Smulpaj med blåbär och vit choklad.

450 g  frysta blåbär

2 msk  potatismjöl

2 msk  strösocker

100 g hackad vit choklad

                                                                   Smuldeg

                                                                            2 dl  havregryn

                                                                            2 dl  vetemjöl

                                                                        150 g  smör i tärningar

                                                                            2 msk  strösocker

                                                                                0,5 tsk  salt

Servering:

glass eller vispgrädde

 

                                                   Gör så här

                                                                                Ugn: 200º

                                                                                 40 min

Sätt ugnen på 200°. Blanda blåbär, potatismjöl och socker. Täck botten av en pajform, 26 cm i diameter.

Blanda alla ingredienser till smuldegen med fingrarna. Strö detta över blåbären tillsammans med vit choklad.

Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Om chokladen blir för mörk, lägg på ett folieark. Servera varm, med glass eller vispad grädde.

 

 

 

 

 


Toffifee kladdkaka.

 
Botten:
2 ägg
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
3 dl socker
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda ner övriga ingredienser.
Häll smeten i en springform med bakplåtspapper.
Grädda ca 20 minuter i 175 grader.
Kakan ska vara kladdig, den "stannar" till sig i kylen.
Låt kakan svalna.
 
Toffifeekräm:
12 st toffifee
0,75 dl grädde
40 g smör
50 g mjölkchoklad
(10 toffifee till garnering)
 
Smält smöret.
Tillsätt grädde. hackade toffifee och mjölkchoklad och smält samman till en kräm.
Häll krämen över kladdkakan.
Grovhacka ca 10 toffifee och strö över krämen.
Ställ en stund i kylen så krämen stelnar.
Servera med god vaniljglass eller lättvispad grädde...
 
 

Mangomargarita.

 
2 - 3 drinkar.
 
2 lime, rivet skal och saft
1 tsk flingsalt
1 tsk strösocker
225 g fryst mango i tärningar
1 msk ljus sirap eller agavesirap
½ dl tequila
2 msk cointreau eller triple sec
 
Blanda socker, salt och limeskal. Fukta glasen med lite limesaft och doppa i socker - och saltblandningen så att glaset får en saltkant. Lägg den frysta mangon i en mixer, häll i övriga ingredienser. Mixa till en slät pure. Tillsätt ev vatten så drinken får lagom krämig konsistens. Häll upp och toppa med lime- och saltsockerblandningen.
 
 
 

Persikosalsa.

 
En fräsch och fruktig salsa med lite hetta. Passar bra till all sorts grillat kött och även till rökt mat.
 
3 dl salsa.
 
3 persikor / nektariner, skär i små tärningar
1 tomat, skär i tärningar
1 salladslök, strimla
1 dl korianderblad, strimla
1 röd chili, tex spansk peppar,finhacka
½ msk råsocker
½ dl olivolja
 tsk salt
 
Blanda alla ingredienser och ställ kallt till servering.

Pastasallad.

 
Enkel, vegetarisk pastasallad med zucchini, paprika och tomater. Serveras med krämig örtdressing.
 
4 portioner.
 
   400 g  pasta            

       200 g  zucchini            

           100 g  röd paprika            

              100 g  små tomater            

            Till dressingen          

    4 msk  chilisås            

2 dl  olivolja            

2 dl  matolja            

                3 msk  rödvinsvinäger            

                  1 dl  soltorkade tomater            

                            1 dl  urkärnade kalamataoliver            

 0,5 dl  kapris            

                1   bananschalottenlök            

1 kruka  basilika

1 kruka  persilja

 

                Blanda chilisås med rödvinsvinäger, vatten och olivolja. Smaka av med svartpeppar. Finhacka bananschalottenlök, oliver, kapris och soltorkade tomater och blanda ner i dressingen. Skär ner hälften av basilika och persilja i dressingen.   Skär zucchini, cocktailtomater och röd paprika i mindre bitar och lägg i ensalladsskål. Krydda grönsakerna med flingsalt och peppar.   Koka pennepasta i saltat vatten tills den är al dente. Tillsätt dressingen och den avhällda, varma pastan i skålen med grönsaker och blanda.Toppa med     hackad basilika och persilja. Servera pastasalladen som den är, eller med valfritt tillbehör.                                     

                                       

 


Krämig fänkåls- och dillsill.

Sillen blir godare om den får mogna några timmar i kylen och den håller cirka 5 dagar.
6 personer.
 
2 förpackningar 5 minuters sill
½ litet fänkålsstånd
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 litet knippe dill
1 citron
2 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
 
Häll av lagen och skär sillen i bitar. Ansa och finstrimla fänkålen, gärna på mandolin. Krama fänkålen med olja och salt så att den mjuknar något. Hacka dillen, spara lite till garnering. Skölj citronen och riv skalet. Blanda crème fraiche och gräddfil. Blanda sedan ihop alla ingredienser.

Lök- och äppelsill.

 
1 st. 5-minuterssill
1/2 rödlök
1/2 gul lök
1 dl crème fraiche
1 krm vitpeppar
1 dl majonnäs
1/2 äpple, gärna Granny Smith
1 purjolök, 10 cm
3 msk lag från sillen
2 krm salt
(jag tar mindre mängd majonnäs, ca 0,5 dl och större mängd crème fraiche, ca 1,5 dl)
 
Tillagning: 20 min + 24 timmar i kylen
1. Låt sillen rinna av, spara 3 msk av lagen. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar.
2. Kärna ur och hacka äpplet. Skala och finhacka röd och gul lök. Ansa och skiva purjolöken tunt.

 3. Blanda majonnäs och crème fraiche. Krydda med salt och peppar samt
lag av sillen. Vänd ner sill, äpple och lök. Låt stå i kylen ca 24 timmar.
Garnera med rödlöksringar vid servering.

Lillet rose med citrus.

Lillet rosé är en fransk aperitif som ska serveras väl kyld. Lillet rosé finns i beställnings sortimentet.
1 drink.
 
10 cl Lillet rosé
6 cl pressad grapefrukt
3 cl gin
is
 
Häll Lillet rosé, grapefruktsaft, gin och is i en shaker. Skaka kraftigt och häll upp i glas.
 

Melon- och gurkcooler.

 
Melon och gurka är en fin combo i denna fördrink, som enkelt kan bli en "Bellini" om man gör den med champagne istället för mineralvatten.
6 - 8 glas.
 
1 - 2 mogna gröna meloner, galia eller piel sapo ( 1½ kg), skär i klyftor
1 gurka, skala och skär i mindre bitar
1 dl pressad lime
2 msk agavesirap eller honung
1 liter mineralvatten eller champagne
mynta
is
 
Lägg melon, gurka, limesaft och sirap i en mixer eller matberedare och mixa slätt. Sila vätskan i en tillbringare. Tillsätt mer sirap och lime om det behövs. Toppa med iskallt mineralvatten eller champagne. Servera med mynta och is.

Rabarberlemonad.


2 dl koncentrerad lemonad som ger cirka 1 liter färdig dryck.
 
3 - 4 rabarberstjälkar cirka 300 g
1 citron
1½ dl vatten
2 dl strösocker
 
Skölj rabarber och citron väl. Skär rabarbern i bitar och skala citronen med potatisskalare och pressa ut saften. Blanda rabarber, citronskal, citronsaft, vatten och socker. Koka upp och sjud i 5 minuter. Låt kallna. Sila lemonaden och förvara kallt. Lemonaden späds sedan med 5 delar vatten.

Syrlig fräsch ceviche med en touch of Sweden.


4 portioner.
 
Citrusmarinerad lax med ingefära, löjrom och koriander.
 
300 g  lax            

4   cm färsk ingefära            

1   gurka, delad och urkärnad            

3   lime, saften            

1   citron, saften            

4 tsk  löjrom            

   ev koriander till garnering            

   svartpeppar efter smak och ev. lite salt       

Frys laxen dagen innan och ta ut den så den hinner tina (detta för att eliminera ev bakterier). Skär laxen i små kuber. Skala, kärna ur och dela gurkan fint. Skala och riv ingefäran. Blanda lax, riven ingefära och gurka i en bunke. Tillsätt lime och citronjuice och salt. Låt stå 5–10 minuter. Smaka av med salt, rätten blir mycket syrligare utan salt och tänk på att även löjrommen ger sälta. Garnera cevichen med en tesked löjrom och med en kvist koriander. Riv lite svartpeppar över.                                                             

  

 


BBQ sås.


Den här såsen passar att servera till det mesta från grillen. Den är också god att smaksätta färsen till burgare med. Håller cirka 5 dagar i kylen.
 
1 liter färdig sås.
 

2 msk neutral olja

1  hackad gul lök

120 g strimlad bacon

0,5 msk rökt paprikapulver

0,5 tsk  svartpeppar

2 dl  farinsocker

2,5 dl  ketchup

1,5 dl  äppelcidervinäger

1 dl  chilisås

0,5 dl  worcestershiresås

1 msk pressad citronsaft

0,5 msk  dijonsenap

1 tsk  tabasco

tsk  salt

 

Stek lök, bacon, paprikapulver och peppar i en stekpanna med olja. Stek tills baconet fått lite stekyta. Tillsätt farinsocker och stek under omrörning någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ca 30 min. Mixa såsen slät.


Mandel - och persiljetopping.

 
Väldigt god topping till kött och passar nog också till fisk.
6 - 8 portioner.
 

Mandel och persiljetopping:

4 dl hackad persilja

2 msk  olivolja

1 msk  vitvinsvinäger

1 msk  honung

2 dl hackad torrostad mandel

 

Blanda alla ingredienserna till persiljetoppingen och fördela över köttet.


RSS 2.0