Picklad fänkål.

 
 
 
 
1 tunt skivad fänkål
½ dl socker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten
chili
 
 
 
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner fänkål, chili och låt svalna.

Kall bearnaisesås.

 
 
2 äggulor
2,5 dl rapsolja 
2 tsk dijonsenap
1 banan schalottenlök, finhackad
25-50g smör
1 tsk torkad el färsk dragon
2-3 msk hackad färsk persilja
1-2 tsk vitvinsvinäger
några droppar citron
salt
1 nypa  vitpeppar
1 nypa cayennepeppar
6-7 droppar worcestershiresås
 
 
 
Separera gulan från vitan. Lägg gulorna i en liten bunke. Klicka i dijonsenap och vispa ihop. Droppa nu i olja successivt till en fin majonnäs. När majonnäsen tjocknat rör i vinäger & citronsaft.
 
 
Stek scalottenlöken försiktigt i smöret tills löken mjuknar och blir glansig. Den skall inte brynas och ta färg.  Tillsätt dragonen, rör om och ställ åt sidan för att svalna till rumstemp ihop.
 
 

När lök, smör & dragon blandningen svalnat, rör ner successivt i majonnäsen.

 

Tillsätt sedan hackad persilja, salt, vitpeppar, cayennepeppar och worcestershiresås.


Kaprissås.

 
 
Passar utmärkt till friterad mat, men även till annat tex lökringar och dubbelpanerad mozzarella.
 
 
 
0,5 klyfta vitlök
1 msk dijonsenap
50 g kapris
1 kruka  kruspersilja
1,5 msk matolja
svartpeppar
 
 
Lägg samtliga ingredienser utom olja i en mixer.
 
 
Mixa till en slät kräm och tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning så att det blir en slät kräm.

Halstrad gravad skrei med räkröra och picklad fänkål.

 
 
 
 
 
2 portioner.
 
 
300 gram skreifilé
2 msk salt
½ msk krossad rosépeppar
2 msk socker
6 msk finhackad dill
Smör att steka i
löjrom och fänkålsvippor att toppa med
 
 
 
Räkröra:
 
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk dill
1 msk Västerviks Senap
3 msk löjrom
200 gram skalade räkor
2 mosade kokta ägg
Salt
 
 
Picklad fänkål:
 
1 tunt skivad fänkål
½ dl socker
¼ dl ättika (12 %)
½ dl vatten
 
 
 
Blanda salt, rosépeppar, socker och dill. Dela fisken i 2 bitar och vänd bitarna i blandningen. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1/2 – 1 timme.
 
 
Picklad fänkål: Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra från värmen och lägg ner fänkål och låt svalna.
 
 
Räkröra: Blanda ingredienserna till räkröran och smaka av med salt.
 
 
Borsta bort ”salt-och sockerblandningen” från skreien. Stek några minuter på varje sida.
 
 
Toppa skreien med fänkålsvippor och löjrom och servera räkröra och pickad fänkål.

Sambaloeleksmör.

 
 
 
Smöret passar till fisk, skaldjur och grillat kött.
 
 

75 g smör

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk sambal oelek

1 lime, skalet

2 msk hackad färsk timjan

 

Blanda alla ingredienser till ett kryddsmör.


Yoghurtsås med lime.

 
 
 
Passar till fisk och kött.
 
 
 
1 limefrukt
1 msk honung, flytande
2 dl grekisk yoghurt
svartpeppar
 
 
 
Riv ned limeskal från hela limen i yoghurten.
 
 
Pressa ned saften från halva limen och ha i honungen. Blanda  och smaka av med svartpeppar.
 
 

Potatispaket med rädisor, sparris och brynt smör.

 
 
Du kan blanda i det som du gillar, tex morötter och paprika.
 
 
 
16 färskpotatisar, kokta
1 knippe grön sparris, kokt
1 knippe rädisa
50 g smör
salt
svartpeppar
1 msk färsk timjan
 
 

Garnering:

picklad röd lök
 
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
 
Dela potatisen. Skär sparrisen i bitar. Ansa och dela rädisorna. Smält smöret i en panna och bryn det under omrörning.
 
 
Ta pannan från värmen och blanda i grönsaker, potatis  och timjan. Salta och peppra.
 
 
Forma bakplåtspapper eller folie till 4 paket. Lägg dem på ett ugnsgaller. Fördela grönsakerna och potatisen med smöret i paketen.  Lägg paketen på grillen och låt ligga tills det är klart. 
 
 
Garnera med timjan och picklad lök. 

 


Gratinerade pilgrimsmusslor med sambaloeleksmör.

 
 

12 pilgrimsmusslor av större storlek

4 skivor ljust bröd

Smör:

75 g smör

1 vitlöksklyfta, riven

1 tsk sambal oelek

1 lime, skalet

2 msk hackad färsk timjan

 

Blanda alla ingredienser till ett kryddsmör.

 

 

Halstra de torra pilgrimsmusslorna i en het torr panna, ca 15 sekunder på varje sida tills de får fin färg. Fördela musslorna i små formar och klicka över smöret.

 

 

Gratinera på 225 grader 2-3 minuter tills smörets smält. Servera direkt med bröd.


Vietnamesisk nudelsallad med citrongräs.

 
 
 

Nudelsallad:

200 g tunna risnudlar
2 morötter, rivna
4 salladslökar, skivade
150 g böngroddar
1 pak choi, tunt strimlad
1 kruka koriander, hackad
 
 
4 kycklingbröst
 
 
Dressing:
 
2 klyfta vitlök, rivna
1 dl vatten, kokande
0,5 dl muscovadosocker
1 chilifrukt, hackad
1 limefrukt, juice
4 msk fiskolja
1 citrongräs, den vita delen strimlad
 
 
 
Öppna upp kycklingen, salta och stek på mediumvärme i stekpanna.
 
Blanda dressingen och låt den stå några minuter .
 
Koka nudlarna enligt förpackning, när det är ca 1 min kvar lägg i böngroddarna, häll av nudlar och böngroddar och spola kallt vatten på dem.
 
Hacka alla grönsaker och blanda ihop dem tillsammans med nudlarna och böngroddarna, slå på dressingen och servera med den stekta kycklingen. 

RSS 2.0