Köttfärspaj med örter och tomat.

 
 

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

 

Fyllning:
1 gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
3 msk tomatpuré
11/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
11/2 dl riven lagrad ost
4 stora tomater

 

Äggstanning:
3 ägg
2–2 1/2 dl vispgrädde
2 msk hackad basilika

 

Tzatziki:
1/2 gurka
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar

 

Ugn 200 °

 

Pajdeg: Blanda mjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare. Svep in degen i plastfilm och låt vila svalt ca 10 min.

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel, förgrädda ca 10 min mitt i ugnen.

 Fyllning: Skala och finhacka löken, fräs i smöret utan att den tar färg. Tillsätt färs och fräs den smulig med löken, tillsätt sedan tomatpurén samt kryddor. Vänd ner osten och fördela blandningen i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå.

 Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och basilika. Häll stanningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35–40 min, känn med sticka. Täck med folie i slutet om pajen får för mycket färg.

Tzatziki: Riv gurkan grovt på rivjärn och krama ur vattnet, pressa vitlöksklyftorna. Blanda gurka, vitlök och yoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Förvara svalt till serveringstillfället.

Garnera pajen med några timjankvistar och såsen med mynta.


Krämig köttgryta med ädelost.

 
 
4 portioner.
 
700 g fläskgrytbitar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm krossad rosépeppar
2 msk smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
21/2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
3 msk konc kalvfond
1 tsk soja
2 msk fransk senap
400 g kronärtskockshjärtan
140 g ädelost
2 msk finhackad timjan el persilja
 
 
Servering:
pasta, ris el potatis
 

Putsa grytbitarna. Salta och krydda med svartpeppar och rosépeppar runt om.

 Bryn köttet i smör i stekpanna. Ta upp köttet.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken blank och smidig i stekpanna, den ska inte få färg. Tillsätt grädde, vin, mjöl, fond, soja och senap. Låt detta koka upp under vispning. Lägg ner köttet. Låt sjuda på svag värme i ca 20 min.

 Låt kronärtskockorna rinna av och halvera eller kvarta dem. Lägg ner dem i grytan. Riv ädelosten och tillsätt. Låt allt koka 
i ca 5 min. Vänd ner hackade 
örter och vänd om.

Servera med pasta, ris eller potatis.


Fisksoppa toppad med räkor.

 
 
4 portioner.
 
200 g morot
10 cm purjolök
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 pkt saffran
1 lagerblad
3 dl vispgrädde
5 dl fiskbuljong
500 g vit fisk, t ex sej eller torsk
500 g oskalade räkor
färsk timjan
 
 
Skala och riv moroten grovt, strimla purjolöken, skär fänkål i mindre bitar och hacka vitlöken. Koka upp tillsammans med krossad tomat, saffran och lagerblad. Koka 10 minuter. Mixa till en slät soppa.
 
Tillsätt grädden och fiskbuljongen, lägg i fisken skuren i bitar och koka 7-8 minuter. Skala räkorna och strö över. Klipp över lite färsk timjan.

Kycklinggratäng med ädelost.

 
 

800 g kycklingfilé
salt och svartpeppar
1 krm paprikapulver
smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika, valfri färg
250 g champinjoner
100 g salami, strimlad
1 1/2 dl riven lagrad ost

 

Gratängsås:
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
4 ägg
140 g ädelost, t ex gräddädel
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
3 msk finhackad persilja



Servering:
rostad ugnspotatis
kokt sparris

Ugn 225 °
 
Dela varje filé i tre bitar på längden. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Bryn kycklingen 
runt om i en stekpanna med smör.

 Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och skiva svampen. Stek alltsammans i en stekpanna med smör tills vätskan kokat in. Varva fräset med kyckling och strimlad salami i en smord ugnsform.

 Gratängsås: Vispa samman
crème fraiche, grädde, ägg, riven ädelost, riven vitlök, salt, peppar
 och persilja. Häll såsen i formen.

 Strö över ost. Gratinera strax 
under mitten i ugnen, ca 30 minuter. Gratängen ska ha stannat helt och fått fin färg. 

Vid servering: Servera med rostad potatis och kokt sparris.

Kycklinggratäng med mango chutney.

 
 
 
4 portioner.
 
 
900 g delikatesspotatis eller färskpotatis
3 msk olivolja
3 msk valfria finhackade örter
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
250 g fryst tärnad mango, tinad
ca 125 g mozzarellaost
 
 
Mango chutneysås:
2 dl vitt vin
1 dl mango chutney
3 dl vispgrädde
 
 
Ugn 225 °
 
 
Dela potatisen i mindre bitar.

Blanda olja, örter och potatis i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Tillaga mitt i ugnen, ca 15 minuter.

Putsa kycklingen och skär den i tärningar. Salta och peppra runt om. Bryn kycklingbitarna runt om i en stekpanna med smör.

 Blanda potatis, kyckling och mango (spara några bitar till garnering) och lägg i en smord ugnsform.

Mango chutneysås: Koka samman vin, mango chutney och grädde i en kastrull ett par minuter.
 Häll såsen över kycklingen, strö över mozzarellaost riven i små bitar. Gratinera mitt i ugnen till fin gyllene färg, ca 10 minuter.

Mojo rojo sås.

 
 
En god kryddig ljus röd sås med vitlök som passar till grillat eller stekt kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax. Såsen håller sig länge i kylen.
 
 
15 vitlöksklyftor
3 skivor vitt bröd
2 msk rödvinsvinäger
1 ägg
1 tsk mald spiskummin
1 msk paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
½ tsk salt
2 dl olivolja
4 msk vatten
 
 
Skala vitlöksklyftorna. Lägg i en skål till en matberedare eller annan skål.
 
Skär kanterna av brödet och tärna det. Lägg i skålen med vinäger, ägg, spiskummin, paprikapulver, cayennepeppar samt salt. Mixa i matberedare till en jämn röra eller mixa med stavmixer.
 
Tillsätt oljan droppvis och kör till en tjock sås. Vattnet kan du spä med så att du får en såsig konsistens på din Mojo Rojo-sås som nu är klar att serveras eller förvaras i kylen till servering.

Kryddsmör Café de Paris.

 
 
 
1 vitlöksklyfta
200 g rumsvarmt smör
½ dl hackad persilja
½ msk torkad dragon
1 msk dijonsenap
1 krm kajennpeppar
1 tsk worcestersås
1 msk tomatpure
1 msk konjak
½ tsk salt
 
 
 
 
Skala och finriv vitlöken.
 
Rör ihop vitlök, smör och övriga ingredienser till en jämn blandning.
 
Forma smöret till en rulle och linda in i plastfolie. Lägg i frysen.

Rostad fransk potatissallad med dragon.

 
 
 
1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
salt & peppar
½ dl kapris
3 schalottenlökar
½ dl persilja
2 msk färsk dragon
 
 
Vinägrett:
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
salt & peppar
 
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Potatissallad: Skrubba potatisen. Dela den på hälften och lägg på en bakpappersklädd plåt.
 
Blanda potatisen med olivolja, flingsalt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen 20 minuter. Strö över kaprisen och ställ in ytterligare 5-10 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
Skala, dela och finhacka schalottenlöken.
 
Vinägrett: Vispa ihop vinäger och senap i en bunke. Tillsätt rapsolja, lite i taget, under fortsatt vispning. Krydda med salt och peppar.
 
Blanda den ljumma potatisen, hackad lök, persilja och dragon med vinägretten.
 
 

Fänkålssallad med ruccola.

 
 
Ernst fantastiskt goda sallad som passar till fisk, kött, räkor och kyckling.
 
 
½ fänkål
30 g ruccola
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt
 
 
Skär fänkålen tunt, gärna på en mandolin. Blanda med rucola och övriga ingredienser till en sallad.
 

Glass med kondenserad mjölk och kladdkaka.

 
 
 
5 dl vispgrädde, vispas fluffig
1 burk med sötad kondenserad mjölk
150 gram kladdkaka, frys in
 
Garnering:
hallon
blåbär
jordgubbar
 
 
Blanda försiktigt ihop den sötade kondenserade mjölken med den vipsade grädden.
Hacka  kladdkakan i mindre bitar och vänd ner i smeten. Häll allt i en form, täck med platfolie och ställ sedan in i frys i minst 5 timmar.
 
 
 
 

Rostad potatissallad med getost eller fetaost.

 
 
1 1/2 kg tvättade små färskpotatisar
3 msk olja
1 msk paprikapulver
1 msk flingsalt
30 g färsk babyspenat
100 g getost eller fetaost
 
 
 
Blanda potatis, olja, paprikapulver och flingsalt och lägg på ett ugnssäkert fat. Rosta i ugnen 30 min på 225°.

Skölj spenaten, blanda med potatisarna.

Smula osten och strö över salladen.

Bakelser med mjölkchoklad och jordgubbar.

 
 
 
 
12 - 15 stycken.

150 g digestivekex
25 g smör, smält
1 msk vatten

 

Mjölkchokladsfyllning:
1 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad 
30 g smör

 

Garnering:
ca 2 dl vispgrädde, vispad
jordgubbar, skurna i bitar

 

Sätt ugnen på 220 grader.


 Krossa digestivekexen i en bunke. Tillsätt smör och vatten. Blanda ihop allt till en smulig massa.
 Tryck ut kaksmulorna i aluminiumformar, ca 4 cm i diameter. Grädda formarna mitt i ugnen i 8–10 min. 
Låt dem kallna på plåten.


Fyllning: Värm grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och tillsätt dem och smöret. Rör om tills chokladen har smält och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.


 Fyll kakformarna med choklad-
krämen. Ställ dem i kylen en stund 
så att chokladen stelnar lite.

 
Spritsa en klick grädde på bakelserna vid servering och garnera med jordgubbar.

 


Foliepaket med torskrygg, sparris, potatis, örter och citron.

 
 
 
600 g små färskpotatisar
1 röd lök, dela i klyftor
1 röd chili, finstrimla
1 knippe sparis
100 g smör
1 dl skurna blandade örter tex persilja, gräslök, oregano och rosmarin
1 citron, skal och saft
600 g torsk
flingsalt & peppar
 
Koka potatisen och låt den ånga av. Skär sparrisen i bitar och koka i saltat vatten. 
Blanda matfettet med chili, örter, rivet skal och pressad saft av citron. Smaksätt med salt och peppar.
 
Fördela potatis, lök, rädisor och sparris på grillfoliearken. Lägg torsken och örtsmöret på grönsakerna. Vik ihop foliearken till paket. Grilla dem ca 15 minuter på indirekt grillning.
 

Minipajer med getost.

 
 
 
8 stycken.
 

Pajdeg:
125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 msk vatten, iskallt

 

Fyllning:
1 vitlöksklyfta, finhackad
 65 g babyspenat, färsk
olivolja till stekning
180–200 g getost
30 g valnötter, grovhackade
15 g pinjenötter

 

Äggstanning:
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
3 ägg
salt & svartpeppar

 

Garnering:
färsk oregano

 

Tärna smöret och lägg det i en bunke eller matberedare. Tillsätt vetemjöl och vatten och nyp ihop det med fingrarna, eller kör i matberedaren, till en jämn deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 15 min.

 Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den, ca 4 mm tjockt. Stansa ut rundlar, ca 12 cm i diameter, och klä smorda minipajformar med löstagbar botten, ca 10 cm i diameter.  Lägg en bit folie i varje pajform och fyll formen med torkade ärter, det förhindrar att kanterna åker ner under förgräddningen. Nagga botten och ställ formarna i frysen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 10 min.

Fyllning:  Fräs vitlök och spenat i lite olivolja tills spenaten är mjuk. Skiva getosten. Fördela spenatblandningen i pajskalen och lägg getostskivorna ovanpå. Strö över valnötter och pinjenötter.

 Äggstanning:  Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ägg, smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna något innan du tar ut dem ur formarna. Garnera gärna pajerna med lite oregano.


RSS 2.0