Torskrygg bourguignon med mandelpotatismos.

 
Supergott och inte så krångligt som det ser ut. Vi bjöd på det igår och alla tyckte om det. Mycket går att förbereda. Fotot blev inte bra, men jag tog det när vi skulle servera och det var ganska stressigt just då.
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
torskrygg, 4 st bitar ,180 gram
500 g mandelpotatis
scharlottenlökar, 4 st
champinjoner, 12 st små
0,25 liter grädde
0,5 dl mjölk
o,5 liter kalvfond, se måtten på fondflaskan
100 g sidfläsk
1 pkt bacon
0,5 dl persilja
½ flaska bourginogne rött vin
1 st påse smålök / steklök
1 msk balsamicovinäger
2 msk smör
4 kvistar timjan eller torkad efter behag
1 msk råsocker
salt & peppar
balsamicoreduktion
 
Gör så här:
 
Häll i vin, kalvfond, råsocker, balsamicovinäger och timjan i en kastrull och låt reducera till hälften. Detta går att förbereda. Innan servering kan du ev reda såsen med maizena.
Rimma torsken med grovsalt i 3 timmar så att överflödig vätska försvinner. Torka av saltet sedan.
Skala potatisen och låt koka i saltat vatten tills den är mjuk, använd sedan en potatisstomp eller mixer och gör mos. Häll i grädde, smör, mjölk, salt och peppar. Hacka scharlottenlöken och låt svettas i en panna med smör, låt ej löken få färg. Vänd sedan ned lökblandningen i moset.
 
Skala steklöken och låt svettas i en panna med smör utan att få färg, de ska vara hela. Lägg åt sidan. Skär upp bacon samt sidfläsk i tärningar och stek knapriga. Blanda i champinjonerna och låt dem steka med bacon och sidfläsk. Blanda allt detta med steklökarna. Hacka persilja och blanda ned i lök - och baconblandningen.
 
Stek torsken på låg värme i en stekpanna. Salta väldigt lite , men peppra efter behag.
 
Servera i djuptallrik med lök - och baconblandningen i botten. Ringla över balsamreduktionen. Häll på sås så att det precis täcker blandningen. Torsken serveras på toppen utav detta. Servera mandelpotatispuren i små skålar bredvid.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0