Hälleflundra med blomkålspure.

 
 
 
 

4 personer.

 

800 g hälleflundra
salt
smör
citron

 

 

BLOMKÅLSPURÉ:

1 blomkålshuvud
6-8 små potatisar
3 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk smör
salt
vitpeppar
liten skvätt citronjuice

 

 

ÄPPELFLÄSK:
1 pkt fint, rökt bacon
2 gröna syrliga äpplen

 

 

RÖDBETA:
2 stora rödbetor
smör
flingsalt

 

 

BRYNT SMÖR:
100 g smör

 

 

Salta fisken med flingsalt och låt dem snabbrimma i ca en halvtimme.
Sätt ugnen på 150 grader.
Torka av fiskarna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Klicka på smör och spritsa över lite citron. Baka i ugnen tills innertemperaturen är ca 48 grader.

Ta ut formen. Täck med plast och låt vila en stund tills innertemperaturen är runt 43 grader.

 

 

BLOMKÅLSPURÉ:

Skölj, ansa och skär blomkålen i bitar.
Skala potatisen och skär i små bitar.
 Koka på svag värme i mjölk och grädde tills grönsakerna blivit mjuka. Rör ofta så det inte bränns.
 Mixa slät med mixerstav. Tillsätt mer varm, mjölk om du vill ha en lösare konsistens.
Salta och peppra och spritsa i lite citron efter smak.

 

 

ÄPPELFLÄSK:

Skala och tärna äpplet fint.
Tärna baconet fint.
Stek i en msk smör tills det blivit fin färg och låt rinna av på en bit papper.

 

 

RÖDBETA:
Koka rödbetan tills den är ganska mjuk. Ca 15 min, eller köp färdigkokt.
Skala den i kallt rinnande vatten direkt när du kokat den färdig.
 Tärna den i kuber. Ca 1 cm stora.
Vänd runt dem i smör i en stekpanna i några minuter och strö över flingsalt.

 

 

BRYNT SMÖR:
 Bryn smör i en kastrull tills den får en brun ton och smak av nöt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0