Jordgubbs- och rabarberpaj med jordnötstäcke.


 
 
FYLLNING:
300 g jordgubbar
300 g rabarber
1 ½ dl strösocker
1 msk potatismjöl
 
 
TOPPING:
100 g vetemjöl
50 g havregryn
50 g farinsocker eller råsocker
85 g jordnötssmör
50 g smör
1 dl grovhackade salta jordnötter
 
 
SERVERING:
glass eller vispad grädde
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Lägg vetemjöl, havregryn och socker i en skål. Tillsätt jordnötssmöret och blanda till fina smulor. Smält smöret och häll i, blanda till en smuldeg.

Fyllning: Skär rabarbern i 1 cm bitar, snoppa och dela ev jordgubbarna. Lägg i en smord form. Blanda socker och potatismjöl och rör ner i frukten.

Fördela smuldegen över det hela, strö hackade jordnötter över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna något, servera med god glass eller vispad grädde.

 

 


Gratinerade tapasmusslor.


 
 
 
1 gul lök
1 msk olja
1 1/2 dl torrt vitt vin
3 msk olivolja
1 dl ströbröd eller 2 dl rivet vitt bröd
2 hackade vitlöksklyftor
4 msk hackad persilja
1 tsk salt
450 g blåmusslor med skal
 
 

Skala och hacka löken fint. Fräs den mjuk i olja. Tillsätt vin, olivolja, ströbröd, vitlök, persilja och salt. Blanda och låt det stå och svälla ca 5 min.

Koka musslorna i saltat vatten och ta bort den tomma skalhalvan, lägg upp delen med musslan på ett ugnsfat.

Lägg ströbrödsblandningen över och gratinera i 200° ca 15 min.

 

 

 

 


Hallonkaka.

 
 
150 gram smält smör
4 dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
125 gram färska hallon
 
 
Glasyr:
75 gram smör
50 gram vit choklad
ca 1 dl hallon
1 msk vaniljsocker
3,5 dl florsocker
 
 

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och varva det med smöret ner i äggblandningen. Smöra och bröa en långpanna (ca 25×30 cm) och häll på smeten.
Lägg sen på bären och släta sedan till smeten så att hallonen döljs så gott det går.

Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Ta ut kakan och låt kallna helt innan du häller på glasyren.

 

Smält smöret tillsammans med hallonen. Dra av från plattan och rör ner den hackade vita chokladen och rör tills glasyren är helt slät. Rör till sist ner vaniljsocker och florsocker.

När kakan svalnat häller du över glasyren och strör över rikligt med kokos och låt stå tills glasyren stelnat något.
Dela i fyrkantiga bitar, ca 24 små eller 12 stora.

 

 
 

Frisk gurksallad med lime och mynta.

 
1 gurka
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar
 
 
Skala och kärna ur gurkan. Skiva gurkan i skivor. Finhacka mynta. Riv skalet från en lime och pressa saften av båda. Blanda gurkan med mynta och lime i en skål. Smaksätt med oljan och krydda med salt och peppar.

Smördegslindad sparris.

 
 
 
 
500 g grön sparris
1 ark smördeg
3 - 4 msk mjuk getost eller någon annan ost
1 ägg
2 msk sesamfrön
 
 

Sätt ugnen på 225 grader.

 Knipsa bort den grova änden av sparrisarna. Bred på getost på smördegsplattan och skär den i lika många remsor som du har sparrisar.

 Linda smördegen runt sparrisarna. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

 Sätt in sparrisarna i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Ät dem medan de fortfarande är ljumma.


Rabarberkaka.


 
 
 

120 gram rabarber + 2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 gram flagnad mandel
florsocker

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj & bröa formen cirka 24 cm.
Tvätta och ansa rabarberstjälkarna, skär dem i små bitar, blanda dem sedan med potatismjölet.  Smält smöret, och dra bort från värmen. Blanda de torra ingredienserna i en skål, och blanda ner i kastrullen tillsammans med äggen. Rör tills du har en jämn smet, fördela ut i formen. Fördela ut rabarberna och tryck ner dem lite i kakan. Strö öre flagad mandel
Grädda sedan kakan i mitten av ugnen & cirka 25- 30 minuter

Serveras med vaniljvisp eller grädde.


Jordgubbssill med ingefära och lime.

 
Det kan låta knasigt med jordgubbar och sill, men det fungerar förvånansvärt bra ihop.
 
 
1 förpackning hel 5-minuterssill, à 420 g
1 lime
10-15 jordgubbar + extra till dekor
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk finskuren gräslök + extra till dekor
1 msk riven färsk ingefära
nymalen svartpeppar
salt
 
 
Låt sillen rinna av och skär filéerna i fina bitar.
Skala limen och hacka fruktköttet fint, försök att inte få med så mycket hinnor. Skär jordgubbarna i mindre bitar (spara några).

Rör samman gräddfil, majonnäs, gräslök, ingefära, limehack och jordgubbar. Mosa de sparade jordgubbarna med handen över bunken och blanda i.

Smaka av med svartpeppar och salt. Rör till sist ned sillbitarna. Klart att servera, men sillen får gärna stå i kylen en stund och samla smak. Garnera med extra gräslök och några jordgubbar.

Ljummen matjessill med ägg och tre sorters lök.

 
Matjessill blir magiskt gott när den blir lite småvarm.
 
 
2 förpackningar matjessillfiléer, à cirka 200 g
1 rödlök
1 silverlök (alt. gul lök)
1 knippa gräslök
1 rejäl knippa dill
4 nästan hårdkokta ägg
50-75 g kylskåpskallt smör
nymalen svartpeppar
Tillbehör:
knäckebröd
vällagrad ost eller kumminost
 
 
Låt matjessillen rinna av.
Skala och skiva rödlök och silverlök så tunt du kan. Finskär gräslöken och plocka dillen.
Skär sillen i diagonala bitar. Hacka eller skiva äggen.

Varva alltsammans i en ugnsfast form. Hyvla över kallt smör, dra några varv med pepparkvarnen och ställ sedan in i ugnen i 200 grader i 5-8 minuter. Det ska bara precis bli varmt.

Servera genast. Gärna till gott knäckebröd och en vällagrad ost.
 

Frasig rabarberkaka.

 
 
150 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bakpulver
 
Rabarber:
3 stjälkar
2 msk socker
1 tsk maizena
 
Topping:
1 dl havregryn
25 g smör
2 msk socker
 
Garnering:
florsocker
 
Sätt ugnen på 150°. Blanda smör, socker och ägg i en mixer eller med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Mixa till en jämn smet. Bred ut den i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
 
Rabarber:
Skiva rabarbern. Vänd den i socker och majsstärkelse. Fördela bitarna över smeten i formen.
 
 
Topping:
 Lägg havregryn, smör och socker i en stekpanna och rosta lätt på medelvärme. Strö havresmulet över kakan.
 
 
Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme. Låt den svalna innan den lossas från formen. Pudra över florsocker och servera.

Fransk potatissallad.

 
 
Potatissallad:
1 kg färsk potatis
140 g bacon
3 salladslökar, strimla
1 liten röd lök, finhacka
½ dl kapris
150 g fetaost
salt & peppar
 
 
Dressing:
1 dl rapsolja
½ dl vit balsamvinäger
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, riv
 
 
Koka potatisen i saltat vatten. Strimla baconet och stek det krispigt i torr stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
 
Vispa eller mixa ihop ingredienserna till dressingen tills den blir slät och krämig. Dela potatisarna när de kallnat och vänd ner i dressingen tillsammans med salladslök, rödlök och kapris.Smaka av med salt och peppar och toppa med smulad fetaost och bacon och  vid servering.

Kladdkaka i långpanna.

 
 
 
400 g smör
9 dl strösocker
8 ägg
2 msk vaniljsocker
2 krm salt
2 ½ dl kakao
6 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en stor kastrull. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt strösockret och blanda. Rör ner äggen, ett i taget, samt vaniljsocker, salt och kakao. Blanda sist i vetemjölet och rör om till en slät smet.
 
Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 min, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt kakan kallna i formen.
 
Pudra över kakao. Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

Jordgubbscampari.

 
1 drink.
 
6 jordgubbar
skal från lime
is
8 cl campari
2 dl tonic water
 
Blanda allt och rör om försiktigt.

Frisk gurksallad med lime och mynta.

 
 
Knaprig och enkel sallad med gurka, lime och mynta som  passar fint till grillat.
 
 
1 gurka
1 liten bunt färsk mynta
2 lime
3 msk god olivolja
salt och svartpeppar
 
 
 
Skala och kärna ur gurkan. Skiva gurkan i skivor.
 
Finhacka mynta. Riv skalet från en lime och pressa saften av båda.
 
Blanda gurkan med mynta och lime i en skål. Smaksätt med oljan och krydda med salt och peppar.
 
 
 

Kycklinglår med honung och örter.


 
 
8 färska kycklinglår (utbenade)
1/2 dl bbq-sås
3 msk + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta (finhackad)
1 citron (skal och saft)
1 tsk färsk rosmarin (finhackad)
1 msk honung
salt och peppar
 
 
Lägg kycklinglåren i en plastpåse. Blanda samman alla ingredienser och häll över kycklingen. Förslut och ställ i kylen för att marinera i ca 1 timme.
 
Tänd grillen och tillsätt ytterligare 2 msk olivolja i marinaden. Häll upp marinaden i en skål och pensla kycklingen med marinaden under grillningen. Grilla tills de fått fin stekyta, ca 5 min, på bägge sidor. Stick försiktigt med en vass kniv i köttet. Om köttsaften är klar är kycklingen färdig.

Spetskålsslaw till hamburgare.

 
Här kan du köpa färdig pulled chicken och lägga på hamburgerbrödet med stekt bacon. Spetskålen går att byta ut till vitkål.
 
Spetskålsslaw:
 
600 g spetskål,  strimla
2 morötter, strimla
½ äpple, hacka
2 msk finhackad persilja
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
salt & peppar
3 msk färsk riven ingefära
 
Blanda samman alla ingredienser. 
 
 

RSS 2.0