Jordärtskockssoppa med parmachips.
500 g jordärtskockor, skala och skär i bitar
2 potatisar, skala och skär i bitar
1 gul lök, finhacka
1–2 vitlöksklyftor, finhacka
smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde (15 %)
salt och svartpeppar
3 skivor parmaskinka
1/2 kruka timjan
Fräs jordärtskockor, potatis, lök och vitlök i smör i en tjockbottnad kastrull. Häll över vinet och låt koka ihop en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om och låt sjuda i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.
Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
Lägg parmaskinkan i en het stekpanna och rosta tills den blivit knaprig. Dela bitarna längs med på mitten och garnera soppan med parmachipsen och några kvistar färsk timjan. Avsluta med lite malen svartpeppar.