Sjötunga walewska.

 
Buerre manie, där rör du ihop rumsvarmt smör och vetemjöl.
 
 
600 g sjötungsfilé eller rödspätta
2 tsk citronsaft
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör + 1 msk mjöl
4 - 5 dl grädde
1 äggula
2 msk smör
salt och cayennepeppar
 
Tillbehör och garnering:
Pommes duchesse
några smörstekta champinjoner
1 påse räkor med skal
ev dill till garnering
 
Börja med att göra pommes duchesse:
12-14 potatis
3 msk smör
2 äggulor
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar.
 
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar.
 
 

Koka potatisen och häll av vattnet. Pressa potatisen och arbeta sedan in smör, äggulor och kryddor.
Spritsa ut moset på kanterna av ett stort eldfast fat, gärna medans det fortfarande är varmt.

Smöra en traktörpanna, lägg i sjötungsfileérna dubbelvikta. Fyll på med citronsaft, vin och fiskbuljong. Sjud fisken ca 10 min eller tills fisken är klar.


Sätt på ugnen på 250 gr. Lägg upp sjötungsfileérna väl avrunna på ett stort smort fat.
Koka ihop spadet från fiskkoket till hälften. Blanda under tiden ihop smör och mjöl till en beurre manié. Klicka smörsmeten i spadet under vispning och späd med 4 dl av grädden. Låt det koka kraftigr under fortsatt vispning till en ganska tjock sås. Vispa 1 dl av den resterande grädden till skum. Tag såskastrullen från värmen och vispa i äggulan samt 2 msk smör. Smaka av med salt och ev lite citronsaft och dofta över lite cayennepeppar.


Vänd till sist ner den vispade grädden försiktigt och häll den över fisken.
Gratinera hastigt och garnera med räkor, stekt svamp och dill.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0