Marockansk gryta med kryddig morotssallad.
Grytan blir godare om du gör den dagen innan.
8 portioner.
1½ kg benfritt grytkött av nöt, t ex högrev, bog eller fransyska
1 msk smör l + 1 msk olivolja till stekning
4 gula lökar, skär i större bitar
1 msk salt
1 kuvert saffran, ½ g
3 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk sambal oelek
2 msk finriven färsk ingefära
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 tetra kikärter, ca 400 g
1 msk smör l + 1 msk olivolja till stekning
4 gula lökar, skär i större bitar
1 msk salt
1 kuvert saffran, ½ g
3 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk sambal oelek
2 msk finriven färsk ingefära
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 tetra kikärter, ca 400 g
Tillbehör
morotssallad, se recept
couscous
bladpersilja till garnering
Skär köttet i grytbitar. Bryn dem i smör och olja i en stekpanna. Flytta över dem till en gryta.
Fräs löken i grytan. Salta och tillsätt kryddorna som får fräsa med en kort stund. Tillsätt tomaterna och koka under lock tills köttet är riktigt mört, ca 1½ tim. Rör om då och då.
Tillsätt kikärterna. Salta och peppra.
Gör couscous, detta tar bara 5 min.
Servera grytan med tillbehören.
Morotssallad:
6–8 stora morötter, ca 1 kg, skär i skivor
½ tsk salt
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
1 msk finriven färsk ingefära
4 msk olivolja
2 msk pressad citron
½ dl hackad färsk koriander eller 1 dl hackad persilja
½ tsk salt
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 tsk spiskummin
1 msk finriven färsk ingefära
4 msk olivolja
2 msk pressad citron
½ dl hackad färsk koriander eller 1 dl hackad persilja
Koka de skivade morötterna 5 min i saltat vatten.
Fräs salt, vitlök och kryddor i olivoljan 1 min. Tillsätt pressad citron och häll blandningen över morötterna. Rör om och låt kallna. Blanda ner koriander eller persilja före serveringen.
Kommentarer
Trackback