Hoisinfläsk.

 
Kryddigt sidfläsk med hoisinsås  och stjärnanis. Serveras med en syrlig kålsallad med gurka, ingefära och risvinäger.
 
4 portioner.
 
500 g rimmat sidfläsk, skär bort fettkappan
2 dl hoisinsås
1 tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök, hacka grovt
2 stjärnanis
1 tsk svartpeppar
olja att steka i
300 g spetskål, strimla fint
½ gurka, kärna ur och skär i mindre halvmånar
30 g ingefära, riv och pressa ut saften
0,5 msk risvinäger
1 msk mirin, finns i asiatiska hyllan i de flesta butiker
1 msk citronsaft
2 msk japansk soja
salt
serveras med jasmineris
 
Skär fläsket i skivor. Hetta upp en stekpanna med olja och fräs stjärnanis och fläsk tills det börjar få färg på båda sidorna. Tillsätt vitlöken. Häll på hoisinsås, sambal oelek och svartpeppar. Låt koka samman hastigt tills såsen karamelliserats sig runt fläsket. Smaka av med salt. Börja med salladen: Blanda risvinäger, mirin, saften av ingefäran, citronsaft och soja. Blanda i spetskålen och gurkan i dressingen. Koka riset.
 
 
 

Nutellamousse.

 
Turbosnabb och fluffig dessert.
 
4 portioner
 
1 burk mascarponeost, 250 g, rumstempererad
1 dl nutella, rumstempererad
 
GARNERING:
 
1 dl vispad grädde
25 g hackad eller hyvlad mörk choklad, 70%
 
Vispa ihop mascarponeost och nutella och fördela i fyra glas. Ställ i kylen i cirka 1 timme så att moussen stelnar något. Klicka på den vispade grädden och strö sedan över chokladen. Ät och njut.
 
 

Blåmusslor med aioli och pommes.


Enkelt och gott. När du friterar själv i olja så kan du spara oljan i kylen upp till en månad, men du måste sila den först.
4 personer
 
1 kg färska blåmusslor, skölj och borsta, kasta de som inte öppnar sig när man knackar på dem
3 schalottenlökar, finhackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
2 msk olivolja
2 msk persilja, fint hackad
4 dl torrt vitt vin
salt
 
POMMES:
3 bakpotatisar, skär i stavar
olja
flingsalt
 
LIME AILOI:
2 äggulor
½ lime, saften
2 dl rapsolja
2 - 3 vitlöksklyftor, pressade
salt & peppar
 
Vispa ihop gulor och limesaft. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning. Smaka av med vitlök, salt och peppar. Du kan göra pommes i ugnen men det blir inte riktigt samma sak. Lägg dem i olja i en ugnsfast form på 225 grader i 15 - 20 minuter. Salta. Fräs lök och vitlök lätt i olja i en stor gryta. Tillsätt persilja, vin och salt. Lägg i musslorna  och lägg på ett lock. koka på svag värme i ett par minuter tills musslorna öppnar sig. De som inte öppnar sig kastar du bort. Strö över hackad persilja vid servering.
 
 

Kokosäppelpaj med citron. Glutenfri.

 
Pajen är enkel att göra och är dessutom glutenfri.
 
5 - 6 äpplen, 800 g, skala och klyfta
2 msk strösocker
finrivet skal av en citron
 
KOKSTÄCKE:
50 g smör
1 dl strösocker
200 g kokosflingor
2 ägg
 
Börja med kokostäcket. Smält smör i en 2 liters kastrull. Ta från värmen, tillsätt socker och kokosflingor. Blanda sedan ner äggen och rör om. Lägg äpplena i en ungs form. Blanda socker och citronskal, strö över äpplena och blanda runt. Fördela kokossmeten över äpplena och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30 minuter tills kokostäcket fått fin färg. Servera med lättvispad grädde eller glass.

Vietnamesisk karamelliserad lax.

 
Fantastiskt god lax som är karamelliserad och serveras med salladslök och jasminris.
4 portioner
 
4 laxfiléer utan skinn
5 msk strösocker
1 bit ingefära, skalas och skär i tunna stavar
2 stora vitlöksklyftor, skivad
1 röd chili, fint skivad
3 msk thailändsk fisksås
1 liten bunt koriander, hackad
1 litet knippe salladslök, tunt skivad
50 ml vatten
jasminris till servering
 
Lägg salladslöken i iskallt vatten en stund. Ta en stor stekpanna med höga kanter och sätt den på medelhög värme. Lägg i socker och 2 msk vatten. Koka i 5 minuter, rör runt då och då så att det inte bränner tills du har en mörk karamell. Lägg i laxfiléerna, vitlök, chili och ingefära. Blanda ordentligt så allt täcks av den karamelisserade såsen. Häll i 50 ml vatten och fisksås. Låt koka i 6 - 8 minuter tills laxen är klar. Garnera med koriander och salladslök. Servera med jasminris.
 
 
 

Pasta med kronärtskockor samt svamp och pistagenötsmix.

 
God vegetarisk pasta med pistagenötspesto.
4 portioner.
 
400 g bandpasta, kokas
150 g blandad svamp, tex kantareller och Karl-Johan, går bra med torkad
1 schalottenlök, finhackad
300 g kronärtskockor i olja, skär i 4 delar
 
NÖTMIX:
100 g pistagenötter, kokas i 3 minuter och låt svalna
2 msk rumstempererat vatten
3 msk parmesanost, riven
2 basilikastjälkar
1 liten vitlöksklyfta
skalet av 1 citron
3 msk olivolja
salt & peppar
 
hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och svamp tills vätskan kokat in. Hacka några nötter för att använda som garnering. Lägg alla ingredienser till peston i en mixer utom oljan som tillsätts droppvis. Spara några kronärtskockor till garnering. Blanda pasta, kronärtskockor, svamp och peston i stekpannan. Blanda om ordentligt. Häll upp pastan i skålar och garnera med nötter och kronärtskockor.
 
 

Glass med västerbottensost.


Enkelt att göra och gott.
 
100 g västerbottensost, riv grovt
3 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
 
Servera med hjortronsylt eller varma hjortron, kanske ett västerbottensflarn.
 
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden med vaniljsocker. Blanda osten med äggulorna och grädden. Vänd sedan i den hårt vispade äggvitan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Tina cirka 15 - 20 minuter innan servering.

Pasta al tono.


Snabb och enkel tonfisk sås med pasta.
4 portioner.
 
400 g pasta
200 g tonfisk på burk
1 gul lök, hacka fint
2 vitlöksklyftor, hacka fint
1 röd chilipeppar, hacka fint
2 msk kapris
1 dl vitt vin
2 dl tomatsås
olivolja
persilja till garnering
 
Stek lök, vitlök och chili i rikligt med olivolja tills det mjuknat. Slå på vin och låt det koka upp. Tillsätt sedan kapris, tomatsås och tonfisk. Puttra en kort stund. Koka pastan och häll den sedan i tonfisksåsen. Servera och njut.
 
 

Microfiber handdukar

 
Måste åter igen visa dessa fina handdukar att torka glas med efter diskning. Fick tipset av min kompis Lena och det blir inte kvar en endaste fläck på glaset. Helt suveräna. Finns även en till fönsterputs som också är bra. 

Fisksoppa med curry och sparris.


4 portioner.
 
400 - 500 g torskfilé eller annan vit fisk, skär i tärningar 3x3 cm
1 gul lök, finhacka
2 msk olivolja
2 tsk curry
1 dl torrt vitt vin
8 dl fiskbuljong
1½ dl grädde
4 potatisar, 300 g, skala och skär i små tärningar
1 morot, skär i tunna skivor
100 g champinjoner, skiva
1 knippe grön sparris, dela i mindre bitar
 
Topping:
150 g skalade räkor
3 msk dill, finskuren
3 msk gräslök, finskuren
40 g laxrom eller annan sort
salt & peppar
 
Fräs löken i lite olivolja utan att den tar färg i en rymlig kastrull. Pudra på curry. Häll på vin, buljong och grädde, låt koka upp och småputtra en stund. Lägg sedan i potatis och morot, låt koka i 15 minuter. Lägg sedan i svampen och sparrisen, låt koka i 3 minuter.  Lägg i fisken i kastrullen, koka upp och ta genast bort den från plattan. Låt stå och dra i 5 minuter. Blanda ihop allt till toppingen . Portionera upp soppan i skålar och lägg på toppingen.
 
 

Flavour bomb sallad.

 
En annorlunda sallad som är mer matig och god. Du kan lägga till eller ta bort ingredienser. Jag gjorde inte dressingen utan ringlade bara på olivolja och riven parmesanost. Ta gärna minst dubbelt så många tomater för de blir väldigt goda och krymper ihop en del.
4 portioner
 
300 g körsbärstomater, halvera
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
100 g chorizokorv, skuren i slantar
200 g haloumi, skuren i 1 cm tjocka skivor
0,5 citron, saft
1 msk vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök, finhackad
salt & peppar
sallad tex gemsallad
200g kikärter, konserverade och avrunna
0,5 rödlök, fint skivad
 
Ugn 200 grader. Vänd tomaterna i olja och balsamvinäger. Lägg dem i en ugnsform och rosta i 35 minuter tills de har krympt och karamelliserats. Stek chorizon i en torr och het stekpanna tills de fått färg. Lägg dem på en tallrik. Samla upp oljan från korven och lägg den i en skål. Stek sedan haloumin tills den fått färg. Gör dressingen av citronsaft, vinäger, vitlök, chorizofettet, salt och peppar. Vispa. Blanda sedan ihop allt på ett stort fat och toppa med haloumi och dressing.
 
 
 

Italiensk färsgryta med soltorkade tomater och citron.

 
En god variant på köttfärssås som går att göra vegetarisk.
4 portioner.
 
400 g färs ( nöt, vilt, fågel eller veg )
1 gul lök, hackad, ta även vitlök om du vill eller rostad vitlök
1 dl soltorkade tomater i olja, strimlas
2 dl vitt vin
2,5 dl grädde
1 dl oliver utan kärnor
1 citron rivet skal
svartpeppar & salt
någon ört om du vill också
 
Fräs lök, färs och tomater. Häll på vinet och låt koka in någon minut. Häll på grädde och koka några minuter. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. Strö på oliver och persilja. Servera med vad du vill tex pasta, pressad potatis, ris eller bara en sallad.

Coleslaw sallad.

 
4 personer.
 
7 dl vitkål, finstrimlas
1 morot, rivs eller strimlas
1 liten röd lök, finstrimlas
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt & peppar
 
Blanda allt i en skål och rör om. Låt stå en stund i kylen innan servering.
 

Färsk pasta med ädelost och broccoli.

 
Få ingredienser och en snabb vardagsrätt när du har ont om tid.
2 dl valnötter, grovhackas
2 broccolistånd, dela i buketter, skär stammen i skivor
500 g färsk pasta
1 msk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
1 bit ädelost
salt & peppar
 
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt broccolin koka med de sista 2 minuterna. Stek valnötterna i olivolja, tillsätt broccoli och pasta. Smula över ädelosten och blanda i citronen. Krydda.
 

Långbakad högrev med vinsås och chiliglaze.

 
Då var det dags för långkok igen och jag måste säga att om man gör långkok på högrev så slår det högre än oxfilé, så fantastiskt gott.
 
2½ kg högrev
1½ tsk salt
1 flaska mustigt rödvin ( 75 cl )
3 dl vispgrädde
4 dl vatten
2 tsk kinesisk soja
1½ msk strösocker
3/4 tsk svartpeppar
3 msk maizena stärkelse
 
Het rökig chiliglaze:
1 schalottenlök, finhackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
2 röda chili tex spansk peppar, finhackas
2 msk rapsolja
½ dl hot chilisås
½ dl japansk soja
½ dl honung
½ dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl persilja, hackas
1 msk liquid smoke
1 msk sambal oelek
 
Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in köttet med salt och lägg det i en ugnsfast form. Häll på vinet och täck ordentligt med folie. Stek köttet mitt i ugnen i 6 timmar och ta sedan upp köttet, låt svalna något. Skär det i 2 cm tjocka skivor. Sila av vinet i en kastrull och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår, ca 1 timme. Tillsätt grädde, vatten, soja, socker och peppar. Red av med maizena och låt koka upp.
Börja med chiliglazen. Fräs lök och vitlök mjuk i olja, låt sedan chili fräsa med i ca 1 minut. Tillsätt de övriga ingredienserna och koka ihop till en siraps liknande konsistens, cirka 10 minuter. Pensla glazen på högrevs skivorna.  Grilla 3 minuter på varje sida tills de fått fin färg och blivit genomvarma ( grila på grillen eller i en grillpanna ).
Servera med en god gratäng.
 

RSS 2.0