Fiskgratäng med räkor.

 
 
Duchessepotatis:
 
800 g mjölig potatis
25 g smör
0,75 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
2 äggulor
0,5-1 tsk salt
 vitpeppar
600 g torskfilé
salt
 
 
 
Dillsås:
 
25 g smör
3 msk vetemjöl
0,5 msk fiskfond
2 dl vatten
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk färsk dill, hackad (eller fryst dill)
0,5 citron, finrivet skal + lite citronsaft
salt
svartpeppar
 
 
 
Topping:
 
100 g skalade räkor
färsk dill
 
 
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
 
 
Skär torskfilén i lite mindre bitar om de är stora. Salta och låt torsken ligga och rimma medan resten förbereds.
 
 
Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och rör ner mjölet. Tillsätt fond, vatten och mjölk. Sätt tillbaka kastrullen på värmen, vispa ordentligt så det går ihop till jämn sås.
 
Tillsätt grädden när såsen har tjocknat. Låt småkoka några minuter.
 
Vänd ner finhackad dill och finrivet citronskal. Smaka upp med en skvätt citronsaft, salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
 
 
Ugn 180-190 °
 
 
Häll av vattnet från potatisen. Värm grädde och smör.
 
Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt smör- och gräddblandningen och rör till ett slätt mos. Rör i äggulorna. Tillsätt mjölken lite i taget tills du får en bra konsistens, den ska inte vara för lös men inte heller för fast. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Spritsa moset längs med kanterna i en ugnssäker form. Lämna mitten tom där fisken skall ligga.
Lägg fiskbitarna i mitten. Häll såsen över fisken. Tillaga i ugnen i ca 25 minuter tillsgratängen fått lite färg i mitten.
 
 
Toppa den färdiga fiskgratängen med räkor och dekorera med dill. Bjud med en härlig sallad till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0