GOTT NYTT ÅR.

 
 
 
 
 
 

Tårta med choklad, maräng och digestivekex.

 
 

175 g digestivekex
80 g smör
1/2 dl strösocker

 

Chokladfyllning:

275 g mörk choklad
3 1/2 dl vispgrädde
60 g smör

 

Maräng:

4 1/2 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt

 

Ugn 190 °

 

Kör digestivekexen i en matberedare.

 

Smält smöret och blanda ned i kexsmulorna tillsammans med sockret.

 

Tryck ned massan i en pajform, 22 cm i diameter så att botten och kanterna täcks.

 

Grädda i ugnen ca 7 minuter och låt svalna.

 

Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.

 

Värm grädden i en kastrull tills den börjar sjuda.

 

Häll den varma grädden över chokladen, tillsätt smör och låt stå och dra i 5 minuter. Rör sedan om tills chokladen har smält.

 

Häll chokladen över digestivebotten. Låt den svalna  och ställ den sedan i kylen minst 1 timme.

 

Böanda alla ingredienser till marängen. Vispa i 5 minuter tills sockret löst upp sig och marängen är tjock och blank.

 

Lägg marängen över kakan, gärna med en slickepott.

 

Höj värmen i ugnen till högsta grillfunktion och grädda kakan en kort stund så att marängen får lite färg.

 


Friterad burrata med bakade tomater och basilikaolja

 
 

2 portioner

 

Basilikaolja:
1 dl olivolja, gärna fruktig
4-5 basilikablad

1 vitlöksklyfta
salt

 

Långbakade små tomater :
ca 10-12 små tomater
olivolja
salt
svartpeppar
en nypa strösocker

 

Friterad burrata:
1/2 l rapsolja
1/2 dl vetemjöl
1-2 ägg, uppvispad med lite salt
1 dl pankoströbröd
2 burrata 

 

Övrigt: 
4 normala tomater, skivade
färsk basilika
salt
svartpeppar

 

Sätt ugnen på 150 grader.


Mixa ihop olivolja, basilika, vitlök och salt i ett liten skål.


Lägg dom små tomaterna i en ugnssäker form och stick ett litet hål med en vass kniv i varje tomat. Ringla över lite olivolja, ha på salt, svartpeppar och en nypa socker. Baka i ugnen i ca 1 timme eller tills tomaterna har minskat i storlek och är skrynkliga.

 

Hetta upp olja i en kastrull till ca 180 grader. Vänd burratan först i ägget sedan i vetemjölet, i ägget igen och sist i pankoströbrödet. fritera tills gyllene i färgen (går väldigt fort) och låt rinna av på hushållspapper.

 

Lägg dom skivade tomaterna på en tallrik, lägg på dom små bakade tomaterna, ringla över basilikaoljan och lägg burratan i mitten. Salta & peppra.
Garnera med färska basilikablad.


Cheesecake med lakrits.

 
 
4 - 6 portioner.
 
 

Lakritscheesecake:
150 g Philadelphiaost
3-4 msk florsocker
1/2-1 tsk lakritspulver, finmalt 
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde, flytande

 

 

Crunch:
 6 Digestivekex, krossade 

 

 

Hallonsås:
150 g hallon, frysta – sedan upptinade
1 tsk florsocker 

 

Topping:
saltlakritsströssel

 

Vispa samman Philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker & lakritspulver med elvisp till en slät fin kräm.


 Tillsätt sedan grädden i lakrits & färskostvispet och vispa tills en tjock  konsistens uppstår.



Sätt in cheesecakesmeten svalt i kylen fram till servering.

 

Hallonsås:
Tina de frysta hallonen.


Passera dom genom en sil och tillsätt samtidigt florsockret medan hallonen pressas genom silen.


 Använd en sked och tryck ut all saft. Pressa och dra skeden fram och tillbaks i silen.
(Eftersom du tillsätter florsockret rakt ner på hallonen i silen så blir det inga klumpar av florsockret när hallonsåsen är klar.)


 Släng till sist bort kärnorna som samlats upp i silen.

 

 

Fördela ut digestivekross i botten på portionsglas.


Lägg i  en lagom mängd  cheesecakefyllningen.


 Skeda över lite hallonsås och toppa desserten med salt lakritsströssel.

 

 


GOD JUL.

 
 
Jag önskar er alla en riktigt god jul och tack för att ni gillar de flesta av mina recept.
 
 
 

Julsallad.

 
 

 

 

1 klyfta rödkål


 1/2 påse rucolasallad


1/2 påse  provencalesallad el. 1/2 huvud isbergssallad

 

2-3 apelsiner

 

1/2 mindre, tunt skivad fänkål


 1/2 dl grovt  hackade pekannötter

 

 

Citronettedressing:

4 msk olja
2 msk vit balsamvinäger
2 msk vatten
2 tsk  citronpeppar
1 tsk chiliflakes

 

Hyvla rödkålen med osthyvel el. liknande till tunna strimlor, blanda med rucola och sallad.

 

Skär skalet och hinnor från apelsinerna. Skär ut skinnfria klyftor, blanda ner tillsammans med fänkål, och pekannötter.

 

Blanda samman dressingen. Häll dressingen över salladen precis innan servering.


Italienska ägghalvor.

 
 
4 ägg
rucolasallad
körsbärstomater
1 dl gröna färska basilikablad eller pesto
2 msk färskost
1 msk gräddfil
1/2–3/4 dl riven parmesan
salt
ev 1/2 liten pressad vitlök
 
 

Garnering:
riven parmesan

Lägg ner äggen i kallt vatten och koka dem 8 1/2 min. Spola dem kalla, skala och dela dem.


Lägg ut ägghalvorna på en bädd av rucola och små delade tomater.


 Blanda mixade eller mortlade basilikablad eller pesto, färskost, gräddfil, parmesan och ev lite pressad vitlök till en lämplig konsistens. Smaka av med salt. Fördela röran på ägghalvorna och riv över lite parmesan.


Örtsill med tomat.

 
 

1 förpackning 5-min sill 
1 kruka hackad basilika
1 knippe hackad dill
1/2 hackad gul lök
2–3 tsk pressad citronsaft
2 dl crème fraiche
ca 3 msk tomatpuré
2–3 msk ketchup
salt & peppar

 

 

Gör så här:


Skiva sillen om den är hel.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillen. Låt mogna en stund innan servering.


Pepparkaksbollar.

 
 
30 stycken.
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk kryddnejlika
1 tsk kardemumma
7 dl havregryn
2 msk vatten
 pärlsocker att rulla dem i
 
 
 
Rör ihop smör och socker och alla kryddor.

Blanda i havregryn och vatten och blanda ihop.

 Rulla små bollar som du sedan rullar i pärlsocker.

Varm kaffedrink med vispgrädde och mörk rom.

 
 
1 glas.
 
½ dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
2 cl mörk rom
1 cl kaffelikör, t ex Kahlúa
2 ¼ dl nybryggt hett kaffe
kakao
 
 
Vispa grädde och vaniljsocker.
  Blanda rom, likör och kaffe i ett värmetåligt glas.
 Spritsa över grädden och pudra över lite kakao. Servera genast.

Saffranscheesecake.

 
 

Botten:

75 g pepparkakor

100 g digestivekex

75 g smör

 

 

Fyllning:

½ g saffran

1 ¼ dl strösocker

1 tsk vatten, varmt

400 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm

1 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 ägg, rumsvarma

 

 

Garnering:

pistaschnötter, hackade

färsk frukt

 

Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper till botten på en springform, ca 20 cm i diameter.

 

Botten:

Kör kakor och kex till smulor i en matberedare med metallkniv. Smält smöret och blanda det med smulorna.

Tryck ut smulorna i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 8 min. Låt den svalna.

 

 

Fyllning:

Stöt saffran med lite av strösockret och lös upp det med lite varmt vatten. Vispa färskost och strösocker. Vispa i saffran, vetemjöl och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget. Häll fyllningen över bottnen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den kallna helt och lossa den sedan varsamt ur formen, använd en kniv. Kakan kommer bäst till sin rätt om den får vila i kylskåp över natten.

Garnera cheesecaken med pistaschnötter och färsk frukt.


Dillsill med pinjenötter och vitlök.

 
 
1 förp 5-minuterssill, 420 g
0,5 dl pinjenötter, 30 g
2 dl grovhackad dill
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
2 krm salt
nymald vitpeppar
 
 
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelstark värme. Låt svalna.

Finhacka dill och pinjenötter med mixerstav. Tillsätt pressad vitlök och rapsolja under gång. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
 
 Sillbitarna bör ligga i såsen minst några timmar eller till nästa dag för att dra åt sig smak.

Risgrynsgröt i ugnen.

 
 
6 portioner.
 
 

2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 1/2 msk smör 
3/4 tsk salt
8–10 dl mjölk 

 

Sätt ugnen på 100°.


 Mät upp ris, vatten, smör och salt i en rymlig gryta som tål ugn. Koka upp och låt koka 10 minuter under lock.


 Tillsätt mjölken, rör om och ge det ett uppkok.


 Lägg på locket. ställ in grytan i ugnen och låt gröten stå och svälla 1 timme.


 Rör om och servera med socker, kanel och mjölk.


Mjukpepparkaka med lingon.



Bland det godaste man kan baka till jul.
 
150 g smör, smält och avsvalnat
3 ägg
3 ½ dl strösocker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse Santa Maria pepparkakskryddor
2 dl lingonsylt
 
 
Smörj och bröa en avlång form på 2 liter. Rör ihop ägg och socker, vitt och pösigt. Blanda i gräddfil och smör, rör om. Blanda sedan i vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor, rör om. Sist rör du i 2 dl lingonsylt. Grädda längst ned i ugnen på 175 grader i cirka 50 - 60 minuter.
Pudra med florsocker. Du kan även servera lingongrädde till kakan eller göra en frosting.
 
 
Citronfrosting:
½ citron
1½ dl florsocker
25 g smör, rumsvarmt
300 g naturell färskost
 
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Vispa samman smör och florsocker. Tillsätt  färskost, citronskal och saft och vispa till en slät kräm. Bred frostingen över kakan. Ställ kakan i kylen.
 
 
 
 
 

Chokladkola med salt.

 
 
2 dl vispgrädde
3,5 dl strösocker
2 dl honung
200 g mörk choklad, 70 %
½ msk flingsalt
 
 
Häll grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp under omrörning.
Sänk värmen något och fortsätt koka. Rör om då och då. Låt koka tills blandningen är 120º.
 
Finhacka chokladen och rör ner den i smeten. Koka tills temperaturen är 127º. Ta kastrullen från värmen. Rör i saltet.
 
Lägg ett baklåtspapper i en liten långpanna, 20 x 28 cm. Häll upp kolan och låt stelna i rumstemperatur ca 1 timme.
 
Skär kolan i bitar, 2 x 2 cm. Snurra in de färdiga kolorna i bakplåtspapper. Förvara dem torrt i plåtburk.

Kanelkakor.

 
30 - 50 stycken.

INGREDIENSER:

200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
4 ½ dl vetemjöl
 
 
 

Garnering:

½ dl strösocker 

1 msk kanel

 

Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 min.

 

Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder, ca 4 cm i diameter, och forma dem fyrkantiga. Skär längderna i skivor, ½–1 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

 

Strö över en blandning av strö­socker och kanel och tryck till lite på ytan. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.


RSS 2.0