Whisky Sour.
Kycklingpaj med smördeg.
2 rullar smördeg
1 ägg, till pensling
300 g kycklingfiléer
olja, till stekning
2 purjolökar
1 lök
300 g champinjoner
3 kvistar timjan
50 g smör, till stekning
2 msk vetemjöl
4 dl färdig hönsbuljong
salt
svartpeppar
Skär kycklingen i tunna strimlor och stek i olja i 1–2 minuter tills den fått färg. Ta av pannan från värmen.
Skala, skölj och skär purjolöken i tunna strimlor. Skala löken, skär i tunna strimlor. Putsa champinjonerna, skär i skivor. Stek purjolök, lök och champinjoner och riven timjan i smör i stekpanna tills grönsakerna är mjuka. Strö över mjöl och låt steka med medan du vänder runt allt så alla ingredienser blir täckta av mjöl.
Tillsätt varm buljong i omgångar och låt det koka in emellan. Låt puttra i 5 minuter tills såsen sätter sig. Vänd ner de stekta kycklingstrimlorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer timjan.
Klä insidan av en ugnsfast form med smördeg. Häll i kycklingfyllningen. Lägg ett lager smördeg ovanpå fyllningen och tryck fast degen runt formen. Pensla med uppvispat ägg och snitta 1–2 snitt i locket så att ångan kan komma ut. Grädda på 180° i cirka 30 minuter tills smördegen är frasig, puffig och gyllene. Servera med grönsallad.
Citroncheesecake.
Botten:
15 digestivekex
100 g smör
Fyllning:
600 g färskost
1,5 dl vispgrädde
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljpulver
fint rivet skal från 2 citroner
Glasyr:
saft från 3 citroner
fint rivet skal från 1 citron
0,5 dl vatten
1 dl strösocker
3 äggulor
2 gelatinblad
25 g smör
Garnering:
2 dl vispad grädde
citronskal från 1 citron att dekorera med
Klä en springform med diameter på 20 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
Smält smöret och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked.
Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet.
Tillsätt florsocker, rivet citronskal och vanilj. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
Bred ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager.
Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra citronglasyren.
Lägg alla ingredienser till citronglasyren i en kastrull. Lägg gelatinblad i blöt och tillsätt dem först efter att blandningen kokat upp.
Rör om med en handvisp i kastrullen och låt blandningen koka upp på medelvärme under konstant omrörning i ca 3 minuter.
Tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
Häll citronsmeten över din cheesecake och ställ tillbaka den i kylskåpet för att stelna innan du dekorerar och serverar.
Kall sås till gravad fisk.
Västerbottenskrustad med löjrom .
1 dl crème fraiche
1 nypa cayennepeppar
löjrom
20 st mini-krustader
Äppelkaka.
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl strösocker
100 g smör
1 ägg
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
1 tsk kanel
Blanda alla torra ingredienser, tillsätt smöret och finfördela med fingertopparna. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop degen.
Riv äpplena (jag gjorde med skalet på) och blanda med socker och kanel.
Smörj en rund form på ca 20 cm i diameter. Tryck ut hälften av degen i formen och täck den med de rårivna äpplena.
Fördela resten av degen ovanpå och tryck ut jämt.
Baka mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna något och servera med lättvispad grädde eller vaniljsås.
Marockanskt långkok med aprikos och apelsin.
Tillbehör:
4 dl bulgur
1 st apelsin
Putsa köttet fritt från fett och senor och skär i grytbitar. Skala och grovhacka löken och vitlöksklyftorna. Skala och skär morötterna i tunna slantar.
Blanda ihop socker, spiskummin, paprikapulver, kanel, ingefära, svartpeppar och salt i en liten skål.
Hetta upp en stor kastrull eller gryta med lite olja och smör. Bryn köttet väl. Tillsätt lök, vitlök och kryddblandningen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré, vatten och fond/ buljong. Blanda runt och lägg på ett lock. Låt grytan stå och småputtra i ca 2 timmar för bästa resultat. Rör om lite då och då.
Efter 1 tim lägger du i aprikoserna i grytan.
När det återstår ca 20 min av koktiden så lägger du i morotsslantarna i grytan.
Tillbehör:
Koka bulgur eller couscous enligt anvisning på paketet. Skär bort skalet på apelsinen och skär ut fina klyftor. Pressa över saften som finns kvar i apelsinen i grytan. Smaka av med ev mer salt.
Servera grytan tillsammans med bulgur eller couscous toppat med apelsinklyftor.
Oreo dessert.
Botten:
1 paket oreo original à 154 g
Chokladmousse:
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 äggulor
2 dl vispgrädde
Oreo cheesecake:
1 paket oreo original à 154 g
300 g kylskåpskall färskost
1,5 dl kylskåpskall vispgrädde
1 dl florsocker
Dekoration:
2 dl vispgrädde
8 st smulade oreokex + 4 minioreo
ev. hallon
Botten:
Smula kexen till botten i matberedare eller för hand. Fördela kexsmulet i botten på alla glasen.
Chokladmousse:
Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
Blanda ner en äggula i taget i den varma chokladen. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp. Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
Häll upp chokladmoussen i glasen. Ställ i kylskåpet för att stelna medan du gör oreo cheesecake.
Oreo cheesecake:
Mixa kexen till cheesecaken i matberedare eller för hand.
Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt tjockt med elvisp i en bunke. Sikta ner florsockret och häll ned kexsmulet. Vänd ihop till en tjock och jämn cheesecake smet.
Fördela cheesecakesmeten i glasen ovanpå moussen. Låt stå i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du dekorerar och serverar.
Toppa varje dessert med vispad grädde, oreosmul och mini oreos vid servering.
Kladdkaka med kola.
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
200 g smält smör
3 ägg
1,5 dl vetemjöl
1/2 burk karamelliserad mjölk
Blanda socker, kakao, salt och en bunke. Rör ner det smälta smöret.
Vispa ner 1 ägg i taget. Avsluta med att vispa ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
Fördela hälften av smeten jämnt i formen. Ringla över karamelliserad mjölk och täck med resten av smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.
Skaka lite lätt på kakan, den ska dallra lite lätt i mitten. Ta sedan ut och låt kallna helt i kylskåp. På det sättet får du den perfekta kladdiga kladdkakan.
Grekisk köttfärspaj med filodeg.
Pannacotta med kaffe.
1 1/4 dl starkt kaffe
1/2 dl gélesocker multi
Häll upp i små glas eller portionsformar. Låt svalna och ställ sedan i kyl att stelna ca 1 timme. Stjälp eventuellt upp och servera.
Cajunkyckling.
2 gula lökar (klyftade)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 dl grädde
3 msk kycklingfond
1 krm chiliflakes
2 tsk chilipulver
2 tsk oregano
1 tsk spiskummin
1/2 röd chilifrukt (finhackad)
2 msk bladpersilja (finhackad)
2 lagerblad
1 hel majskyckling
3 msk soja
4 chorizokorvar, ca 300 g
Stek lök och vitlök i smör och olja. Blanda ihop krossade tomaterna med tomatpuré, vatten, grädde och kycklingfond. Lägg i löken i tomatblandningen.
Blanda ihop kryddblandning med chiliflakes, chilipulver, oregano, spiskummin, hackad chili, bladpersilja och lagerblad. Torka av kycklingen och pensla den med soja. Ta lite av kryddblandningen och gnid in kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsform.
Häll i resten av kryddblandningen i tomatsåsen. Blanda i kryddorna väl, lägg sedan i centimetertjocka skivor av chorizo korv. Häll över tomatsåsen runt om kycklingen. Låt kycklingen lagas i ugn, 200° i ca 50–60 minuter. Ös kycklingen då och då för att få ytterligare smak.
Äppelpizza med mandel.
Sätt ugnen på 200°.
Lägg tortillabrödet på en plåt med bakplåtspapper. Grovriv mandelmassan direkt över tortillabrödet och fördela det över hela brödet. Skiva äpplena mycket tunt, kärna eventuellt ur det eller skiva runt kärnhuset.
Lägg äppelskivorna lite omlott över mandelmassan. Strö över socker blandat med kanel. Strö sedan på mandelspån och fördela smöret över i små klickar.
Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter.
Ta ut pizzan, pudra över florsocker och servera gärna nygräddad med vispad grädde.