Älggryta med sidfläsk och svamp.

 
Tänk på att det tar nästan hela dagen att tillaga grytan.
 
Beräkna 7 timmars koktid.
 
6 portioner.
800 gr älgkött (högrev, fransyska eller annat grytkött) i bitar
200 gr sidfläsk (rökt eller rimmat)
st morötter
100 gr syltlök
st gul lök
st vitlöksklyftor
msk dijionsenap
tsk  salt
krm svartpeppar 
20 st svartpeppar (hela korn)
tsk timjan (torkad)
tsk rosmarin
dl trattkantareller eller karljohansvamp (torkad)
dl köttbuljong
dl rött vin (fylligt)
dl vatten
10 st enbär (mortladet)
st lagerblad
msk tomatpure
100 tranbär, lingon eller svarta vinbär (rårörda)
msk svartvinbärs- eller rönnbärsgelé, går bra med svartvinbärssylt
1 ½ dl vispgrädde
msk smör
 
 
Klappa in saltet i köttet och krydda med svartpeppar. Ta ungefär en matsked med dijonsenap och smeta ut jämt över köttet. Lät det mariner i rumstemperatur under minst en timma. Du vill att köttet ska bli rumstempererat innan du börjat bryna det, detta brukar ta minst en timma efter det att du tagit ut det ur kylen.
 

Sätt ugnen på 100 grader. Bryn köttet i smör.  Börja på hög temperatur och sänka denna till medium i samband med att du lägger i köttet. Tanken är att det inte ska stekas för hårt, eftersom att det då kan få en metallisk smak. Lägg över köttet i en ugnssäker gryta eller i en lergryta. Häll på vin, buljong och vatten. Lägg i örterna och kryddorna, de rårörda bären och tomatpurén. Sätt in köttet i ugnen, i en gryta med lock. Den ska vara inne i ugnen i cirka 5 timmar.

 

Efter två timmar ska du tillsätta fläsket, lökarna och morötterna. Den gula löken och vitlöken ska grovhackas och morötterna skäras i lagom stora bitar. Fräs morötterna och löken i smör några minuter på medelhögvärme. Vänd på köttet och tillsätt morötter och lök i grytan. Låt stå i ugnen i ytterligare tre timmar under lock.

 

Ta ur köttet och dela på biten för att se att de det är klart, köttet ska vara ljust rosa i mitten. Om du är osäker så smaka på en bit. Skär upp köttet i lagom stora bitar. Sila av fläsk, lök och morötter, spara dem. Om du har svårt för svålen på sidfläsket så kan du passa på att skära bort den.

 

Koka upp såsen tillsätt svampen och grädden, låt koka upp och vid behov red såsen. Smaka av med svartvinbärs- eller rönnbärsgelé samt salt och peppar. Tillsätt köttet, morötterna och löken låt sjuda i några i minuter tillsammans.

 

Servera med pressad potatis eller en blomkålskräm, syltlök och rårörda bär.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0