4 portioner.
250 g pilgrimsmusslor
½ dl pankos
30 g mjukt smör
1 st schalottenlök
1 ½ tsk vitlökspeppar
3 msk vitt torrt vin
2 msk hackad persilja
1 msk pressad citronsaft
4 msk majonnäs
rostat vitt bröd eller lantbröd
Smula samman panko och smör lätt.
Blanda hackad schalottenlök och de råa lätt tinade pilgrimsmusslorna med vitlökspeppar och vitt vin. Låt ligga en stund.
Ta upp musslorna, lägg i en vid form och smula över pankosmöret. Sätt på grillen, 250° C och grilla 1-3 minuter tills pankosmöret blivit gyllenbrunt. Innertemperatur på musslorna ska vara ca 50° C.
Pressa citronsaft över och strö på hackad persilja. Servera genast tillsammans med ett gott bröd och majonnäs.
150 g räkor
1 lime, rivet skal och saft
1/2 kruka koriander
1/2 msk olja
flingsalt
svartpeppar
1 avokado
50 g färskost
1/4 tsk paprikapulver
1 krm chiliflagor
12 krustader
Skala räkorna och vänd dem i en skål med riven lime, hackad koriander, olja, salt och nymald peppar.
Mosa avokadon, tillsätt färskost och smaka av med paprikapulver, chili, limesaft, salt och peppar.
Fördela i små krustader och toppa med de dressade räkorna och mer färsk koriander.
1 lök, skär i små tärningar
8 mandel potatisar, skär i små tärningar
2 morötter, skär i små tärningar
2 msk smör
1 msk tomatpure
5 dl vatten
4 msk hummerfond
5 dl grädde
600 g laxfile, skär i mindre bitar
2 msk citron saft
500 g räkor
Citron fraiche:
crème fraiche
citronzest
svartpeppar
Bryn lök, morötter och potatis sakta i en kastrull i smöret. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt det koka sakta i 10-15 minuter tills rotfrukterna börjar bli mjuka.
Sjuda laxen i 1 minut tillsammans med rotfrukterna. Rör i räkorna och smaka av med salt, peppar, citron och fond.
Rör samman crème fraiche med citronzest och svartpeppar.
Servera grytan i varma tallrikar med en klick citron fraiche på toppen. Servera grytan tillsammans med valfritt tillbehör.
4 portioner.
300 g bandpasta
400 g laxfilé
2 tsk olja, till stekning
Sparriskräm:
1 knippe grön sparris
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl citronmeliss
1 dl babyspenat, spara lite till serveringen
salt & peppar
Koka pastan.
Krydda laxen med salt och peppar, stek i stekpanna cirka 4 minuter på varje sida.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre träiga delen. Skär i tunna strimlor med potatisskalare. Koka dem i grädden i 1–2 minuter, så de fortfarande har spänst. Tillsätt citronmeliss och babyspenat. Krydda med salt och peppar.
Vänd ner den avrunna pastan i sparriskrämen och lägg upp i tallrikar. Dra loss bitar av laxen och fördela på tallrikarna. Strö över lite extra babyspenat, krydda med salt och peppar och servera genast.
150 g smör
3 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
1 msk hela kardemummakärnor, mortla
Fyllning:
50 g smör
2 msk mald kanel
2 msk ljust muscovadosocker
Garnering:
pärlsocker
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj och bröa en springform, ca 21 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta av den från plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Rör till en slät smet och häll den i formen.
Fyllning: Smält smöret och blanda det med kanel och muscovadosocker. Ringla eller spritsa ut fyllningen över kakan som en spiral från mitten och ut mot sidorna. Strö över lite pärlsocker.
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den svalna i formen.
Servera på tunnbröd, kex eller små rostade toastskivor och garnera med dill.
170 g kräftstjärtar
1 1/2 msk majonnäs
1 tsk tomatpuré
1/4 tsk rökt paprikapulver
1/2 kruka dill
salt
svartpeppar
kex, toast eller tunnbröd
1 liten schalottenlök
Rör ihop majonnäs, tomatpuré, paprikapulver och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och vänd ner i röran. Klicka upp på bitar av tunnbröd, kex eller små rostade toastskivor.
Garnera med dillvippa och strimlad schalottenlök .Mal över svartpeppar och servera.
4 portioner.
170 g kräftstjärtar
1 1/2 msk majonnäs
1 tsk tomatpuré
1/4 tsk rökt paprikapulver
1/2 kruka dill
salt
svartpeppar
kex, toast eller tunnbröd
1 liten schalottenlök
Rör ihop majonnäs, tomatpuré, paprikapulver och hackad dill.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka kräftstjärtarna grovt och vänd ner i röran.
Klicka upp på bitar av tunnbröd, kex eller små rostade toastskivor.
Garnera med dillvippa och strimlad schalottenlök.
Mal över svartpeppar och servera.
600 g torskfilé eller torskrygg
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhackad
1 näve urkärnade svarta kalamataoliver
Aioli:
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
Skär torsken i tärningar och ställ åt sidan.
Finhacka lök och vitlök. Spara ”fänkålsdillen” till garnering. Strimla fänkålen fint med en vass kniv, mandolin eller i matberedare.
Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en stor gryta, strö över saffran och häll över burktomaterna. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt paprikapulvret. Salta och peppra.
Häll i vin, vatten och timjan. Låt småputtra cirka 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
.Lägg ner fisken i grytan. Tillsätt oliverna. Sjud ett par minuter under lock tills fisken är klar.
Aioli: Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med pressad citronsaft. Servera aiolin till soppan.
400 g gnocchi ( som en öppen snäcka)
500-600 g fläskfilé, skivad i cm tjocka skivor
12 champinjoner, dela i kvartar
1 dl strimlade soltorkade tomater i olja, strimla
8 cocktailtomater, delade i kvartar
10-15 färska basilikablad, finstrimla
1,5 dl riven ost
140 g gräddädelost
4 dl vispgrädde
Ugn 175 °
Koka pastan al dente i saltat vatten.
Förväll champinjonerna i en stekpanna tills vattnet dunstar. Häll i någon msk vatten från början så sätter processen igång fortare och vattnet i svampen dunstar – samt att de slipper bränna fast i pannan.
Salta och peppra svampen, häll upp i en skål.
Lägg cocktailtomaterna, soltorkade tomaterna och basilikan i skålen med förvällda svampen.
Stek fläskfilen och krydda den med salt & peppar.
Blanda ner allt i en ugnsfast form.
Strö över riven ost fördelat över hela och smula gräddädelosten fint över hela formen.
Avsluta med att hälla över grädde, salta och peppra.
Sätt in i ugnen i 15-20 min.
Servera med en god sallad.