar jag semester från bloggen, men ha koll för det kan dyka upp något recept ibland.

Fläskspett med citronkräm & hallonsallad.

 
Du behöver inte göra spett utan kan grilla vilket kött du vill. Citronkrämen är god till allt möjligt. Vi har gjort den massor av gånger. Passar utmärkt till fisk och kyckling.
 
4 portioner.
 
Marinad:
 
600 g fläskkött, skär i tärningar lagom för att trä upp på grillspett
2 vitlöksklyftor, finhackad
2 msk färsk ingefära, riven
2 msk ketchap manis, går med chilisås också
½ dl rapsolja
salt & peppar
 
Blanda allt till marinaden och lägg i köttet. Låt stå kallt i minst 1 timme. Trä upp köttbitarna på träspett och grilla i cirka 10 minuter.
 
Hallonsallad:
 
1 - 2 påsar sallad, ta det du gillar
250 g fetaost
1 dl färska hallon, går bra med frysta, men låt vätskan rinna av
1 dl valnötter
 
Lägg upp salladen på ett fat och strö över smulad fetaost, hallon och valnötter.
 
Citronkräm:
 
2½ dl turkisk yoghurt
1 citron, rivet skal och saft
½ msk honung
salt & peppar.
 
Blanda ihop allt och ställ svalt en stund.

Brieostfyllda bifftomater.

 
 
4 portioner.
 
4 bifftomater
2 msk franska örter, ta annat om du vill
1 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
200 g brieost
4 msk pesto
1 rödlök, skivad
oregano
 
Ugn: 175 grader.
 
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. Ställ tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Strö franska örter i tomaterna och olivolja och balsamvinäger. Ugnsbaka mitt i ugnen i 15 - 20 minuter. Ta ut dem. Fyll sedan med brieost och pesto. Toppa med rödlök och ugnsbaka ytterligare 10 minuter. När du serverar dem ska toppa med lite färsk oregano.

Lunchsallad med bär, getost och krutonger.

 
Supergod sallad till en lunch eller som tillbehör till grillat kött.
 
4 personer.
 
4 stora skivor lantbröd + 2 msk olja, skär brödet i kuber
1 romansallad eller grönsalladshuvud, ta det du gillar
1 grön paprika, strimlas
1 röd lök, strimlas
2 mogna persikor, strimlas eller klyftas
200 g getost, smulad
1 dl pistagenötter
24 körsbär ( färska ) eller jordgubbar
svartpeppar
 
Balsamvinägrett:
 
2 msk balsamvinäger
1 tsk pressad citron
½ msk honung
3 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk färsk timjan, går bra med torkad men ta då mindre mängd
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
 
Gör så här:
 
Stek krutongerna i olja. Lägg upp salladen och alla grönsaker och frukt ovanpå. Smula över getosten och sist krutongerna.
Blanda alla ingredienser till dressingen och skaka om och servera den på sidan om så att salladen inte blir blöt.
 
 

Bubblande iste med persika och mynta.


Mousserande fördrink, smidig att ha förberedd i en kanna.
 

1 liter kylt te  med smak av persika eller annat fruktte

2 dl konc lättdryck hallon/persika

75 cl kylt mousserande vin  eller alkoholfri cider

200 g frysta bär  t ex hallon

3  i klyftor persikor

0,5 kruka  mynta

is

 

Blanda det kalla teet med den koncentrerade lättdrycken i en stor kanna eller skål. Häll i vin eller cider precis innan servering. Lägg i frysta bär, persikoklyftor samt myntablad och rejält med is.

 

 

 

 

 

 

 


RSS 2.0