Hel friterad lök med lammfilé, rödvinssås och tapenada.

 
 
st gula lökar, små
 
 
12 st skivor zucchini
 
 
Frityrsmet:
 
150 gram vetemjöl
msk maizena
1 ½  tsk bakpulver
23 cl vatten
½  tsk salt
msk olja
 
 
 
Rödvinssås:
½  st gul lök, finhackad
msk smör
1 ½  msk socker
2  dl vatten
2  msk kalvfond eller 2 buljongtärningar
2  dl rött vin
1  msk soja
 
 
 potatis:
32  st små potatisar
2  msk olivolja
½  dl vitt vin
1 ½  msk timjan, hackad
2  msk  tapenade
 
 
 
Tapenade:
1 ½  dl urkärnade svarta oliver
4  st sardeller
1  msk kapris
2  st vitlöksklyftor, grovhackade
1  st citron, saften
5  msk olivolja
2  msk färsk basilika, hackad
 
 
 
Lammfilé:
600  gram lammfilé
svartpeppar
salt
socker
olja
 
 

Lök:

Skala löken och skär djupa snitt i löken, utan att skära igenom. Lägg lökarna i kallt vatten och ställ i kylskåpet två dygn. Låt lökarna rinna av.

 

Frityrsmet:

Sikta ner mjölet, majsenan och bakpulvret i en bunke. Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera. Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder dem i smeten. Löken friteras i max 160 grader tills löken är ljust brun och frasig medan zucchinin blir krispig och fin på 190 grader.

 

Rödvinssås:

Fräs löken i smöret. Tillsätt socker och fräs tills sockret börjar bli brunt. Späd på med vatten, vin, fond och soja. Koka ihop ca 10 min. Sila ev. såsen och servera.

 

Tapenade:

Hacka oliverna grovt. Lägg dem med de övriga ingredienserna i en matberedare och kör tills det blir en grynig massa.

 

 potatis:

Borsta potatisen väl, men skala den inte. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Stek potatisen i olja tills den börjar bli gyllenbrun. Tillsätt timjan, salt, peppar och socker. Rulla runt potatisen. Slå på vin och puttra tills vinet kokat bort. Rör ner tapenade, slunga runt potatisen så att den ser lite smutsig ut.

 

Lammfilé:

Sätt ugnen på 125 grader. Bryn filén hastigt i olja och smaksätt med salt och peppar. Stek filén i ugnen tills innertemperaturen är 50-52 grader (medium rare). Går bra att fortsätta steka i stekpannan på medelvarm platta, smaksätt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0