Mjölkchokladpannacotta med apelsingele.
Smaskens. Du kan skippa apelsingelen om du vill, men det blir en bra brytning mot chokladen.
8 personer.
1½ gelatinblad
150 g mjölkchoklad, hackas
½ vaniljstång
5 dl vispgrädde
Apelsingele:
3 gelatinblad
1½ dl koncentrerad apelsinjuice
1½ dl vatten
1 msk strösocker
3 cl Cointreau eller Grand Marnier
Garnering:
1 dl pistaschnötter, grovhackas
1 dl strösocker
Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lägg chokladen och de urskrapade vaniljfröna + vaniljstången i en kastrull. Häll på grädden och värm under omrörning tills chokladen smält. Krama ur vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i chokladblandningen. Ta upp vaniljstången. Låt svalna något innan pannacottan hälls upp i glas. Ställ i kylen för att stelna i 2 - 3 timmar.
Gelen. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Blanda apelsinjuice, vatten och socker i en kastrull och värm på medeltemperatur. Tillsätt likör och urkramade gelatinblad och rör om tills gelatinet smält. Låt svalna. Häll gelen på pannacottan och låt stelna i 30 minuter i kylen.
Garnering. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper. Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Häll sockret över nötterna och låt stelna. Strö nötter på gelen och servera.
Rimmad torskrygg med ingefärs- och sojasmör.
4 portioner.
600 g torskrygg
havssalt
olivolja
50 g smör
2 msk riven färsk ingefära
2 schalottenlökar, hackas
3 vitlöksklyftor, finhackas
1½ msk japansk soja
1 tsk citronsaft
dill till garnering
Skrapa skinnet på fisken med en vass kniv. Dela i fyra bitar. Strö över havssalt ( går bra med vanligt salt ) på den köttiga sidan och låt ligga i 20 minuter. Hetta upp lite olivolja på medelvärme i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Stek i 10 minuter eller tills köttet vitnat och skivar sig. Fisken ska inte vändas.
Bryn smöret under tiden till dess det börjar dofta nötigt. Tillsätt ingefära, schalottenlök, vitlök och soja. Låt löken mjukna lite innan du häller i citronsaften. Lägg upp fisken på tallrikar och slå över sojasmöret. Servera med tex pressad potatis eller jordärtskockspure.
Ostron Rockefeller.
Detta recept sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döptes efter tiden rikaste man John D Rockefeller. Vill du göra det enklare så kan du köpa färdig hollandaisesås.
4 personer.
12 ostron
grovt havssalt
Gräddstuvad spenat:
1 bananschalottenlök, finhackas
1 vitlöksklyfta, finhackas
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
200 g babyspenat
½ tsk salt
1 krm mald svartpeppar
Hollandaisesås:
100 g smör
3 äggulor
1 msk pressad citronsaft
1 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Börja med att öppna ostronen och lägg dem i en kastrull med vatten. Sjud 1 minut. Lägg underdelen av skalen på en plåt med grovsalt så att de står stadigt. Sätt ugnen på 250 grader.
Gräddstuvad spenat: Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt vitlöken. Pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden. Koka upp och vänd i spenaten. Salt & peppar.
Såsen: Smält smöret och ta av kastrullen från värmen. Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull eller i ett vattenbad. Vispa kraftigt till ett skum. Ta kastrullen från värmen och ställ den på en blöt handduk så att den står stadigt. Tillsätt smöret i en fin stråle under kraftig vispning. Fördela spenaten på botten av skalen. Lägg på ostronen och skeda över hollandaisen. Gratinera högst upp i ugnen tills ostronen fått en fin gyllene färg. Servera genast.
Scones med nötter och parmesan.
4 - 6 scones.
1 dl hasselnötter, torr rosta tills skalet blir svart och lossnar, grovhackas
2 ägg
1 dl matyoghurt
2 msk olivolja
4 dl vetemjöl
1½ dl riven parmesanost
1 tsk bakpulver
2 krm salt
Ugn 225 grader.
Blanda ihop ägg, yoghurt och olja. Blanda mjöl, parmesan, bakpulver och salt. Blanda ned mjölblandningen i äggblandningen och arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in nötterna. Dela degen i 4 delar och lägg dem i små bakformar klädda med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 10 minuter, tills sconesen är genomgräddade. Låt svalna på galler. Servera med färskost och marmelad.
Kyckling med nötter och aprikoser.
4 personer.
4 kycklingklubbor
1 tsk salt & 2 krm svartpeppar
250 g schalottenlök, halveras
1 msk smör
1 hönsbuljongtärning
2 dl torkade aprikoser
1 kanelstång
½ tsk chili
4 vitlöksklyftor, skalas
1 kruka persilja, hackas
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
100 g valnötskärnor, mosas grovt i en mortel
Salta och peppra kycklingklubborna. Bryn dem gyllenbruna i en gryta, 10 minuter. Ta upp dem och lägg dem på ett fat. Fräs de halverade lökarna med smör i samma gryta, 3 minuter. Smula ned buljongtärningen och fräs under omrörning 1 minut. Blanda i aprikoser, kanelstång, chilikrydda, skalade hela vitlöksklyftor och persilja. Lägg i kycklingklubborna. Häll på vin och vatten. Koka upp och sjud grytan under lock i 20 minuter, tills kycklingen är genomkokt. Blanda sist i nötterna och sjud ytterligare 5 minuter. Servera med ett gott bröd.
Nötfylld kotlettrad.
6 - 8 personer.
1 kg benfri kotlettrad, gärna med svål
1½ tsk salt & 2 krm svartpeppar
3 - 4 hela vitlökar, finhackas
2 msk olja
Fyllning:
1 gul lök, finhackas
1 äpple, skalas och skär i små bitar
1 msk smör
½ dagsgammal minibaguette
1 dl valnötskärnor, mosas i en mortel
1 dl sötmandel, hackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
3 msk persilja, finhackas
1 tsk salt & 1 krm svartpeppar
Börja med fyllningen. Fräs löken mjuk i smör, 3 minuter. Tillsätt äppelbitarna och fräs ytterligare 3 minuter. Låt kallna. Skär bort kanterna på brödet och finfördela det i matberedaren. Blanda ihop brödet med lök - och äppelfräset. Blanda sedan i valnötter, sötmandel, vitlök, persilja och kryddor.
Sätt ugnen på 150 grader. Skär ett djupgående snitt längs hela kotlettraden. Krydda köttet. Fyll kotlettraden med nötfyllningen och bind ihop med ett steksnöre. Lägg köttet i en ugnsfast form. Halvera de hela vitlökarna. Pensla snittytan med olja och lägg ned de i formen bredvid köttet. Tillaga köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 72 grader, cirka 1½ timme. Låt köttet vila i 15 minuter innan det skärs i skivor. Servera med tex klyftpotatis och någon god sås.
Tapenade röra.
Denna röra går snabbt att hacka ihop och den blir mer smakrik än tapenade mixad i matberedare. Satsen blir cirka 3 dl färdig röra.
1 dl valnötter, mosas grovt i en mortel
1 dl marinerade soltorkade tomater, finhackas
1 dl marinerade svarta oliver utan kärnor, finhackas
5 sardeller, finhackas
1 dl riven parmesanost
2 msk persilja, strimlad
1 msk olivolja
1 krm svartpeppar
Blanda ihop nötter, ost och persilja. Tillsätt sedan olja och peppar. Rör om och servera med crostinikex eller andra kex som du tycker om.
Kolla dina ostron.
Öppnar sig ett ostron ska man alltid knacka på det för att se om det sluter sig. Gör det inte det är det dött och ska kastas. Ostron ska förvaras kallt.
Hur man öppnar ostron.
Använd gärna en speciell ostronkniv, men det går också bra med en morakniv. Håll ostronet vågrätt med den plana sidan upp i en tjock handduk för att skydda handen. Tryck in kniven mellan skalhalvorna, vicka och bänd upp en springa. Följ tätt utmed insidan av övre skalhalvan tills kniven stöter på slutmuskeln som håller ihop över- och underskal och skär sedan av den. Lossa försiktigt ostronet från skalet. Tänk på att vara lätt på handen så att ostronet inte skärs sönder.
Klassiska ostron.
Nu har jag fått smak för ostron och det innebär att det kommer in några recept här framöver på bloggen. Här kommer det första som är ett klassiskt recept.
4 personer.
12 ostron
is
½ rödlök eller 1 bananschalottenlök, finhackas
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
citronklyftor
tabasco, några droppar
Öppna ostronen och lägg dem på ett stort fat med is. Blanda lök, vinäger och olja. Servera ostronen med vinägrett och citronklyftor. Droppa lite tabasco på varje ostron, men tabascon kan man utesluta. Servera med en brödskiva till.
Tips för att rengöra mikrovågsugnen.
Pressa lite citron i en skål och häll på lite vatten, lägg även ned resterna av citronen. Ställ skålen i mikron och kör tills vätskan blir varm. Låt stå ett tag och kör fler gånger om det behövs. Torka sedan ur mikron och du får även en god lukt.
Lycka till.
Laxlasagne med fetaost och avokado.
En ny variant på lasagne som är väldigt mäktig och lite ovanlig med avokado. Den var väldigt god.
4 - 6 portioner.
300 g färsk laxfilé, skivas
200 g kallrökt eller gravad lax, skivas
12 lasagneplattor, färska
2 - 3 mogna avokados, skivas
2 dl purjolök, strimlad
Ostsås:
2 vitlöksklyftor, rivs
6 - 7 soltorkade tomater, strimlas
olja
200 g fetaost, light eller original
6 dl crème fraiche, lätt eller vanlig
1 dl parmesanost, riven
Ostsås:
Mosa ihop fetaost och crème fraiche med en gaffel eller i en mixer. Blanda ned parmesan, vitlök och soltorkade tomater. Smörj en ugnsfast form. Varva sås, lasagneplattor, lax, avokado och purjolök. Salta & peppra mellan lagren. Avsluta med plattor och sås. Grädda i 20 minuter på 180 grader. Höj sedan värmen till 220 grader och grädda i 10 minuter till. Garnera med skivad avokado och några tomatskivor.
Taco krydda.
Gör din egen taco krydda och det blir faktiskt billigare och du slipper alla tillsatser som tex konserverings - och klumpförebyggandemedel, även socker och det går fort att göra den också.
Ingredienserna till kryddan räcker för 500 g nötfärs.
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
2 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
1 tsk citronpeppar
2 tsk paprikapulver
Sångsvan.
Här kommer mina älskade svanar som jag har många av i stugan. Det är verkligen en pampig fågel.
Ser ni så mysigt de små ungarna har det under mammans vingar.
Och här är det häftigaste av allt, när de landar, startar och samtidigt trumpetar. Det händer att jag springer ut på natten och tittar på dem när jag hör deras trumpetende.
Och här kommer en svart svan som är lite ovanlig här uppe i norr, men Gunilla och Anders har sett den flera gånger. Den kommer ursprungligen från Australien och hör till släktet andfåglar.
Marinerad rådjursstek.
Ett till recept av Cattis.
1 rådjurslår, 1½ - 2 kg
Marinad:
1 flaska rödvin
1 morot, skivad
1 gul lök, skivad
½ msk torkad timjan
2 msk lagerblad, smulas
2 msk honung, utrört i lite av vinet
salt
smör
4 - 5 dl mustig buljong
Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i köttet. Täck. Ställ kallt och låt stå ½ - 1 dygn. Vänd i halvtid. Torka av det marinerade köttet och gnid in det med salt. Placera köttet på ett galler ovanpå en långpanna. Häll buljongen i långpannan. Bred över lite mjukt smör och sätt i en stek termometer. Stek i 200 grader tills köttet når 65 grader ( cirka 1 timme ). Gör en sås av stekskyn och buljongen. Servera med vad du vill.
Gräddkokt tjäder.
Ett rätt så gammalt hederligt recept som jag har fått av Cattis.
6 - 8 portioner.
6 - 8 portioner.
1 tjäder
2 gula lökar, skär i mindre bitar
1 morot, skär i mindre bitar
1 decimeter purjolök, skär i mindre bitar
80 g rotselleri, skär i mindre bitar
½ liter mjölk
½ liter grädde
100 g smör
salt & peppar
Stycka den plockade fågeln i bitar med benen kvar. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn skrovbitarna och grönsakerna i gjutjärnsgryta så att de får färg. Häll på halva mängden mjölk och grädde eller så mycket att vätskan täcker köttet. Låt puttra i ugnen i 60 - 80 minuter. Fyll på vid behov med resten av grädden/ mjölken. Ta upp köttet och sila såsen, koka den tills bara 7 - 8 dl återstår. Vispa ned smör, salta och peppra. Servera med smörstekta kantareller, rårörda lingon samt någon typ av potatis.