Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto.
1 dl mandel
50 g smör
2 citroner, zest och pressad saft
1 tsk honung
salt
4 lasagneplattor (normalstora)
2 stora gula lökar finhackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
smör eller olja
ca 500 g skogschampinjoner eller portabello, skiva fint
8 skivor serranoskinka (kan uteslutas), strimla
400 g färsk spenat
salt och svartpeppar
1 burk ricotta
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan.
Smält smöret. Separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smör, zest och honung. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt.
Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna.
Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta dem genomskinliga i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och var gärna generös med nymalen svartpeppar.
Koka lasagneplattorna mjuka, fi ska upp med hålslev och lägg på 2 tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och vik över resten av pastan (se bild). Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.