Högrevsgryta.

 
 
6 portioner.
 
 
1,5 kg högrev
2 st apelsiner
2 st lime
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja eller fond
Ca 0,5 dl rapsolja
 

Kryddor:
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 msk chipotlepasta eller 2 tsk rökt paprikapulver
Salt & peppar
 
 
Pico de gallo:
3 tomater
0,5 rödlök
1 kruka koriander
1 grön chili hackade fint
 blanda med juice från 2 lime och salt
 
 
Servering:
tortillabröd
nachochips
riven ost pico de gallo
creme fraiche
 
 
Skär köttet i bitar. Strö över alla kryddor (förutom salt och peppar) och blanda in det ordentligt i köttet. Låt gärna köttet marineras några timmar i kylen eller så tillagar du det direkt. Antingen kan du steka köttet i olja i en stekpanna tills det får färg runt om, stek det på hög värme för att få en fin stekyta. Eller lägg köttet i en långpanna, ringla olja över och tillaga mitt i ugnen på 225° i ca 10-15 min, tills köttet får stekyta.
 
 
Värm ugnen till 175°.
Lägg köttet i en gjutjärnsgryta. Riv apelsinzest från två apelsiner över köttet. Pressa apelsinerna och lime, häll juicen över köttet. Hacka vitlöksklyftorna och löken grovt, lägg i grytan. Tillsätt soja/fond, salt och peppar. Blanda och smaka av vätskan i grytan. Tillsätt eventuellt mer kryddor eller salt. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite vatten, det ska dock inte vara för mycket vätska. Lägg ett lock på grytan. Tillaga mitt i ugnen i ca 2h, tills köttet är färdiglagat. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0