Räksoppa.

500 g räkor med skal
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri, liten
0,5 fänkål
0,35 purjolök
2 klyfta vitlök
3-4 msk olivolja
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 kvist timjan
1 kvist persilja
0,5 dl Armagnac
1 dl vitt vin
vatten
4 dl vispgrädde
vitpeppar
1 lagerblad
salt 
 
 
 
Skala räkorna.
Hetta upp en kastrull tillsammans med olivoljan och smöret.
Lägg i skalen och fräs under omrörning.
Skölj och skär ner grönsakerna i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerblad, färska kryddor och paprikapulvret.
 
 
Efter några minuter, häll i Armagnac och vitt vin (se upp för eventuell låga).
Fyll upp med vatten tills det täcker skalen väl.
Koka upp och skumma eventuellt av skummet.
Låt sjuda i ca10-15 minuter.
 
 
Sila av skalen och koka ner tills 1/3 återstår.
 
 
Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter.
 
 
Smaka eventuellt av med salt,  peppar och kanske en skvätt Armagnac.
Innan servering lägg ner räkstjärtarna och låt dem bli varma.
Servera i varma tallrikar.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0