Baconlindade potatisrosor med parmesan.

12 stycken.
 
 
 
 1,4 kilo potatis, cirka 8 - 10 stycken
 
1½ förp bacon
 
50 g smält smör
 
3 msk riven parmesanost
 
1 tsk vitlökspulver
 
salt & peppar
 
 rosmarin, torkad eller färsk
 
 
 
Låt potatisen gärna vara oskalad för krispigare kant. Skär den i tunna skivor, gärna med mandolin eller i matberedare och lägg skivorna i en skål. 
 
 
Smörj ett muffinsbleck. Lägg baconet i en ring runt kanten på varje form. Ställ potatisen på högkant , börja utifrån och gå inåt, tills det inte längre finns nån plats för fler skivor. Gör likadant i alla formar.
 
 
 Smält smöret och pensla rikligt på varje ros så det rinner ner lite mellan "bladen". Krydda med salt, peppar, rosmarin och vitlökspulver. Strö över riven parmesanost.
 
 
  Grädda i 200 grader ca 55–60 min tills ytan blivit gyllenbrun och potatisen mjuknat. Kolla nog att kanterna inte blir för brända, sänk ugnstemperaturen eller lägg över ett bakplåtspapper. Låt vila 5 minuter innan de försiktigt lyfts ur muffinsblecket. Garnera ev med extra ost och rosmarin.
 
 
Vill du göra på ett enklare sätt blandar du potaisskivorna med smör, ost och kryddor i en stor skål. Stapla sedan potatisskivorna i varje bleckform. Ta de större skivorna i botten och små ovanpå. Bacon kan du utesluta eller knapersteka och smula över vid servering.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0