Köttfärspaj med örter och tomat.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
3 msk tomatpuré
11/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
11/2 dl riven lagrad ost
4 stora tomater
Äggstanning:
3 ägg
2–2 1/2 dl vispgrädde
2 msk hackad basilika
Tzatziki:
1/2 gurka
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar
Ugn 200 °
Pajdeg: Blanda mjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare. Svep in degen i plastfilm och låt vila svalt ca 10 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel, förgrädda ca 10 min mitt i ugnen.
Fyllning: Skala och finhacka löken, fräs i smöret utan att den tar färg. Tillsätt färs och fräs den smulig med löken, tillsätt sedan tomatpurén samt kryddor. Vänd ner osten och fördela blandningen i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och basilika. Häll stanningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35–40 min, känn med sticka. Täck med folie i slutet om pajen får för mycket färg.
Tzatziki: Riv gurkan grovt på rivjärn och krama ur vattnet, pressa vitlöksklyftorna. Blanda gurka, vitlök och yoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Förvara svalt till serveringstillfället.
Krämig köttgryta med ädelost.
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm krossad rosépeppar
2 msk smör
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
21/2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
3 msk konc kalvfond
1 tsk soja
2 msk fransk senap
400 g kronärtskockshjärtan
140 g ädelost
2 msk finhackad timjan el persilja
pasta, ris el potatis
Putsa grytbitarna. Salta och krydda med svartpeppar och rosépeppar runt om.
Bryn köttet i smör i stekpanna. Ta upp köttet.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken blank och smidig i stekpanna, den ska inte få färg. Tillsätt grädde, vin, mjöl, fond, soja och senap. Låt detta koka upp under vispning. Lägg ner köttet. Låt sjuda på svag värme i ca 20 min.
Låt kronärtskockorna rinna av och halvera eller kvarta dem. Lägg ner dem i grytan. Riv ädelosten och tillsätt. Låt allt koka i ca 5 min. Vänd ner hackade örter och vänd om.
Servera med pasta, ris eller potatis.
Fisksoppa toppad med räkor.
10 cm purjolök
1 fänkål
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 pkt saffran
1 lagerblad
3 dl vispgrädde
5 dl fiskbuljong
500 g vit fisk, t ex sej eller torsk
500 g oskalade räkor
färsk timjan
Kycklinggratäng med ädelost.
800 g kycklingfilé
salt och svartpeppar
1 krm paprikapulver
smör till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika, valfri färg
250 g champinjoner
100 g salami, strimlad
1 1/2 dl riven lagrad ost
Gratängsås:
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
4 ägg
140 g ädelost, t ex gräddädel
2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
3 msk finhackad persilja
Servering:
rostad ugnspotatis
kokt sparris
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och skiva svampen. Stek alltsammans i en stekpanna med smör tills vätskan kokat in. Varva fräset med kyckling och strimlad salami i en smord ugnsform.
Gratängsås: Vispa samman crème fraiche, grädde, ägg, riven ädelost, riven vitlök, salt, peppar och persilja. Häll såsen i formen.
Strö över ost. Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 30 minuter. Gratängen ska ha stannat helt och fått fin färg.
Vid servering: Servera med rostad potatis och kokt sparris.
Kycklinggratäng med mango chutney.
3 msk olivolja
3 msk valfria finhackade örter
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
250 g fryst tärnad mango, tinad
ca 125 g mozzarellaost
2 dl vitt vin
1 dl mango chutney
3 dl vispgrädde
Blanda olja, örter och potatis i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Tillaga mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Putsa kycklingen och skär den i tärningar. Salta och peppra runt om. Bryn kycklingbitarna runt om i en stekpanna med smör.
Blanda potatis, kyckling och mango (spara några bitar till garnering) och lägg i en smord ugnsform.
Mango chutneysås: Koka samman vin, mango chutney och grädde i en kastrull ett par minuter.
Häll såsen över kycklingen, strö över mozzarellaost riven i små bitar. Gratinera mitt i ugnen till fin gyllene färg, ca 10 minuter.
Mojo rojo sås.
Kryddsmör Café de Paris.
Rostad fransk potatissallad med dragon.
Fänkålssallad med ruccola.
Glass med kondenserad mjölk och kladdkaka.
1 burk med sötad kondenserad mjölk
150 gram kladdkaka, frys in
Hacka kladdkakan i mindre bitar och vänd ner i smeten. Häll allt i en form, täck med platfolie och ställ sedan in i frys i minst 5 timmar.
Rostad potatissallad med getost eller fetaost.
3 msk olja
1 msk paprikapulver
1 msk flingsalt
30 g färsk babyspenat
100 g getost eller fetaost
Skölj spenaten, blanda med potatisarna.
Smula osten och strö över salladen.
Bakelser med mjölkchoklad och jordgubbar.
150 g digestivekex
25 g smör, smält
1 msk vatten
Mjölkchokladsfyllning:
1 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
30 g smör
Garnering:
ca 2 dl vispgrädde, vispad
jordgubbar, skurna i bitar
Sätt ugnen på 220 grader.
Krossa digestivekexen i en bunke. Tillsätt smör och vatten. Blanda ihop allt till en smulig massa.
Tryck ut kaksmulorna i aluminiumformar, ca 4 cm i diameter. Grädda formarna mitt i ugnen i 8–10 min.
Låt dem kallna på plåten.
Fyllning: Värm grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och tillsätt dem och smöret. Rör om tills chokladen har smält och blanda ihop allt till en slät smet. Låt den svalna.
Fyll kakformarna med choklad-
krämen. Ställ dem i kylen en stund
så att chokladen stelnar lite.
Spritsa en klick grädde på bakelserna vid servering och garnera med jordgubbar.