Potatis & purjolökssoppa med svartkål.

 
 
4 portioner.
 
 
Skala och skär potatisen i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i grova bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Strimla svartkålen fint.
 
 
Smält smöret i en kastrull och lägg ner potatis, purjolök, schalottenlök och vitlök. Låt fräsa några minuter, låt löken bli mjuk utan att ta färg.
 
 
Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka 5 minuter.
 
 
Häll på grädde och mjölk. Låt koka tills potatisen är precis mjuk.
 
 
Tillsätt den strimlade svartkålen. Låt koka någon minut. Ta soppan från värmen och mixa den slät. Smaka av med salt och finriven muskotnöt.
 
 
Ansa och strimla purjolöken som ska vara till garneringen. Smält smöret i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den koka mjuk i smöret. Smaka av med salt.
 
 
Servera soppan och toppa med den smörkokta purjolöken.

Parmesansostflarn med löjrom och citronkräm.

 
 
2 dl grovt riven parmesanost
 
 
CITRONKRÄM:
 
1 burk creme fraiche  250 g
citronskal från 1 citron
citronsaft, halv citron
salt & peppar
 
 
GARNERING:
 
löjrom
röd lök, hackad
citronskal
 
Ugn 200 grader 
 
 
Lägg ut små högar av parmesanost på en plåt med bakpapper på och grädda flarnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
 
 
Blanda ihop allt till krämen och lägg upp snyggt på flarnern.

RSS 2.0