Löjromspizza.
Högrevsgryta.
2 st apelsiner
2 st lime
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja eller fond
Ca 0,5 dl rapsolja
Kryddor:
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
1 msk chipotlepasta eller 2 tsk rökt paprikapulver
Salt & peppar
Cheesecake med mascarpone.
Räkgryta .
2 + 1 msk olja
5 dl vatten
1½ dl torrt vitt vin
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
½ –1 röd spansk peppar eller ½ tsk chiliflakes
200 g färska champinjoner
2 tsk curry
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
2 paprikor, gärna olika färger
ris och baguette
ev persilja till garnering
Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs skalen tills de vitnar. Häll på vatten och vin. Koka upp och låt sjuda utan lock 20 minuter. Rör några gånger under tiden.
Sila bort räkskalen och spara fonden. Skölj ur kastrullen och häll sedan tillbaks fonden. Låt koka ihop tills cirka 3 dl återstår.
Finhacka löken och vitlöken. Ansa och skiva chilin tunt. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs lök, vitlök och chili i 1 msk olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med tills vätskan kokat bort. Tillsätt curry och tomatpuré, låt det fräsa med den sista minuter. Tillsätt räkfonden och crème fraiche. Koka ihop några minuter.
Ansa och strimla paprikorna och tillsätt dem. Koka 5 minuter. Hit kan förberedas.
Vaniljpannacotta.
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl gelésocker
2 dl bär av valfri sort
skal och saft från 1 lime
2 msk rörströsocker
2 tsk vaniljsocker
Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.
Parmesanpanerad kycklingschnitzel med basilikasås.
4–5 kyckling-minutfiléer
1 dl vetemjöl
1 ägg
100 g riven färsk parmesanost
smör
salt och peppar
Basilikasås:
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka färsk basilika
Vänd kyckling-minutfiléerna i vetemjöl, uppvispat ägg och till sist fint riven parmesan. Stek dem frasiga och gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Lägg crème fraichen i en skål tillsammans med majonnäs, finhackad vitlök och basilika. Kör till en slät sås med hjälp av en handmixer. Smaka av med lite salt.
Servera den kalla basilikasåsen till den frasiga kycklingen och en god grön sallad till.
Fikon och mozzarellasallad med bresaola och örtolja.
200 g bresaola i skivor
2 påsar mozzarella (à 120g)
4–6 färska fikon
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka färsk basilika
hyvlad parmesan
Lägg upp bresaolan på ett stort fat tillsammans med skivad mozzarella och fikon.
Häll olivolja i en skål och lägg i finhackad vitlök och basilikablad. Mixa till en slät olja och smaka av med salt och peppar.
Ringla örtoljan över fatet och avsluta med några fina basilikablad. Hyvla över lite parmesanost före servering.
Kanelbullekaka.
4 ägg
1 dl mjölk
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
nypa salt
Fyllning:
2 tsk kanel
3 msk strösocker
Garnering:
Pärlsocker
Blanda smör och socker. Vispa med elvisp i någon minut så det blir riktigt krämigt.
Knäck i ett ägg i taget medan du vispar med elvispen emellan.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Sikta i det i smeten och rör om med en slickepott.
Häll i mjölken och rör om ordentligt.
Klä en liten form, ca 20X30 cm, med bakplåtspapper.
Häll i hälften av smeten. Blanda sedan kanel och socker och häll det över hela kakan. Häll sedan på resten av smeten och toppa med pärlsocker.
7) Grädda i 175 grader i ca 20-25 min. Känn med sticka, kakan ska vara torr.
Oreokladdkaka.
175 g smör
2 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg
100 g mörk choklad, hackad
1 pkt Oreo cookies
Garnering:
florsocker
Ugn180 grader.
Smält smöret i en medelstor kastrull. Ta bort den från värmen. Rör ner strösocker, sirap, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och ägg. Blanda ihop allt till en slät smet. Blanda i chokladen.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter.
Dela kakorna på mitten med en vass kniv.
Stick ner kakhalvorna i smeten med den skurna sidan upp.
Grädda kakan mitt i ugnen i 23–28 min, tills den är lagom kladdig. Pudra ev. över lite florsocker.
Servera gärna med en klick vispgrädde.
Chokladkräm med hallonsås.
Vaniljbollar.
Lättfruset äggskum.
Vispa grädden. Vänd ner äggvispet i grädden.
Häll 1 msk konjak i varje glas.