GOTT NYTT ÅR.
Tårta med choklad, maräng och digestivekex.
175 g digestivekex
80 g smör
1/2 dl strösocker
Chokladfyllning:
275 g mörk choklad
3 1/2 dl vispgrädde
60 g smör
Maräng:
4 1/2 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
Ugn 190 °
Kör digestivekexen i en matberedare.
Smält smöret och blanda ned i kexsmulorna tillsammans med sockret.
Tryck ned massan i en pajform, 22 cm i diameter så att botten och kanterna täcks.
Grädda i ugnen ca 7 minuter och låt svalna.
Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
Värm grädden i en kastrull tills den börjar sjuda.
Häll den varma grädden över chokladen, tillsätt smör och låt stå och dra i 5 minuter. Rör sedan om tills chokladen har smält.
Häll chokladen över digestivebotten. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen minst 1 timme.
Böanda alla ingredienser till marängen. Vispa i 5 minuter tills sockret löst upp sig och marängen är tjock och blank.
Lägg marängen över kakan, gärna med en slickepott.
Höj värmen i ugnen till högsta grillfunktion och grädda kakan en kort stund så att marängen får lite färg.
Friterad burrata med bakade tomater och basilikaolja
2 portioner
Basilikaolja:
1 dl olivolja, gärna fruktig
4-5 basilikablad
1 vitlöksklyfta
salt
Långbakade små tomater :
ca 10-12 små tomater
olivolja
salt
svartpeppar
en nypa strösocker
Friterad burrata:
1/2 l rapsolja
1/2 dl vetemjöl
1-2 ägg, uppvispad med lite salt
1 dl pankoströbröd
2 burrata
Övrigt:
4 normala tomater, skivade
färsk basilika
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 150 grader.
Mixa ihop olivolja, basilika, vitlök och salt i ett liten skål.
Lägg dom små tomaterna i en ugnssäker form och stick ett litet hål med en vass kniv i varje tomat. Ringla över lite olivolja, ha på salt, svartpeppar och en nypa socker. Baka i ugnen i ca 1 timme eller tills tomaterna har minskat i storlek och är skrynkliga.
Hetta upp olja i en kastrull till ca 180 grader. Vänd burratan först i ägget sedan i vetemjölet, i ägget igen och sist i pankoströbrödet. fritera tills gyllene i färgen (går väldigt fort) och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg dom skivade tomaterna på en tallrik, lägg på dom små bakade tomaterna, ringla över basilikaoljan och lägg burratan i mitten. Salta & peppra.
Garnera med färska basilikablad.
Cheesecake med lakrits.
Lakritscheesecake:
150 g Philadelphiaost
3-4 msk florsocker
1/2-1 tsk lakritspulver, finmalt
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde, flytande
Crunch:
6 Digestivekex, krossade
Hallonsås:
150 g hallon, frysta – sedan upptinade
1 tsk florsocker
Topping:
saltlakritsströssel
Vispa samman Philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker & lakritspulver med elvisp till en slät fin kräm.
Tillsätt sedan grädden i lakrits & färskostvispet och vispa tills en tjock konsistens uppstår.
Sätt in cheesecakesmeten svalt i kylen fram till servering.
Hallonsås:
Tina de frysta hallonen.
Passera dom genom en sil och tillsätt samtidigt florsockret medan hallonen pressas genom silen.
Använd en sked och tryck ut all saft. Pressa och dra skeden fram och tillbaks i silen.
(Eftersom du tillsätter florsockret rakt ner på hallonen i silen så blir det inga klumpar av florsockret när hallonsåsen är klar.)
Släng till sist bort kärnorna som samlats upp i silen.
Fördela ut digestivekross i botten på portionsglas.
Lägg i en lagom mängd cheesecakefyllningen.
Skeda över lite hallonsås och toppa desserten med salt lakritsströssel.
GOD JUL.
Julsallad.
1 klyfta rödkål
1/2 påse rucolasallad
1/2 påse provencalesallad el. 1/2 huvud isbergssallad
2-3 apelsiner
1/2 mindre, tunt skivad fänkål
1/2 dl grovt hackade pekannötter
Citronettedressing:
4 msk olja
2 msk vit balsamvinäger
2 msk vatten
2 tsk citronpeppar
1 tsk chiliflakes
Hyvla rödkålen med osthyvel el. liknande till tunna strimlor, blanda med rucola och sallad.
Skär skalet och hinnor från apelsinerna. Skär ut skinnfria klyftor, blanda ner tillsammans med fänkål, och pekannötter.
Blanda samman dressingen. Häll dressingen över salladen precis innan servering.
Italienska ägghalvor.
rucolasallad
körsbärstomater
1 dl gröna färska basilikablad eller pesto
2 msk färskost
1 msk gräddfil
1/2–3/4 dl riven parmesan
salt
ev 1/2 liten pressad vitlök
Garnering:
riven parmesan
Lägg ner äggen i kallt vatten och koka dem 8 1/2 min. Spola dem kalla, skala och dela dem.
Lägg ut ägghalvorna på en bädd av rucola och små delade tomater.
Blanda mixade eller mortlade basilikablad eller pesto, färskost, gräddfil, parmesan och ev lite pressad vitlök till en lämplig konsistens. Smaka av med salt. Fördela röran på ägghalvorna och riv över lite parmesan.
Örtsill med tomat.
1 förpackning 5-min sill
1 kruka hackad basilika
1 knippe hackad dill
1/2 hackad gul lök
2–3 tsk pressad citronsaft
2 dl crème fraiche
ca 3 msk tomatpuré
2–3 msk ketchup
salt & peppar
Gör så här:
Skiva sillen om den är hel.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Vänd ner sillen. Låt mogna en stund innan servering.
Pepparkaksbollar.
2 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk kryddnejlika
1 tsk kardemumma
7 dl havregryn
2 msk vatten
pärlsocker att rulla dem i
Blanda i havregryn och vatten och blanda ihop.
Rulla små bollar som du sedan rullar i pärlsocker.
Varm kaffedrink med vispgrädde och mörk rom.
½ tsk vaniljsocker
2 cl mörk rom
1 cl kaffelikör, t ex Kahlúa
2 ¼ dl nybryggt hett kaffe
kakao
Blanda rom, likör och kaffe i ett värmetåligt glas.
Spritsa över grädden och pudra över lite kakao. Servera genast.
Saffranscheesecake.
Botten:
75 g pepparkakor
100 g digestivekex
75 g smör
Fyllning:
½ g saffran
1 ¼ dl strösocker
1 tsk vatten, varmt
400 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm
1 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg, rumsvarma
Garnering:
pistaschnötter, hackade
färsk frukt
Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper till botten på en springform, ca 20 cm i diameter.
Botten:
Kör kakor och kex till smulor i en matberedare med metallkniv. Smält smöret och blanda det med smulorna.
Tryck ut smulorna i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 8 min. Låt den svalna.
Fyllning:
Stöt saffran med lite av strösockret och lös upp det med lite varmt vatten. Vispa färskost och strösocker. Vispa i saffran, vetemjöl och vaniljsocker. Vispa i äggen, ett i taget. Häll fyllningen över bottnen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Låt den kallna helt och lossa den sedan varsamt ur formen, använd en kniv. Kakan kommer bäst till sin rätt om den får vila i kylskåp över natten.
Garnera cheesecaken med pistaschnötter och färsk frukt.
Dillsill med pinjenötter och vitlök.
0,5 dl pinjenötter, 30 g
2 dl grovhackad dill
1 vitlöksklyfta
1 dl rapsolja
2 krm salt
nymald vitpeppar
Finhacka dill och pinjenötter med mixerstav. Tillsätt pressad vitlök och rapsolja under gång. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
Risgrynsgröt i ugnen.
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 1/2 msk smör
3/4 tsk salt
8–10 dl mjölk
Sätt ugnen på 100°.
Mät upp ris, vatten, smör och salt i en rymlig gryta som tål ugn. Koka upp och låt koka 10 minuter under lock.
Tillsätt mjölken, rör om och ge det ett uppkok.
Lägg på locket. ställ in grytan i ugnen och låt gröten stå och svälla 1 timme.
Rör om och servera med socker, kanel och mjölk.
Mjukpepparkaka med lingon.
Bland det godaste man kan baka till jul.
Chokladkola med salt.
Kanelkakor.
INGREDIENSER:
Garnering:
½ dl strösocker
1 msk kanel
Sätt ugnen på 180 grader. Nyp ihop smöret med de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg degen i en plastpåse i kylen i ca 30 min.
Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till längder, ca 4 cm i diameter, och forma dem fyrkantiga. Skär längderna i skivor, ½–1 cm tjocka, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över en blandning av strösocker och kanel och tryck till lite på ytan. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på plåten.