Räkgryta .

 
 
Här kokar du en fond av räkskalen.
 
 
1 kg räkor, tinade
2 + 1 msk olja
5 dl vatten
1½ dl torrt vitt vin
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ –1 röd spansk peppar eller ½ tsk chiliflakes
200 g färska champinjoner
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 paprikor, gärna olika färger
 
 
 
Tillbehör:
ris och baguette
ev persilja till garnering
 
 
Räkfond: 
Skala räkorna och spara skalen. Ställ in räkorna i kylen.

 Hetta upp 2 msk olja i en stor ka­strull och fräs skalen tills de vitnar. Häll på vatten och vin. Koka upp och låt sjuda utan lock 20 minuter. Rör några gånger under tiden.

 Sila bort räkskalen och spara fonden. Skölj ur kastrullen och häll sedan tillbaks fonden. Låt koka ihop tills cirka 3 dl återstår.

 Finhacka löken och vitlöken. Ansa och skiva chilin tunt. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs lök, vitlök och chili i 1 msk olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med tills vätskan kokat bort. Tillsätt curry och tomatpuré, låt det fräsa med den sista minuter. Tillsätt räkfonden och crème fraiche. Koka ihop några minuter.

 Ansa och strimla paprikorna och tillsätt dem. Koka 5 minuter. Hit kan förberedas.
 
 
Servering:
Värm upp såsen, lägg i räkorna och låt dem precis bli varma. Räkorna ska inte koka för då blir de sega. Servera med ris och baguette.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0