Marockanskt långkok med aprikos och apelsin.

 
 
800 g högrev
2 st gul lök
5 st klyftor vitlök 
1.5 tsk strösocker
2.5 tsk spiskummin
2.5 tsk paprikakrydda
1.5 tsk kanel
1.5 tsk ingefära malen
0.5 tsk salt 
4 krm svartpeppar 
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 st tärningar köttbuljong
150 g aprikoser torkade
250 g  morötter
1 msk olivolja
1 msk Mat & Bak Smör
 
 
Tillbehör:
4 dl bulgur
1 st apelsin
 
 

Putsa köttet fritt från fett och senor och skär i grytbitar. Skala och grovhacka löken och vitlöksklyftorna. Skala och skär morötterna i tunna slantar.

 

 Blanda ihop socker, spiskummin, paprikapulver, kanel, ingefära, svartpeppar och salt i en liten skål.

 

 Hetta upp en stor kastrull eller gryta med lite olja och smör. Bryn köttet väl. Tillsätt lök, vitlök och kryddblandningen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, vatten och fond/ buljong. Blanda runt och lägg på ett lock. Låt grytan stå och småputtra i ca 2 timmar för bästa resultat. Rör om lite då och då.

 

 Efter 1 tim lägger du i aprikoserna i grytan.

 

 När det återstår ca 20 min av koktiden så lägger du i morotsslantarna i grytan.

 

 Tillbehör:

Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på paketet. Skär bort skalet på apelsinen och skär ut fina klyftor. Pressa över saften som finns kvar i apelsinen i grytan. Smaka av med ev mer salt.

 

 Servera grytan tillsammans med bulgur eller couscous toppat med apelsinklyftor.

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0