Marockansk lammgryta med aprikoser och mandel.

 
 
6 portioner.
 
 

1 kg benfritt lammkött
2 gula lökar
1 röd chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 msk kardemummakärnor (stötta)
2 krm cayennepeppar
2 msk spiskummin
2 tsk torkad koriander
1 msk mörkt muscovadosocker
1 citron, saft och skal
1 apelsin, saft och skal
2 stjälkar bladselleri
250 g torkade aprikoser
2 msk olivolja
2 msk kalvfond
7 dl vatten
2 kanelstänger
2 dl mandel
1 kruka koriander
salt och peppar

 

 

Tärna lammköttet i bitar. Finhacka lök, chili och vitlök. Blanda de torra kryddorna och socker med lökhacket och chilin. Vänd ner lammet i blandningen tillsammans med citron- och apelsinskalet och saften. Låt vila i kyl i någon timme.

 

Skiva sellerin och dela aprikoserna till mindre bitar. Ta en gryta och hetta upp oljan. Lägg i köttet och fräs på i någon minut för att sedan hälla i kalvfond och vatten, kanelstänger, selleri och aprikoser (spara lite aprikoser till topping). Låt koka länge i grytan tills köttet blir mört, cirka 2 timmar. Det kan behövas mer vätska, tillsätt då mer vatten.

 

Skålla mandeln, hacka grovt och rosta i en torr stekpanna. Lägg i mandeln och låt koka med de sista 10 minuterna (spara lite mandel till topping). Smaka av med salt och peppar. Toppa med färsk koriander, aprikoser och mandel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0