Torskrygg med ugnsbakad spetskål och champagnesås.
Torksrygg:
600 g torskrygg (i bitar)
smör, att hyvla över
salt
Ugnsbakad spetskål med brynt smör & hasselnötter:
1 spetskål (stor och skuren i 1,5 cm tjocka runda skivor)
100 g smör
1 tsk soja
2-3 msk hasselnötter, rostade och hackade
Champagnesås:
1 bananschalottenlök, finhackad (stor)
1 msk smör, att bryna löken i
2 dl champagne eller mousserande vin
1 dl fiskfond eller 1 msk koncentrerad fiskfond
1 msk rödvinsvinäger
svartpeppar
salt
0,5 dl mjölk ((tillsätts innan slut-mixning för att få en extra skummig sås))
2 dl grädde
Lägg torskryggen i en ugnsform med skinnet nedåt. Salta det vita fiskköttet och låt stå och dra i kylskåpet ca 15 min.
Skär spetskålen tvärs över så att du får ca 1,5 cm tjocka runta ”puckar” med ca 8-10 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Bryn smöret försiktigt gyllene och tillsätt rostade hasselnötter och soja.
Pensla det brynta hasselnötssmöret på spetskålspuckarna, salta och låt stå en stund för att dra.
Sås:
Skala och finhacka en stor banan shalotenlök, fräs den försiktigt i en klick smör i en kastrull på medelhög värme.
När löken är glansig och lite mjuk, tillsätt vinet och låt koka ner till hälften. Tillsätt fond, rödvinsvinäger och grädde. Låt koka 3-4 min så den får reducera ner lite.
Ta kastrullen lite åt sidan och mixa såsen slät. Sila sedan av såsen så alla ”lök-bitar” tas bort.
Salt och svartpeppar.
Innan såsen läggs upp på tallriken tillsätt en skvätt mjölk innan mixning, då blir den skummig och fin.
Torsk & spetskål:
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan graderna till 120 grader.
Hyvla en skiva smör över varje torskryggsbit och sätt in i ugnen när graderna gått ner till 120.
Sätt in formen med torskryggarna i ugnen på nedre delen (nedanför spetskålen) och låt gå tills fisken får en innertemp på 47-48 grader.
Lägg upp den ugnsbakade spetskålen på en tallrik, lägg en bit torskrygg (utan skinnet) snett uppe på. Skumma upp såsen med mixern och skeda snyggt över anrättningen.
Kommentarer
Trackback