Rissallad till många personer.

 
Det här recpetet har jag fått av Birgit och det är jättebra för det räcker till många.
 
30 personer.
 
½ dl olja
1 msk curry
½ tsk gurkmeja
1 liter ris
2 liter vatten
½ msk salt
4 hönsbuljongtärningar
 
Grönsaker:
 
2 purjolökar, hackas
4 röda lökar, hackas
½ dl olja
8 tomater, skär i mindre klyftor
 
Dressing:
 
1 dl pressad citron
3/4 dl olja
2 tsk salt
 
Gör så här:
 
Värm oljan. Fräs lök och paprika i några minuter. Lägg över på en tallrik. Värm oljan i en kastrull och fräs curry i några minuter. Tillsätt gurkmeja och ris, fräs ytterligare under omrörning. Häll på vatten och salt. Låt koka i 20 minuter tills riset är klart. Vispa ihop dressingen.
Blanda ris, grönsaker och dressing.

Svartvinbärsdrink.

 
Drinken passar bra till tunnbrödssnittarna som kom in på bloggen för några dagar sedan.
 
Cirka 8 personer.
 
25 cl svartvinbärsvodka
1 liter tranbärsdricka, gärna med kolsyra eller lingondricka
frysta svarta vinbär
 
Bottna glasen med ett par skedar svartvinbärsvodka. Fyll på med läsk och lägg i frysta vinbär som fungerar som isbitar.

Tunnbrödssnittar med västerbottensost och oliver.

 
Mera snittar.
 
Hacka ihop några örter som du gillar och rör ihop med rumsvarmt smör. Bred smöret på tunnbrödet. Strö över hackade oliver och riven västerbottensost.
Grädda i 200 grader i cirka 3 minter, tills osten smält. Skär brödet i rutor medans det är varmt. Låt kallna innan servering.

Tunnbrödssnittar.

 
Gott och enkelt. Dessa snittar gör du i ugnen och äter dem sedan kalla. Passar lika bra som drinktilltugg på tex surströmmings- som kräftskivan. Du kan även servera dem på en buffe.
 
4 skivor tunnbröd, hårt
40 g smör
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
75 g riven västerbottensost
 
Ugn 200 grader.
 
Blanda rumsvarmt smör med de finhackade örterna. Bred kryddsmöret på tunnbrödet och strö över den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen ca 3 minuter tills osten har smält. Skär bitarna i rutor medan brödet är varmt. Låt kallna.

Kladdkaka med dajmgrädde.

 
Med dajm i kakans gräddiga topping får du en barnsligt god kaka. Gör gärna kladdkakan dagen före och toppa med dajmgrädden strax innan servering.
 
200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl ( 150 g )
1 krm salt
 
Dajmgrädde:
 
2½ dl vispgrädde
1½ msk kakao
1½ msk florsocker
2 dubbelförpackningar dajm
 
Gör så här:
 
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret, bryt ned chokladen och smält försiktigt i en kastrull. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned i chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ned i smeten och rör till en jämn massa. Häll smten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i 14 - 15 minuter. Låt svalna helt.
 
Dajmgrädde:
 
Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa dajmen grovt och vänd ned det mesta i grädden. Bred grädden över kakan och strö över lite dajm.

Svissglasstårta med jordgubbar.

 
En enkel sommarglasstårta.
 
8 personer.
 
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 äggula
½ dl florsocker
100 g små maränger
½ dl chokladsås i tub
2 liter jordgubbar
 
Gör så här:
 
Vispa grädde och creme fraiche var för sig. Rör i öggula och florsocker i creme fraichen. Vispa ned creme fraiche- och äggblandningen i grädden. Bred ut 1/3 av blandningen i botten på en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Lägg på ett lager med maränger. Ringla över lite chokladsås. Bred ut 1/3 creme fraiche blandning, ett lager maränger, chokladsås och sist det som återstår av creme fraiche blandningen med lite chokladsås.
Täck med plastfolie och låt stå i frysen minst 4 timmar. Vid servering tar du ut glassen ur formen och låter stå i 15 minuter. Dekorera med jordgubbar eller andra bär.

Matjessillröra på knäckebröd.

Gott till midsommar eller påsk.
4 dl
 
2 kokta ägg, hackas
1 röd lök, finhackas
200 g  matjessill, skär i mindre bitar
0,5 dl gräddfil
0,5 dl finriven västerbottensost
2,5 msk gräslök eller dill, hackas
1 krm svartpeppar
Blanda ihop allt och servera på knäckebröd.

Ugnstorkat kött.

 
Det här är en variant på tjälknöl och vi hittade det i en bok med gamla norrbottensrecept. Vi tycker att det blir godare än tjälknöl.
 
1,5 kg kött
 
Saltlake:
 
1 dl grovsalt
1 msk socker
1 liter vatten
 
Koka ihop saltlaken och låt den kallna. Du ska göra en mängd som täcker köttet. Lägg det putsade köttet i lagen och låt stå i kylen 1½ - 2 dygn.
 
Sätt ugen på 175 grader och lägg in köttet efter att lagen har runnit av. När köttet har torkat på ytan ( cirka 1 timma ) sänker du ugnen till 150 grader i 1½ - 2 timmar. Ös inte köttet. Prova med en provsticka och när inget blod rinner ut så är köttet klart.
Skär i tunna skivor och servera med det du gillar.

Knäckig äppelpaj.

 
Gunillas supergoda knäckäppelpaj.
 
175 grader i 30 minuter.
 
6 äpplen, skalas och skivas i tunna skivor
150 g smör, smält och låt svalna något
 
Knäcken:
 
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk
 
Blanda i allt till knäcken i det smälta smöret och värm på mycket försiktigt tills allt blandat sig.
Lägg äpplen i en rund pajform som är smord och häll över knäcksmeten och grädda.
Servera med det du tycker bäst om.

Nubbesallad.

 
Enkelt och gott.
 
4 portioner.
 
1 dl gräddfil
1½ dl lättmajonäs
1 - 1½ dl purjolök, hackad
1 rödlök, hackad
1 dl dill, hackad
4 msk kaviar
7 - 8 kokta kalla potatisar, skär i mindre bitar
1 burk matjesill, hackas fint
 
Rör ihop allt och låt stå kallt 1 timme. Garnera med kokta ägg skivor.

Grillade texmex burgare.

4 portioner.
 
500 g köttfärs
Salt & peppar
4 skivor emmentaler- eller schweizerost
½ påse nachochips, krossas
4 skivor surdegsbröd
 
 
2 avokado
½ dl majonäs
lite pressad citronsaft
 
1 rödlök, skivas äts som tillbehör
Machesallad
 
Salsa:
200 g babyplommontomater, klyftas
1 msk rödvinsvinäger
2 dl inlagd grillad paprika, strimlas
1 msk chipotlepasta (Santa Marias )
 
Blanda ihop allt till salsan och ställ i kylen en stund.
Mosa avokadon och blanda med majonnäs och pressad citronsaft, ställ i kylen.
 
Blanda ihop färsen och forma till burgare. Grilla dem på en sida och vänd dem. Strö över krossade nachochips på den grillade sidan och täck med en ostskiva. När osten har smält är burgarna klara. Värm brödskivorna på grillen. Servera med skivad rödlök, machesallad, avokadoröran och tomatsalsan.
 
 
 
 

Avokadosallad.

 
Salladen hör till sötpotatisbakad kyckling men går att använda till andra recept.
 
8 personer.
 
1 röd chili, klyv, kärna ur och finstrimla
3 salladslökar, strimlas
6 avokado, skär i fjärdedelar
2 lime, pressad saft
3 msk olivolja
2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
 
Blanda lime, olivolja, salt och peppar. Blanda sedan ihop allt och låt stå i kylen ett tag.
 

Sötpotatisbakad kycklingfile.

Jag lägger in denna rätt och tillbehör är en papayasalsa som kom in i bloggen tidigare och så kommer det snart en avokadosallad som också ska vara till kycklingen.
 
8 personer.
 
8 kycklingfileer, salt & peppar, bryns
2 lime, rivet skal och saft
400 g sötpotatis, skala och riv grovt
4 dl creme fraiche
2 msk färskriven ingefära
1 krm cayennepeppar
 
Lägg de brynta fileerna i en ugnsfast form och pressa över limesaft. Blanda potatis, creme fraiche, ingefära, salt, limeskal och cayennepeppar. Bred potatissmeten över varje kycklingfile och gratinera mitt i ugnen 20 - 25 minuter i 225 grader.
Servera med papayasalsa och avokadosallad.
 
 

Salsa på papaya och svarta bönor.

 
Gott och annorlunda till grillad mat.
 
8 personer.
 
2 burkar svarta bönor, skölj och låt rinna av
1 röd chili, tex spansk peppar, klyv, kärna ur och finhacka
100 g sockerärter, strimla
1 stor rödlök, hackas
2 papayor,skala, kärna ur, skär i små bitar
3/4 dl hackad mynta eller torkad
4 msk olivolja
1 citron. pressad saft 3/4 dl
1 msk flingsalt
2 krm svartpeppar
 
Blanda ihop allt och låt stå i kylen ett tag före servering.

Glasstårta.

 
Enklare kan det knappast bli.
 
2 dl strösocker
4 st äggulor
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde
4 st äggvitor
1 st marängbotten ( färdigköpt )
2 dl blandade bär
 
Gör så här:
 
Vispa socker och gulor poröst och blanda med philadelphiaosten. Vispa grädden och vänd den med äggsmeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Lägg marängbotten i en springform med löstagbar kant och häll på smeten. Täck tårtan med plastfolie och frys i minst 5 timmar före servering.
Garnera med bär.

Bettans vaniljdröm.

 
 
Supergod och fräsch drink som är läskande sommartid. Receptet har jag fått av Elisabeth på jobbet.
 
 
4 personer.
 
Färska, skivade jordgubbar
 
Sockerlag:
 
1 dl socker
1 dl vatten
 
Koka ihop till en sockerlag och låt svalna.
 
5 cl vaniljvodka till varje glas
pressad citron
sockerlag
fyll upp med sockerdricka  och isbitar.
 
Blanda ihop och njut.

Hallonkaka.

 
En ljuvligt god och lite seg kaka som är hur enkel som helst att göra. Receptet har jag fått av Eva på jobbet.
 
175 grader i 30 minuter.
 
100 g smör, smälts och låt svalna
1 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
bär, tex hallon
 
Rör ihop ägget och socker och blanda sedan med det smälta avsvalnade smöret. Rör sedan i mjöl och bakpulver försiktigt och häll i en rund smord pajform.
Tryck ned bären i smeten.
Servera med det du gillar.

RSS 2.0