Fiskgratäng.
salt och peppar
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 dl ajvar relish, stark
2 grillade paprikor (på burk)
1 gul lök
2–3 msk hackad persilja
kokt potatis eller potatismos
2. Vispa ihop grädde, crème fraiche och ajvar. Häll det över fisken.
3. Skär de grillade paprikorna och löken tunt och blanda ihop. Fördela på toppen av fiskbitarna. Grädda i ugnen i 25 minuter.
4. Strö lite persilja över och servera med potatismos eller kokt potatis.
Pappardelle con salsiccia.
Snabblagat och gott med pasta och pastasås på färsk salsiccia, en italiensk korv med mycket smak.
Till den här maträtten ska det ju naturligtvis vara äkta italiensk salsiccia, men om den inte går att få tag på brukar jag använda någon annan grynig, kryddig korv, och det fungerar nästan lika bra.
4 portioner.
500 g pasta tex Barilla nr 9
250 g färsk grynig korv tex salsiccia,
4 tomater
½ finhackad gul lök
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
5 strimlade basilikablad
4 msk olivolja
salt & peppar
riven parmesanost
Dra skinnet av den färska korven och skär den i små bitar. Skär tomaterna i små bitar. Värm upp oljan i en gryta, bryn korvbitarna och all lök. Tillsätt tomater och basilika, låt såsen sjuda under lock i 15 minuter. salt & peppar. Koka pastan och blanda den sedan med korvblandningen. Rör om noga. Servera med riven parmesanost.
Snabb kex- och koladessert.
Brownietårta med mjölkchokladkolakräm.
En kladdig superläcker browniebotten med en galet god mjölkchokladkolakräm på toppen. Om man vill ha bottnen mindre kladdig kan man grädda den i ca 35 minuter i stället för 26–30 minuter som det står i receptet. Oavsett blir den saftig och riktigt läcker.
Tips! Låt kakan stå i kylen i ca 2 timmar innan servering så bottnen och mjölkchokladkolakrämen stelnar ordentligt. Servera gärna med glass, vispgrädde och färska bär.
Ca 15 bitar
200 g smör, smält
5 dl strösocker
1 dl kakao
2 krm flingsalt
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Mjölkchokladkolakräm:
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
Garnering:
florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad rund form med avtagbar kant, 23–24 cm i diameter (bröa med ströbröd eller kokos).
3. Grädda kakan längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt den kallna i formen. Pudra florsocker över kakan före servering.
4. Mjölkchokladkolakräm: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
5. Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
6. Häll chokladkolasmeten över kladdkakan. Låt kakan stå i kylen i några timmar så krämen stelnar. Servera gärna kakan med vispgrädde och färska bär.
Krusbärschutney.
En sötsyrlig chutney som passar till grillad fisk, kött och grönsaker, men även till grytor.
Krusbärscurd.
Sötsyrligt och lent pålägg på scones, rostat bröd eller skorpor.
Rice krispies kaka med jordgubbar.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till ett bakplåtspapper lika stort som botten på en springform, ca 20 cm i diameter. Lägg det i botten och smörj kanterna.
2. Smält chokladen tillsammans med smöret i en skål över vattenbad. Rör det till en jämn kräm.
3. Vispa i äggen, ett i taget, till en slät och blank smet. Blanda ihop vetemjöl, strö- och vaniljsocker och vänd ner det i smeten.
4. Fördela smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.
5. Lossa kakan från formen genom att dra en kniv runt kanten. Låt kakan kallna.
6. Topping: Smält chokladen tillsammans med smör och sirap över vattenbad.
7. Vänd ner Rice Krispies i smeten. Täck kakan med toppingen, tryck till om det behövs för att den ska fästa.
8. Ställ kakan svalt och låt toppingen stelna. Pudra kakan med florsocker vid servering och garnera med jordgubbar.
Stekt abborre med fänkålssås och rödbetspure.
Det här är en förrätt , men öka bara mängden abborre om du vill ha det till en huvudrätt. Du kan även göra potatispure och skippa gröna ärtorna som jag hade till rätten. Såsen passar till all vit fisk.
Parfait med saltkola och mandel.
Det är enklast att lossa parfaiten ur formen om man använder en silikonform eller täcker en 1 litersform med plastfolie på insidan. På bilden är det minimaränger som du kan skippa om du vill.
Kantarell- och västerbottenspaj.
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten
3 dl kantareller
2 schalottenlökar
2 msk smör
1 liten squash
salt och peppar
3 ägg
3 dl grädde
150 g riven västerbottensost
3 dl kantareller smör 1 dl hackad persilja
Ugn 225°
Mixa samman ingredienserna till pajdegen, tryck ut i en pajform och ställ kallt 30 min.
Fyllning: Ansa kantarellerna och hacka schalottenlöken. Stek i smöret. Tärna squash och tillsätt mot slutet, salta och peppra. Lägg fyllningen i pajskalet.
Vispa ägg, grädde och västerbottensost och häll det över fyllningen. Grädda i ca 30 min tills pajen fått fin färg och stannat.
Topping: Stek kantarellerna i smör och strö dem över pajen. Strö över hackad persilja.
Kladdkaka med mjölkchokladkräm.
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2½ dl vispgrädde (1+1½)
100 g mjölkchoklad
nektarinklyftor
ca 150 g blandade bär
Gör så här
Smält smöret. Ta från värmen. Vispa samman ägg och socker. Rör i mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt smöret.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen 18–20 min. Låt svalna.
Garnering: Låt 1 dl av grädden koka upp. Hacka chokladen och lägg i en skål. Häll över den heta grädden. Rör om tills chokladen smält och det blivit en slät blandning. Låt svalna. Vispa resten av grädden tillsammans med chokladgrädden. Bred den på kakan och garnera med nektarinklyftor och bär.
Fetaostpaket med chili, oliver och örter.
300 g fetaost
1 röd chili
1/2 dl urkärnade gröna oliver
8 små kvistar färsk timjan
2 msk olivolja
1/2 citron, rivet skal
färsk timjan till garnering.
Kärna ur och finhacka chilin. Skiva oliverna. Fördela oliver och chili på fetaosten. Toppa med timjankvistar och rivet citronskal. Ringla över olivolja och strö över lite svartpeppar. Vik ihop folioarken, se till att det sluter helt tätt. Grilla ca 7–10 minuter.
Öppna paketen och garnera med färsk timjan.
Blåbärs - och svartvinbärssylt.
80 % blåbär och 20 % vinbär ger en bra balans. Syltsocker gör sylten hållbar och fast.