Portvinssås.
2 schalottenlökar, finhacka
smör
1/2 dl balsamvinäger
3 dl rött portvin
1/2 dl koncentrerad oxfond
vatten
1 msk tomatpuré
3 msk svartvinbärsgelé (eller annan sort, alternativt äppelmos)
2 tsk maizena
smör
1/2 dl balsamvinäger
3 dl rött portvin
1/2 dl koncentrerad oxfond
vatten
1 msk tomatpuré
3 msk svartvinbärsgelé (eller annan sort, alternativt äppelmos)
2 tsk maizena
Hetta upp 1 msk smör i en kastrull och fräs löken i cirka 2 minuter så att den blir mjuk. Se till att den inte bränns.
Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, 1 dl vatten och tomatpuré. Låt såsen koka ihop utan lock några minuter.
Sila såsen genom finmaskig sil eller genom silduk. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med gelé eller äppelmos. Red av med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda ett par minier tills den tjocknar. Vispa ner 1 msk smör.
Kommentarer
Trackback