Fikonsås till anka.

Denna sås verkar kanske lite krånglig, men det mesta sköter sig själv och den går utmärkt att göra dagen innan servering.
4 portioner.
 
1 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
1 msk råsocker
½ gul lök, hackas i större bitar
½ vitlöksklyfta, pressas eller hackas
4 dl rödvin
1,5 dl maderia eller sherry
1 msk balsamvinäger, helst med fikonsmak
3 dl vatten
4 st färska fikon, funkar även med torkade, hackas
1 st morot, hackas i större bitar
1,5 st liten palsternacka, hackas i större bitar
1 liten bit rotselleri, hackas i större bitar
0,25 st citronsaft
1 msk kalvfond
honung
franska örter
vetemjöl och smör till redningen
salt & peppar
 
Fräs löken mjuk i smör utan att den får färg, strö över sockret och låt det smälta ihop. Häll i alla hackade ingredienser, citronsaften och vätskorna, låt det koka upp och låt sedan stå och puttra i 45 minuter. Sila sedan såsen och koka ned den på medelvärme till minst hälften än vad den var från början. Ju längre tid den får koka dest godare blir den. Smaka av med honung och kryddor. Red såsen med smör och mjöl som du rullar ihop till en boll, tillsätt lite i taget, koka upp såsen och ha i mer tills du får den konsistens du önskar.
Servera med rotsakspytt och stekt anka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0