Laxgratäng i krämig apelsin- och citronsås.
4 laxfilébitar
2 dl vispgrädde 40 %
5 dl crème fraiche
0,5 dl färsk dill, hackad
0,5 purjolök
0,5 apelsin, saft och skal
1 citron, skal
1 fiskbuljongtärning
salt
peppar
Topping.
1 dl handskalade räkor
färsk dill
Till servering.
500 g mjölig potatis
Skala och koka potatisen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skär purjolöken i tunna skivor och lägg i en ugnsform. Lägg laxbitarna över.
Blanda crème fraiche, grädde, dill, finrivet skal från apelsin och citron samt apelsinsaft i en skål.
Smula ner buljongtärningen. Krydda med salt och peppar.
Häll såsen över laxen. Tillaga mitt i ugnen ca 15-20 minuter.
Ta ut ur ugnen och toppa med räkorna.
Häll av potatisen, pressa med potatispress.
Servera laxen tillsammans med pressad potatis och garnera med dill.
Kommentarer
Trackback