Viltgryta.
800 g grytbitar av viltkött
2 gula lökar, i större bitar
1 stjälk stjälkselleri, i bitar
4 morötter, i centimetertjocka slantar
1 msk tomatpuré
2 klyfta vitlök
2 dl säsongens svamp
5 dl rött vin
1 lagerblad
5 enbär
5 dl vatten
salt
svartpeppar
rapsolja
Börja med att bryna köttet i omgångar i olja på hög värme i en gryta tills det fått fin stekyta. Tillsätt lök, selleri och hälften av morötterna och stek tills löken fått färg.
Tillsätt tomatpuré, hela vitlöksklyftor och hälften av svampen och stek i någon minut. Tillsätt sedan vin, lagerblad och enbär och låt sjuda i ca 15 minuter. Slå på vattnet och fortsätt sjuda under lock i ungefär 1 timme, tills köttet känns klart.
Lyft ur köttet och sila av såsen. Pressa ut alla safter ur grönsakerna genom silen. Reducera såsen till önskad konsistens.
Lägg tillbaka köttet och såsen i grytan och tillsätt resten av svampen och morötterna. Låt sjuda tills morötterna mjuknat. Smaka av såsen med salt och peppar.
Servera grytan med valfri potatis eller ris.
Kommentarer
Trackback