Varm potatissallad med västerbottensost.

 
 
Det här receptet har jag fått av min svägerska Catarina och den har vi gjort massor av gånger. Den passar till allt
grillat och stekt kött av alla slag, även chorizo eller annan stark korv. Hur god som helst.
 
 
Ingredienser:
 
potatis 2 kg till 10 personer, tärna i mindre bitar
1 st purjolök, strimla i små bitar
150 g soltorkade tomater, skär i bitar
örtmarinerade vitlöksklyftor, ta efter behag
1 påse ruccola sallad
1 påse riven parmesanost eller riv gärna själv, mycket godare
 
Gör så här:
 
Ugn 225 grader.
Lägg potatisen i en större ugnsfast form och vänd ned i olja. In i ugnen och ta ut dem när de nästan är färdiga och strö på purjolöken och soltorkade tomater. Sätt in formen i ugnen igen och låt stå tills potatisen är klar. ta ut potatisen och blanda i osten och vitlöksklyftorna. Blanda om ordentligt och till sist vänder du ned ruccolan.
 
Om du gör på 2 kg potatis så har jag dubblat allt annat också, blir mer smak.

Semester.

 
NU TAR JAG SEMESTER.
 Det kan hända att det ändå dyker upp något recept.

Ingefärsmarinerade karréspett med grillad romansallad och limeyoghurtsås.

 
Soja, vitlök, ingefära – numera en smaksäker klassiker till karré. Romansalladen får ett riktigt lyft av grillen.
 
4 portioner.
 
600 g fläskkarré
 
Marinad:
40 g färsk ingefära, rivs
3 vitlöksklyftor, rivs
1 röd chili, hacka
1 dl ketchup
1 msk soja
 

Skär köttet i så tunna skivor det går. Låt fettet sitta kvar;  det smälter vid tillagning och ger god smak på köttet. Tråckla upp köttskivorna på grillspett. Skär ingefära, vitlök och chili i lite mindre bitar och mixa sedan alla ingredienser till en slät marinad. Pensla köttet noggrant med marinad och låt gärna marinera en stund. Grilla spetten på båda sidor, ca 2 min per sida, tills de är genomstekta.

 

                  2  romansalladshuvuden                    

                                                                         1 msk olivolja                    

                                                                         2 tsk  flingsalt                    

                                                                       0.5 tsk  svartpeppar         

           

                                                                           Limeyoghurtsås :
      

                                                                          3 dl  yoghurt 10%                    

                                                                         vitlöksklyfta, riven                    

                                                             0.5 lime, finrivet skal och pressad saft                    

                                                                           0.5 msk  olivolja                    

                                                                           flytande honung                    

                                                                                   salt

 

Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med honung och salt. Dela romansalladen på längden och ringla över olja. Salta och peppra. Grilla varsamt någon minut per sida, så att  den inte blir bränd. Salladen ska bli genomvarm men behålla en krispig mitt. Ringla över lite av såsen vid servering och servera till spetten.

                                                                   

 

                                                

 

                                                   

 

                                            

 

                                                                 

 

 
 
 
 
 
 

Tequila melonade.

 
Fräsch och fruktig drink. Drinken är minst lika god utan alkohol.
 
10 drinkar
 
800 g kärnfritt vattenmelonkött
1 liter citronlemonad tex Brämhults
6 cl grenadine
30 cl tequila
is
 
Tärna melonköttet grovt och mixa. Tillsätt citronlemonad och grenadine, mixa slätt. Ställ i kylen en stund. Fördela tequila och is i glas och fyll på med melonaden. Servera genast.

Rabarber cosmopolitan.

 
Den härliga rosa färgen kommer ifrån rabarberspadet.
 
6 glas
 
24 cl vodka
12 cl cointreau
12 cl rabarberspad eller koncentrerad rabarbersaft
12 cl pressad citronsaft
is
 
Häll vodka, cointreau, rabarberspad, citron och is i en shaker. Skaka ordentligt och sila upp i glas.
 

Ingefärsmarinerade laxspett.

 
Lägg lax på grillen! Ett recept med spännande smaker som passar fint till sommarens grillfester. Marinaden passar också till kyckling. Ett tips är att skära laxen i stora kuber så blir den inte torr.
 
4 portioner.
 

600 g lax , i kuber

 1 citron i skivor

salt & peppar

 

Marinad:

2 msk japansk soja

½ msk worcestershiresås

1 msk riven ingefära

1 citron, skalet

1 msk olivolja

Garnering: hackad röd chili

 

Skär laxen i kuber, ca 4×4 cm, och lägg i en skål. Rör ihop ingredienserna
till marinaden och häll över fisken. Låt stå i en timme.
Om du använder träspett så lägg dem i blöt.
Lyft upp fisken och salta och peppra den.
Låt ligga i 15 minuter. Varva laxkuber och citronskivor på spett. Grilla spetten runt om ca
6–7 minuter. Lägg upp på fat och garnera med chili.

 

Kardemummakaka med rabarber.

 
Rustik sockerkaka med smak av kardemumma och rabarber. Bjud den som dessert eller till kaffet. 
 
10–12 bitar 
 
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 rabarberstjälkar, 300 g
2 msk strösocker
1½ tsk maizena majsstärkelse
 
 

Topping:

 florsocker

 

Ugn 175°

Gör så här

1. Smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam. Kläm gärna ett smort bakpapper i botten på formen. Blanda smör, socker och ägg med en elvisp.

2. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dessa i smeten. Vispa allt till en slät smet. Bred ut smeten i formen.

3. Dela rabarbern i ca 1 cm stora skivor. Blanda samman rabarber, socker, kardemumma och majsstärkelse. Fördela blandningen över smeten.

4. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna något. Sikta lite florsocker över den. Servera med vaniljvisp eller vispad grädde.


Rabarberchutney med curry.


Jättegod chutney med curry som håller flera veckor i kylen.
 
500 g rabarber, skivas
2 skivade rödlökar
1,5 msk ättika
0,75 dl vatten
5 dl strösocker
1 msk mald ingefära eller finhackad färsk
1,5 msk curry
2 tsk salt
1 tsk hackad spansk peppar
6 st. torkade aprikoser, hackas
 
Blanda ihop rabarber, rödlök, ättika och vatten, koka i 10 minuter. Blanda sedan i resten av ingredienserna och koka i 30 minuter på svag värme.

Picklad rödlök.

 
Så gott och den blir mildare när den är picklad. Passar till kött, fisk och kyckling. Gör en stor sats för det går åt mycket och håller ett tag i kylen.
 
2 rödlökar, skiva tunt, gärna med mandolin
1½ dl vatten
1 dl strösocker
½ dl ättikssprit 12%
1 stjärnanis
2 krm salt
 
Värm vatten,   tillsätt socker och ättikssprit. Rör om tills sockret smält. Lägg i de övriga ingredienserna och låt stå i kylen fram till servering.
 

BBQ sås med tomater.

 
En super god BBQ sås som passar till hamburgare men även som sås till grillat kött.
4 portioner.
 
500 g plommontomater eller andra tomater, skär i bitar
2 vitlöksklyftor, hackas
1 liten bit ancho- eller chipotle chili, hackas
1 dl vatten
½ dl mörk sirap
½ dl strö- eller farinsocker, går även med muscovadosocker
3 msk kinesisk soja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk worcestersås
½ tsk tabasco, gärna chipotletabasco
 
Lägg tomater, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt även alla de andra ingredienserna. Låt koka utan lock 15 - 20 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in. Mixa såsen och låt kallna.
 
 

Kiwi - och limesås.

 
Passar utmärkt till vit fisk, kyckling och till glass. Om du använder den till glass kanske du ska utesluta koriander.
 
4 portioner.
 
4 kiwi
½ - 1 kruka koriander
1 stor lime, finrivet skal och saft
några stänk tabasco
salt och lite honung

Rabarberchutney med ingefära.

 
Förra året gjorde jag en chutney med curry som var fantastiskt god och här kommer en annan variant som passar till det mesta som är grillat.
 
1 liter.
 
1 kg rabarber, ansa och skiva
2 gula lökar, hacka
50 g färsk ingefära, finhacka
1 röd chili tex spansk peppar, Hacka
2 dl strösocker
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hel koriander
 
Blanda alla ingredienser i en gryta och koka ihop i 20 minuter till en chutney. Fyll i väl rengjorda burkar och förvara i kylen.
 

Hamburgerdressing.


Här kommer original receptet på Mc Donalds hamburger dressing.
 
1 dl majonnäs
2 msk finhackad ättiksgurka
2 msk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk malen paprika
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
 
Blanda ihop allt och låt stå någon timme i kylen innan servering.

Sallad med clementindressing.


En sallad som passar till det mesta. Om du inte får tag på clementin så går det lika bra med apelsin. Blomkålen kan du byta ut mot tex tunt hyvlad morot, rotselleri eller palsternacka.
 
10 portioner.
 
200 g blandad sallad
70 g babyspenat
500 g körsbärstomater, halvera
300 g blomkål, hyvlad tunt på mandolin
 
DRESSING:
2 clementin, skal och saft
1 msk rödvinsvinäger
½ dl olivolja
salt & peppar
 
Lägg salladen, blomkålen och tomaterna på ett stort fat. Blanda skalet från clementinerna och ½ dl saft med vinäger, olja, salt och peppar. Vispa ihop och häll över strax innan servering.
 
 

Planter`s punch.


En fruktig drink som räcker länge. Grenandinen ger en fin orange färg men kan uteslutas.
 
1 drink.
 
6 cl mörk rom
15 cl pressad apelsin
2 cl pressad lime
½ cl grenandine
 
Skaka alla ingredienser med is i en shaker. Sila upp i högt glas med is.
 
 

Hjortroncreme.


Den här såsen brukar vi ha till fläskfilé , renskav och annat kött, men den passar konstigt nog till rökt fisk också. Om man tycker att det blir för sött kan man ta färska hjortron istället.
 
4 portioner.
 
1 dl hjortronsylt

1 dl creme fraiche

 

Blanda ihop och servera.


RSS 2.0