Rosmarinstekt fläskfile med rostad blomkål.


Fläskfilé med matvetesallad och örtdressing. En snabb vardagsrätt.
 
4 portioner.
 
600 g fläskfilé i skivor
1 knippe färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
salt & peppar
olja och smör att steka i
 
ROSTAD BLOMKÅL:
600 g blomkål, dela i buketter
200 g kokt matvete
½ purjolök, det vita, tunt skivad
salt
olivolja
 
ÖRTDRESSING:
50 g babyspenat
1 knippe persilja
1 knippe basilika
1 vitlöksklyfta
2 msk kapris
1 msk vinäger
1 dl vatten
salt
olivolja
 
Salta och peppra köttet. Stek på medelvärme rosmarin, olja och smör. Vänd sedan runt blomkålen i olja och salt, rosta i ugnen på 225 grader i 15 - 20 minuter, låt dem få lite färg. Blanda de sedan med matvete och skivad purjolök. Mixa alla ingredienser till örtoljan. Smaka av med salt.
 
 

Chocolate chip cookies.


Spröda cookies med tre sorters choklad.
Cirka 25 stycken.
 
200 g smör, rumsvarmt
4 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 ägg
6 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
250 g vita, mörka och ljusa chokladknappar, går bra att hacka chokladkakor istället
 
Ugn 175 grader. Blanda smör, farinsocker och strösocker i en matberedare. Blanda i äggen ett i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna och arbeta sedan in dem och chokladen i smeten. Rulla degen till puck liknande tjocka kakor och platta till dem något på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 14 minuter. De ska vara lite sega i mitten. Låt kallna på galler.

Fajita chicken.

 
Det bästa med Tex Mex är att du enkelt kan variera vad du fyller dina tortillas  och krispiga skal med.
4 portioner.
 
500 g kycklingfilé, strimla
1 msk olja
1 påse santa maria fajita spice mix
1 röd och 1 grön paprika, strimla
½ gul lök, strimla
 
TILLBEHÖR:
1 paket tortilla bröd
100 g riven ost
1 burk chunky salsa
guacamole
 
Stek kycklingen i olja. Tillsätt kryddmixen, paprika, lök och låt puttra i några minuter. Klart för servering.
 

Lax med knaprigt nöttäcke.

 
Enkelt och gott.
4 portioner.
 
500 g laxfilé
salt & peppar
2 msk olivolja
2 msk dijonsenap
1 dl grovt hackade valnötter
½ dl grovt hackade pumpakärnor
 
Ugn 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Blanda olivolja och senap med nöt- och fröhacket. Täck laxen med smeten. Stek mitt i ugnen 20 - 25 minuter. Servera något gott till laxen som du tycker om.
 
 
 

Bärdessert.

 
En lite nyttigare dessert som även passar till mellanmål.
4 portioner.
 
1 dl pumpakärnor, rosta i en torr stekpanna
4 msk flytande honung
1 tsk mortlade kardemummakärnor
500 g kvarg 0,5 %
250 g  bär
 
Blanda kardemumma med honung. Varva kvarg med bär och kardemummahonung. Toppa med pumpakärnorna.
 
 

Asiatiska spett.


Festliga färsspett med jordnötssås.
4 portioner.
 
600 g fläskfärs
1 schalottenlök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhackas
1 röd chili, finhacka
1 ägg
1 msk färsk ingefära, rivs
½ dl färsk koriander, finhackas
1 tsk fisksås, finns på asiatiska hyllan i de flesta butiker
½ dl soja
1 tsk bikarbonat
2 msk olja till stekning
 
SERVERING:
ris
wokade grönsaker
jordnötssås
soja och / eller sweet chilisås
krossade jordnötter
 
Rör ihop alla ingredienser till spetten, täck och låt stå i kylen 1 timme. Blötlägg 8 träspett i 10 minuter. Forma 8 cylindrar av färsen och trä på spetten. Hetta upp en stekpanna med 2 msk olja och stek spetten runtom på medelvärme i 6 minuter. Servera med ris, grönsaker jordnötssås och strö över krossade jordnötter. Häll soja i en skål bredvid eller om du hellre föredrar sweet chilisås så tar du det istället. Eller förresten du kan ha båda såserna.
 
 

Sojamajonnäs.


Ytterligare en variant på majonnäs som vi gjorde till panco panerad torsk och grönsaker, men den passar utmärkt till kyckling och kött av olika slag. Utmärkt till sommarens grillning. Kom ihåg att alla ingredienser ska vara rumsvarma. Jag hörde nyligen en kock som sa att när man gör en majonnäs så ska det vara 1 dl olja till varje äggula och det är ett bra riktmärke. Jag gör den oftast utan mått.
 
4 personer.
 
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 msk japansk soja
½ tsk sesamolja
1 krm chiliflakes
 
Lägg äggulorna i en bunke. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning. Blanda till sist i resten av ingredienserna.

Ört- och citronkyckling.

 
Enkel att göra och god.
4 portioner.
 
600 g kycklingfilé
salt & peppar
1 citron, 1 tsk rivet skal + 1 msk saft
2 dl crème fraiche  
1 dl vatten
1½ msk kycklingfond
1 tsk kinesisk soja
1 msk flytande honung
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
 
Bryn kycklingen och dela den ev. i mindre bitar. Vispa ihop crème fraiche, vatten, fond, soja, honung och citronsaft. Koka upp och lägg sedan i kycklingen. Koka sakta under lock cirka 5 - 10 minuter. Blanda  i citronskal, örter , salt och peppar. Servera med ris och grönsaker efter behag.

Italiensk pastagratäng med broccoli och pancetta.


God pastagratäng som till stor del sköter sig själv i ugnen.
4 - 6 portioner.
 
500 g kokt pasta tex penne, fusilli eller penetti
500 g broccoli, bryt i mindre bitar
250 g mozzarella, skär i mindre kuber
200 g fontina ost eller annan smakrik ost tex prästost, skär i mindre bitar
300 g pancetta eller bacon, skär i mindre bitar
250 g ricotta
1 dl mjölk
olivolja
1 dl färsk riven parmesan ost
 
Sätt ugnen på 225 grader. Koka broccolin i 2 minuter och häll bort vattnet. Bryn pancettan i lite olivolja. Rör ut ricottan med mjölk, tillsätt salt och peppar. Koka pastan, men låt det vara cirka 2 minuter kvar av koktiden eftersom pastan ska in i ugnen och blir klar där. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Lägg i och varva pasta, broccoli, pancetta, mozarella och ost. Skeda över ricotta blandningen och ringla över lite olivolja. Strö på riven parmesanost. Sätt in formen mitt i ugnen och låt stå i cirka 20 - 30 minuter.
 
 
 

Mandel- och citronkaka.


Kakan är saftig och god som den är, men en klick grädde och bär passar utmärkt till. I Ligurien serveras den med ett glas prosecco.
 
cirka 10 bitar.
Ugn 175 grader
 
3 dl + 2 msk mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 citron, riv skalet och pressa ut saften
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl mild olivolja
50 g flagad mandel
 
GARNERING:
florsocker
 
Blanda 3 dl mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver. Smörj en rund springform och strö med 2 msk mandelmjöl. Vispa ägg och sedan socker vitt och pösigt. Vänd ned mjölblandningen. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Låt svalna och pudra sedan över florsocker.

Långsambakad citruslax med fänkål och chili.


Att laga fisk på låg temperatur är ett smart sätt att få den saftig och god. Ännu härligare med spännande citrussällskap.
 
6 portioner.
 
2 apelsiner, tunt skivade
1 citron, tunt skivad
1 fänkålsstånd, tunt skivad
1 röd chili, tunt skivad
1 liten knippa dill
salt & peppar
1 laxfilé, 1 kg
1½ dl olivolja
 
Ugn 100 grader. Blanda apelsin-, citron- och fänkålsskivor, chili, dillkvistar, salt och peppar i en långpanna och blanda runt lite. salta och peppra laxen och placera den ovanpå citruslandningen. Häll över olivolja och ställ in i ugnen tills laxen får en innertemperatur på 40 - 45 grader. Lägg över laxen på ett fint fat och skeda över citrusblandningen. Ersätt de gamla dillkvistarna med nya. Salta & peppra. Servera med kokt potatis eller ris.

Majssoppa med kokosmjölk och sweet chili.

 
Enkel soppa att tillaga som du tex kan ta med på utflykten.
 
4 portioner.
 
1 gul lök, hackas
1 vitlöksklyfta, hackas
2 msk olja
2 burkar majs
5 dl vatten
1 burk kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl sweet chilisås
salt & peppar
 
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt sedan majs, vatten, kokosmjölk och buljongtärningar. Sjud under lock i 10 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt sedan sweet chilisås, salt och peppar. Garnera ev. med koriander.

Chokladsås.


Världens enklaste och goda chokladsås.
 
1 dl strösocker
1 dl kakao
1 dl vatten
ev. lite vaniljsocker och en klick smör
 
Blanda ihop alla ingredienser och låt småkoka under vispning. Klart att servera till glass.

Fläskfile med sparris- och getostrisotto.

 
 
 
Ett väldigt gott italienskt recept.
4 portioner
 
Ingredienser:
600 g fläskfile
1 tsk salt
1 krm peppar
smör till stekning
300 g körsbärs- eller plommontomater på kvist
2 msk olja
 
Risotto:
1 gul lök, hackad
0,5 dl olivolja
3 dl arborioris ( avorio- eller carnaroliris fungerar också )
2 dl vitt vin
5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g getost, smulad
salt
1 knippe sparris, i munsbitar
olja till stekning
 
Örtolja:
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök
1 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
0,5 - 1 krm salt.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 g. Salta, peppra & bryn fläskfilen i smör. Stek färdigt i ugnen till 67 gradig innertemperatur, cirka 20 minuter.
Pensla tomaterna på sin kvist med oljan och låt rosta bredvid köttet.
Ta ut köttet och låt vila under folie i 10 minuter, ge ev tomaterna lite mer färg i högre värme.
 
Risotto:
Fräs löken lätt i oljan. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta.
Under tiden fräser du sparrisarna lätt mjuka i oljan eller förväller dem snabbt. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter cirka 25 - 30 minuter, rör ned getosten och låt den smälta. Ev salta.
 
Örtoljan:
Mixa örterna med vitlök tills oljan får en vacker grön färg. Smaka av med salt.
Vid servering rör du ned sparrisen i risotton, spara några knoppar till garnering.
 
 
 

RSS 2.0