Havresmul och lemoncurd dessert i glas.

 
 
Receptet ger 3 stora portioner eller 6 små.
 
 

1 burk lemoncurd

 

 

Havresmul:

50 g smör, rumsvarmt

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

 

Färskostkräm:

300 g färskost

2 dl vispgrädde

1,5 dl florsocker

 

Maräng:

2 äggvitor

1 dl strösocker

 

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.

Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.

 

Färskostkrämen:
 
Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt till fasta toppar med elvisp. Sikta ner florsockret (viktigt att du siktar, annars får du klumpar i smeten) och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
 
Ta fram glasen du vill servera efterrätten i och börja med att ha havresmul i botten, sedan färskostfyllning och sedan lemon curd. Fortsätt varva lager tills du når glasets kant. Ställ glasen i kylskåpet medan du gör marängen.
 
Maräng:
 
Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter vispa med elvisp.
 
Ställ en liten kastrull med vatten på spisen. När vattnet börjar sjuda ställer du bunken på kastrullöppningen och sänker värmen till medel. Fortsätt röra om i marängen för hand med ballongvisp tills sockerkristallerna smält.
 
Ta bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills undersidan på bunken svalnat.
 
Spritsa marängen generöst i glaset och bränn av den om du vill med gasbrännare. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0